10/12/2019 16:37:28
25.1.2015 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART

Πλανήτης Γη

Πλανήτης Γη - Media

Νέος Γκαουντί στη Χιλή
    
Οι χαρακτηριστικές τεχνικές του Αντόνι Γκαουντί (1852-1926), που χρησιμοποιούσε κομμάτια από κεραμικά πλακίδια για να διακοσμήσει και να χρωματίσει κάποια από τα έρ­γα του, τον κατέστησαν ως έναν από τους πιο γνωστούς και σπουδαίους αρχιτέκτονες του κόσμου. Σχεδόν έναν αιώνα μετά τον θάνατό του, η Χιλή πρόκειται να φιλοξενήσει το πρώτο ολοκληρω­μένο πρότζεκτ του Καταλανού αρχιτέκτονα εκτός της γενέθλιας πόλης του.
 
Η ιστορία πίσω από το πρότζεκτ θέλει τον μοναχό Αντζέλικο Αράντα να ζητάει από τον διάσημο αρχιτέκτονα να σχεδιάσει ένα παρεκκλήσι για την πόλη της Ρανκάγουα. «Θέλω να χτίσω κάτι πρωτό­τυπο - πολύ πρωτότυπο - και σκέφτηκα εσάς» έγραφε στην επιστολή του ο Αράντα, το 1922. Και συνέχιζε: «Έτσι θα ήθελα μερικά σχέδια, καθώς μόνο εσείς ξέρετε πώς να το δημιουργήσετε».
 
Το γράμμα έφτασε στην Ισπανία όταν ο Γκαουντί κατασκεύαζε τη Σαγράδα Φα­μίλια στη Βαρκελώνη. Το αίτημα του Αράντα του θύμι­σε ένα παρεκκλήσι που είχε σχεδιαστεί χρόνια πριν για το πίσω τμήμα της Σαγράδα Φαμίλια, και του έστειλε τα σκίτσα που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. «Το έργο μου θα λειτουργήσει ως πνευματική γέφυρα μεταξύ Ισπανίας και Αμερικής» έγραφε στην απαντητική του επιστολή ο Γκαουντί.
 
Το παρεκκλήσι με το όνομα «Our Lady of the Angels» αναμένεται να φτάσει τα 30 μέτρα ύψος ενώ υπολογίζονται ακόμα δύο μεγάλες πλατείες, ένα σχολείο Τεχνών και ένα πολιτιστικό κέντρο. Το κόστος του έργου αγγίζει τα 7 εκατ. δολάρια ενώ οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2017.
 
Σάλος για το «Αλήθεια, Ψέματα, Νταϊάνα»
 
Ένα νέο θεατρικό έργο έχει προκαλέσει έντονες αντι­δράσεις στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Λονδίνου. Και όχι μόνο. Ο λόγος για το έργο «Αλήθεια, Ψέματα, Νταϊάνα», το οποίο παρουσιάζεται ήδη στο Charing Cross Theatre και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Φεβρου­αρίου. Ο συγγραφέας του, Τζον Κόνγουεϊ, άντλησε πληροφορίες από το βιβλίο του Βρετανού δημοσιογράφου Τζον Μόργκαν: «Μια έρευνα για την Νταϊάνα: Ποιος σκότωσε την Πριγκίπισσα Νταϊάνα;».
 
Σύμφωνα με δη­μοσιεύματα, το έργο περιλαμβάνει νέες συνταρακτικές πληροφορίες για τον θάνατο της πριγκίπισσας, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο Παρίσι, μαζί με τον αγαπημένο της Ντόντι Αλ-Φαγιέντ, το 1997, ενώ περιλαμβάνει επίσης και άγνωστα περιστατικά από τη ζωή της.
 
Το θεατρικό έργο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις γιατί επαναφέρει τις θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με το αν ο θάνατός της ήταν δυστύχημα ή δολοφονία από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ στηρίζει το σενάριο ότι πατέρας του πρίγκιπα Χάρι είναι ο πρώην εραστής της Νταϊάνα, Τζέιμς Χιούιτ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.