search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:08
MENU CLOSE

Η σκληρή πόλωση ανησυχεί τον Περισσό

23.01.2015 22:00
oldphotos22291181422030994.jpg

Στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του και την αποτροπή διαρροών προς τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει ο Περισσός τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης.

Στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του και την αποτροπή διαρροών προς τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει ο Περισσός τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης. Η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, απόψε στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Η πόλωση, όπως αποτυπώνεται στην καθημερινή σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ώς την τελευταία στιγμή πηγή ανησυχίας για το ΚΚΕ, το οποίο φοβάται ότι το 5%, κατά μέσο όρο, δημοσκοπικό ποσοστό του θα πιεστεί σημαντικά στην κάλπη της Κυριακής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά το ΚΚΕ ανησυχεί για μια μεγάλη εκλογική καθίζηση ανάλογη ή και μεγαλύτερη από αυτή του Ιουνίου του 2012. Μπορεί στις προηγούμενες εκλογές η ηγεσία (υπό την Αλέκα Παπαρήγα) να μην είχε παραδεχτεί πολιτική, αλλά μόνο εκλογική ήττα, αλλά είναι βέβαιο πως μια χαμηλή ιστορικά καταγραφή του ΚΚΕ θα προκαλέσει εσωτερική γκρίνια και δυσαρέσκεια.

Τα καλέσματα μετεκλογικής συνεργασίας ή στήριξης που απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αδιαλείπτως, θεωρείται από την ηγεσία του κόμματος ότι στην πραγματικότητα απευθύνονται στην εκλογική του βάση κι ενδεχομένως να αποδίδουν στις περιπτώσεις ταλαντευόμενων ψηφοφόρων του.

Τόσο ισχυρότερη δε είναι η πίεση στην εκλογική του βάση όσο θεωρείται ότι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ «παίζεται» και δεν είναι βέβαιη. Γι’ αυτό ο Δημήτρης Κουτσούμπας φρόντισε να «καθησυχάσει» σε πρόσφατη συνέντευξή του, κάνοντας την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτοδυναμία.

«Είναι πιθανό», είπε στην εκπομπή της Σοφίας Παπαϊωάνου «360 μοίρες», «ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει αυτοδυναμία, μπορεί να του λείπουν δύο – τρεις βουλευτές, που δεν νομίζω, αυτοδυναμία θα έχει απ’ ό,τι φαίνεται στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Απέναντι στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ απαντά επιθετικά, με σκληρή γλώσσα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την αυριανή κυβέρνηση υπό το επιχείρημα ότι και αυτή θα είναι αντιλαϊκή, εφόσον πορεύεται στις ίδιες στρατηγικές κατευθύνσεις με τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου».

«Όχι» σε «λευκή επιταγή»

Το δίλημμα που διατυπώνει το ΚΚΕ ενώπιον των ψηφοφόρων του είναι «δυνατό ΚΚΕ ή ‘‘λευκή επιταγή’’ στη συνέχιση του αντιλαϊκού δρόμου;», ενώ το διακύβευμα το οποίο αναδεικνύει είναι η επιστροφή των απωλειών και των κατακτήσεων των εργαζομένων που σαρώθηκαν από την κρίση των τελευταίων ετών.

Στον αντίποδα προβάλλει τη θέση ότι είναι απαραίτητη η αυτόνομη και ισχυρή παρουσία του στη Βουλή προκειμένου να ασκεί μαχητική και δυναμική αντιπολίτευση.

«Δυνατή αντιπολίτευση σε αυτές τις συνθήκες είναι αυτό που έχει ανάγκη ο λαός, που έχει ανάγκη η χώρα», υπογραμμίζει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, καθώς, όπως εξηγεί, από τη θέση αυτή «το ΚΚΕ μπορεί όχι μόνο να μην ενσωματωθεί, μπορεί όχι μόνο να αντέξει» αλλά και «να επιβάλει, να ασκήσει ισχυρή πίεση σε μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», έτσι ώστε «οι κατακτήσεις των εργαζομένων που πάρθηκαν να γυρίσουν πίσω» και «να καταργηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τίποτα, οι απώλειες που είχε ο λαός μας να επανέλθουν ξανά πίσω».

Ως αντιπολίτευση, πάντως, το ΚΚΕ διευκρινίζει ότι θα στηρίξει νόμους που θα θεωρήσει φιλολαϊκούς, τα στελέχη του όμως διερωτώνται αν θα πράξει το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ.

Επιπλέον, δηλώνει ότι από τη θέση της αντιπολίτευσης θα εργαστεί για την ισχυροποίηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και πως κάθε ψήφο που θα πάρει θα την καταθέσει στην οργάνωση της πάλης του λαού και στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:08