search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:23
MENU CLOSE

Στο εξώφυλλο της Liberation ο Τσίπρας – «Νέα προοπτική στην Ευρώπη»

24.01.2015 17:29
Στο εξώφυλλο της Liberation ο Τσίπρας – «Νέα προοπτική στην Ευρώπη» - Media

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί στο εξώφυλλο της η γαλλική εφημερίδα Liberation, ενόψει ελληνικών εκλογών.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί στο εξώφυλλο της η γαλλική εφημερίδα Liberation, ενόψει ελληνικών εκλογών.

Η Liberation έχθει ασχοληθεί εκτενώς και στο παρλεθόν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ριζoσπαστικά κόμματα στην Ευρώπη της λιτότητας, όπως το ισπανικό Podemos.
 
Απρόσμενος σύμμαχος οι Financial Times

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός 15 κομμάτων που τάσσονται κατά της λιτότητας με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα είναι φαβορί για τις εκλογές της Κυριακής. Μια νέα προοπτική για τους υπερχρεωμένους της Ευρώπης» γράφει στο πρώτο της θέμα η γαλλική εφημερίδα.

Τον Γενάρη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο: Τους Financial Times, την εφημερίδα που διαβάζουν οι χρηματιστές του Λονδίνου και της Φρνακφούρτης, οι οποίοι δημοσίευσαν δεκάδες άρθρα δίνοντας βήμα σε πολλά στελέχη του κόμματος αλλά και σε πολλούς αναλυτές που είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τελευταίο τους άρθρο, οι Financial Times, δίνουν βήμα σε 15 διάσημους οικονομολόγους να γράφουν από κοινού με τίτλο «Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα», επισημαίνει η Liberation.

Χαμογελάει ο Βαρουφάκης

«Αυτή η στροφή των Financial Times κάνει τον Γιάννη Βαρουφάκη να χαμογελάει» γράφει η Liberation. «Οι Financial Times εκφράζουν την αγωνία του καπιταλισμού να επιβιώσει» δηλώνει ο Βαρουφάκης και αναφέρει τον δημοσιογράφο των FT  Wolfgang Munchau που έγραψε ότι «Οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μόνα κόμματα που μιλάνε σοβαρά για την κρίση στην ευρωζώνη». «Δεν το έκανε με χαρά αλλά γιατί κατάλαβε ότι οι θέσεις μας δεν είναι αριστερίστικες, είναι απλά λογικές. Εμείς δεν ζητάμε παραπάνω χρήματα. Αντίθετα, μας έδωσαν πάρα πολλά! Αλλά αυτά τα χρήματα έπεσαν μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Εμείς θέλουμε λιγότερα χρήματα αλλά σε συνθήκες που θα επιτρέπουν στην ελληνική κοινωνία να αναπνεύσει» εξηγεί ο Γιάννης Βαρουφάκης στην Liberation, «καθισμένος μέσα στο διαμέρισμά του στα πόδια της Ακρόπολης και μακριά από το πλήθος της δημοσιότητας», όπως αναφέρει η εφημερίδα.
 
Οι… τούμπες

«Ο άνεμος γύρισε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που επί μακρόν το κατηγορούσαν σχεδόν για κόμμα των χίπιδων, ένα κόμμα που στεγάζει 15 μορφώματα από την ακροαριστερά ως τους οικολόγους. Εδώ και καιρό αυτό το κόμμα έπαιρνε μόνο 4,6%. Την Κυριακή όμως θα κληθεί να κάνει κυβέρνηση έχοντας πάρει 32%-35% των ψήφων. Και ακόμη κι αν ορισμένοι ανησυχούν, μιλώντας ακόμη και για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο άνεμος πανικού που κυριαρχούσε τις εκλογές του 2012 δεν υπάρχει πιά.

Ωστόσο, ο Βαρουφάκης περιμένει να τους βομβαρδίσουν. «Πρέπει να αντιδράσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ξέροντας ότι οι αντίπαλοί μας θα παίξουν την τακτική της καμμένης γης. Εγώ δεν εμπιστεύομαι πια την Ευρώπη. Δεν είναι ακόμη έτοιμη να παραδεχθεί τα λάθη της. Στους διαδρόμους των Βρυξελλών πολλοί συμφωνούν μαζί μου. Και μετά, μόλις επιστρέφουν στις συσκέψεις, νομίζεις ότι γύρισαν στη βουβαμάρα. Σιωπή. Ωστόσο η τελευταία μας ελπίδα είναι ένα κόμμα να μπορεί να λέει δημόσια μια διαφορετική άποψη. Τότε οι γλώσσες θα λυθούν και θα είναι και η τελευταία ελπίδα για την Ευρώπη αν δεν θέλει να καταρρεύσει σαν την Σοβιετική Ενωση. Πρέπει να παλέψουμε» δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης.

Ωστόσο, μια έκφραση ακούγεται παντού τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει η Liberation: η κωλοτούμπα. Αυτή που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Οι Ελληνες έχουν δεχθεί ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις του. Αλλά όλοι θέλουν μια ανάσα, χωρίς να κάνουν επανάσταση» δηλώνει στη Liberation ο αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής.

Πηγή: iefimerida

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:21