18/01/2019 11:25:39

«Πρώτος των πρώτων» ο Γιάνης Βαρουφάκης - Ποιος είναι ο καθηγητής που σάρωσε τους σταυρούς!

Το απόγευμα της Κυριακής η συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν - Media

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής στη χώρα, καθώς εκλέγεται με τις περισσότερες ψήφους από το πρώτο κόμμα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Διαδέχεται τη Σοφία Σακοράφα που ήταν πρώτη σε ψήφους στις διπλές εκλογές του 2012. Μέχρι στιγμής και με καταμετρημένο μόλις το 32,81% των εκλογικών τμημάτων της Β' Αθήνας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχει λάβει 45 χιλιάδες σταυρούς, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 100 χιλιάδες. 
 
Γεννημένος στην Αθήνα το 1961, ο Γιάνης Βαρουφάκης (δεν είναι λάθος, έτσι θέλει να γράφεται το όνομά του), σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ.
 
Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Έσεξ, του Νόργουϊτς και του Κέμπριτζ, ενώ από 1988 ως και το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Έχει διδάξει ακόμα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν, ενώ από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας καθώς και "Economist-in-residence" στην εταιρεία Valve Software, στο Σιατλ των ΗΠΑ.
 
Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.
 
Ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, έγινε λόγω των βιβλίων του, τα οποία είναι τα εξής:
 
Παγκόσμιος Μινώταυρος: Τα πραγματικά αίτια της Κρίσης, Αθήνα: Λιβάνης 2012.
 
Κρίσης Λεξιλόγιο: Οι όροι που μας καταδυναστεύουν («Το λεξικό τούτο από την μία, εξηγεί τους όρους που αιωρούνται παντού (CDS, spreads κλπ) ενώ από την άλλη, ελπίζει να διαταράξει την κοινή μας μελαγχολία θέτοντας τους όρους της Κρίσης στο φως της κριτικής»), Αθήνα: Ποταμός 2011.

Θεωρία Παιγνίων: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες, Αθήνα: Gutenberg, 2007.
 
Πολιτική Οικονομία: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής, Αθήνα: Gutenberg, 2007.
 
Μικροοικονομικά υποδείγματα μερικής και γενικής ισορροπίας (από κοινού με τον Νίκο Θεοχάρακη), Αθήνα: Τυπωθήτω, 2005.
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχει υπάρξει στο παρελθόν και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν: «Ήμουν σύμβουλός του ως το 2006 αλλά διαφώνησα και έφυγα» είπε ο κ. Βαρουφάκης στον ΣΚΑΙ. «Δεν πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δόλο, ήταν όμως άτυχος γιατί εξελέγη Πρωθυπουργός πάνω στην κρίση. Είμαι από αυτούς που επικρίνουν την Πρωθυπουργία του αλλά δεν μου αρέσει και η ανθρωποφαγία που επιχειρείται».
 
Από το πρώτο exit poll κιόλας, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται συχνότερα σε συζητήσεις για υπουργοποίηση ή για κομβική θέση στην διαπραγματευτική ομάδα για το ζήτημα του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.