search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:28
MENU CLOSE

Ισχυρό δίλημμα «αυτοδυναμία ή περιπέτειες» έθεσε ο Τσίπρας στη διακαναλική

23.01.2015 16:56
Ισχυρό δίλημμα «αυτοδυναμία ή περιπέτειες» έθεσε ο Τσίπρας στη διακαναλική - Media

Αυτοδυναμία και πάλι αυτοδυναμία. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που έστειλε, για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

 
Αυτοδυναμία και πάλι αυτοδυναμία. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που έστειλε, για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.
 
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά άφησε να εννοηθεί ότι η υπόθεση «αυτοδυναμία» έχει κλειδώσει, προκειμένου να μην προκληθούν διαρροές την τελευταία στιγμή, αντιθέτως σημείωσε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα βήμα πριν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Υπογράμμισε, επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε προεξοφλεί το εκλογικό αποτέλεσμα και δίνει τη μάχη μέχρι την τελευταία ώρα, σπίτι σπίτι προκειμένου «καμία ψήφος να μην πάει χαμένη».
 
«Αυτοδυναμία ή περιπέτειες»
 
Ουσιαστικά το δίλημμα που τέθηκε εκ μέρους του προέδρου ήταν «αυτοδυναμία ή περιπέτειες» όπου «περιπέτειες» το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών, μια κυβέρνηση μειοψηφία, ή διαδικασία των εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ως εκ τούτου επανήλθε αρκετές φορές στο αίτημα για καθαρή εντολή – όχι από μικρομεγαλισμό ή αλαζονεία όπως είπε – ώστε να μη νοθεύεται από δυνάμεις του χθες, από δυνάμεις που θα θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια έστειλε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «ασφαλή» επιλογή και ταυτόχρονα επιλογή σταθερότητας, δηλαδή είναι η δύναμη που μόνο αν είναι αυτοδύναμη, μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα στο εσωτερικό και ασφαλή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό χωρίς να κινδυνεύει η χώρα να πέσει στα βράχια.
 
Μεσαία στρώματα και ειδικά κοινά
 
Στις απαντήσεις που έδωσε προς τους δημοσιογράφους απευθύνθηκε τόσο στο ευρύ κοινωνικό ακροατήριο της μεσαίας τάξης, αναφερόμενος στα στοιχειώδη μέτρα στήριξής της (αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, πλειστηριασμοί, στήριξη της πρώτης κατοικίας με υψηλό αφορολόγητο όριο, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, κλπ) αλλά και σε πιο ειδικά κοινά όπως οι Ρομά και οι ένστολοι (για τους οποίους πάντως επανέλαβε ότι όσοι έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές θα πρέπει να αφοπλιστούν). Γενικότερα σημείωσε πως το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κανείς να υφίσταται διακρίσεις ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, ηλικίας, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού στέλνοντας το μήνυμα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
 
Άνεση χρόνου για τη διαπραγμάτευση λόγω Ντράγκι
 
Εκτεταμένη ήταν, λόγω και των ερωτήσεων που δέχτηκε, η αναφορά του στο θέμα των ανακοινώσεων ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση και το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Όσον αφορά το πρώτο αυτό που σημείωσε ήταν ότι οι ανακοινώσεις Ντράγκι επιβεβαίωσαν την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δανειστές δε θέτουν ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο στη διαπραγμάτευση, αντιθέτως επεκτείνουν τα χρονικά όρια ως τις λήξεις ομολόγων του Ιουλίου – Αυγούστου και όχι ως τι 28 Φεβρουαρίου όπως έλεγε η κυβέρνηση. Ως τότε, εκτίμησε, ότι θα έχει βρεθεί «μια λύση βιώσιμη αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή και για την Ελλάδα». Αναφερόμενος στη μεταστροφή του κλίματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, σημείωσε χαρακτηριστικά πως μεγαλύτερες συγκρούσεις θα απαιτηθούν στο εσωτερικό απ’ ό,τι στο εξωτερικό.
 
Παρά ταύτα θέλησε να διατηρήσει σκληρό προφίλ απέναντι στη Μέρκελ διευκρινίζοντας ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων και όχι διμερώς με τη γερμανίδα καγκελάριο  για την οποία είπε πως δεν της αναγνωρίζει το προνόμιο «να είναι κάτι ξεχωριστό από τους άλλους 28 Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία από τους 28 κι ως εκ τούτου δε βρίσκω κανένα λόγο να προστρέξω σε μία ιδιαίτερη συνάντηση μαζί της». Ως εκ τούτου, κατέρριψε εκτιμήσεις ότι ως πρωθυπουργός θα σπεύσει να συναντήσει τη Μέρκελ και ανέφερε ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός θα είναι στην Κύπρο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:26