search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:07
MENU CLOSE

Τρία κόμματα ψάχνουν… στασίδι

24.01.2015 22:00
oldphotospn2201pasok1422032531.jpg

Χώρο ανάμεσα στην πόλωση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αναζητά αυτές τις τελευταίες μέρες το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Κίνημα του Παπανδρέου δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης με την είσοδό του στη Βουλή.

Χώρο ανάμεσα στην πόλωση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αναζητά αυτές τις τελευταίες μέρες το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Κίνημα του Παπανδρέου δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης με την είσοδό του στη Βουλή.

Ο κατακερματισμένος χώρος της Κεντροαριστεράς, που αυτή τη φορά εκφράζεται – εν μέρει – και από το Ποτάμι, επιχειρεί να καταστεί ο «υπεύθυνος» κυβερνητικός πόλος την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην αυτοδυναμία, δείχνοντας σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι τις τελευταίες μέρες έλκει ψηφοφόρους από όλους τους χώρους.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν τις τελευταίες μέρες να εγκαταλείψουν την επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου και τις αναφορές στο πολιτικό του εγχείρημα, θεωρώντας ότι αυτό δημιουργεί συνθήκες εσωστρέφειας και διχασμού, και επιχειρεί να επανασυσπειρώσει ψηφοφόρους που μοιάζουν να φεύγουν προς το Ποτάμι και τη Ν.Δ., χαλαρώνοντας, παρά τις διαρροές, την πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ομιλίες των τελευταίων ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμμένει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ. και συνεπώς είναι χαμένη η ψήφος του ψηφοφόρου που μέχρι το 2012 ψήφιζε ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ενισχύοντας την επιχείρηση αντεπίθεσης η Χαριλάου Τρικούπη σε άτυπη ενημέρωσή της επισημαίνει ότι «η ακραία πόλωση και τα πλαστά διλήμματα με την κινδυνολογία, τον φόβο και το νεοσυντηρητισμό της Ν.Δ., με τις ανέξοδες υποσχέσεις και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, παρατείνουν τα αδιέξοδα και βαθαίνουν την κρίση».

Το διά ταύτα είναι ότι αυτό ωφελεί τη Χρυσή Αυγή, αφού αδυνατίζει έτσι το ΠΑΣΟΚ, μια και οι δύο μονομάχοι διχάζουν, αντί να ενώνουν.

Το ΠΑΣΟΚ, έστω και πάνω από τις κάλπες, επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τη Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι «βάλαμε κόκκινες γραμμές στις εμμονές και τις προκλήσεις της Δεξιάς, βάζουμε κόκκινες γραμμές στους δογματισμούς και τις ψευδαισθήσεις της Αριστεράς».

Ταυτόχρονα τις τελευταίες μέρες επιχειρεί μέσα από δύο δρόμους να μαζέψει τις διαρροές προς το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Από τη μια με τη λογική της χαμένης ψήφου, όπως επαναλαμβάνει συχνά ο Βενιζέλος: «Σε σχέση με οποιονδήποτε θέλει να υπονομεύσει την παράταξη, οι δημοσκοπήσεις έχουν δώσει μια απάντηση. Η χρήσιμη ψήφος, η ψήφος με κοινοβουλευτικό αντίκρισμα για το ΠΑΣΟΚ, για την παράταξή μας, είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ».

Πιέζει όμως όσους έχουν ιστορικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ και συναισθηματικά. Η άτυπη ενημέρωση δίνει τον τόνο: «Σήμερα, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, το Κίνημά μας δίνει την πιο κρίσιμη μάχη για την ιστορία, την ύπαρξη και την προοπτική του.

Κάθε αποχώρηση και κάθε διάσπαση ήταν πάντα και είναι για πάντα μεγάλο λάθος, γιατί κάθε χαμένη ψήφος δυναμώνει τους αρνητές και τους αντιπάλους μας.

Και τώρα και μετά και πάντα, ανεξάρτητα από τις διαφορές και τις διαφωνίες μας, η πρόκληση και η πρόσκληση για μια νέα δυναμική αρχή είναι επίκαιρη και αφορά τους πάντες. Οι εκκλήσεις μας για ενότητα έχουν συνέχεια, συνέπεια και αλήθεια».

Από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, παρότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν απώλειες και όχι κέρδη, και το πανελλαδικό ποσοστό κινείται κοντά στο 2%, επιμένουν ότι θα τις διαψεύσουν.

Τα βασικά τους επιχειρήματα είναι ότι όσο περνούν οι μέρες και οι ώρες τόσο οι πολίτες θα ταυτίζουν την πρωτοβουλία Παπανδρέου με το όνομα του νέου εγχειρήματος, ότι λόγω του κώδικα των δημοσκοπήσεων είναι πολύ χαμηλά στις εκφωνήσεις των κομμάτων στις τηλεφωνικές μετρήσεις γνώμης και ότι πολλοί προτιμούν να δηλώνουν αναποφάσιστοι. Και εμμένουν ότι θα κάνουν την έκπληξη μπαίνοντας στη Βουλή.

Τις τελευταίες μέρες, που θα πυκνώσουν οι εκδηλώσεις και οι εξορμήσεις των στελεχών, αλλά και οι συνεντεύξεις και οι ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού, θα ενδυναμωθεί η στήριξή τους.

Στο ερώτημα πού στοχεύουν η απάντηση είναι η αναμενόμενη: ευελπιστούν να πάνε καλά στην Κρήτη, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Β’ Αθήνας και τη Θράκη. Εκτιμούν δε ότι με όποια συμφωνία θα πρέπει να εκφραστούν οι ίδιοι οι πολίτες, διότι το όποιο σχέδιο και η όποια συμφωνία θα φέρουν γνήσια την υπογραφή και επικύρωση των πολιτών, θα είναι δική τους δημοκρατική απόφαση.

Διαφορετικά, όπως λέει ο Παπανδρέου, θα νιώθουν και πάλι ότι είναι κάτι που τους επιβλήθηκε άνωθεν και έξωθεν, ενώ θα υπάρχουν πάντα πολιτικές δυνάμεις που θα καταγγέλλουν τις όποιες συμφωνίες.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ο Παπανδρέου επιχειρεί να ανακάμψει πολιτικά, να αποσείσει ευθύνες και να εμφανιστεί ως θύμα ενός πλουτοκρατικού συστήματος που τον πολέμησε επειδή επιχείρησε να κάνει μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα στο παιχνίδι αυτό εμπλέκει και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τον ίδιο τον διάδοχό του.

Μιλώντας την Τρίτη στον Νίκο Χατζηνικολάου είπε ότι είναι ο πιο στοχοποιημένος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης και απέδωσε τον τρόπο που τον μεταχειρίστηκαν τα ΜΜΕ στον αγώνα που ο ίδιος έκανε για τη διαπλοκή.

Υποστήριξε ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος της πολιτικής ζωής επειδή αρνήθηκε να παίξει τη χώρα στα ζάρια και πως συκοφαντήθηκε άγρια τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του.

Στο Ποτάμι ήδη πανηγυρίζουν ότι θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να εδραιωθούν στο κεντρικό πολιτικό σύστημα.

Στη διακαναλική συνέντευξή του ο Σταύρος Θεοδωράκης αμφισβήτησε την ενδεχόμενη αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε τεχνητή αυτοδυναμία για τη Βουλή ερήμην της κοινωνίας και τόνισε ότι η Αριστερά κανονικά θα έπρεπε να καταγγέλλει τα καλπονοθευτικά ζητήματα.

Βάζοντας στο επίκεντρο την «αίγλη» που απολαμβάνει ως ο μεσολαβητής – kingmaker τον αποκάλεσαν οι «Times» – της νέας κυβέρνησης, διαβεβαιώνει πως διαθέτει αναλυτικό προγραμματικό και πολιτικό πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση και την επόμενη μέρα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:07