search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:03
MENU CLOSE

Ο αιώνιος καλπασμός του Βασίλη Τσιτσάνη!

26.01.2015 22:00
Ο αιώνιος καλπασμός του Βασίλη Τσιτσάνη! - Media

Ένα βιβλίο του Γιώργου Λιάνη, που αναφέρεται σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του νεότερου ελληνισμού, τον Βασίλη Τσιτσάνη, αυτόν τον πρωτοπόρο λαϊκό συνθέτη, τα τραγούδια του οποίου αποτελούν τη βάση και το μεγαλείο της λαϊκής μας μουσικής.

Ένα βιβλίο του Γιώργου Λιάνη, που αναφέρεται σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του νεότερου ελληνισμού, τον Βασίλη Τσιτσάνη, αυτόν τον πρωτοπόρο λαϊκό συνθέτη, τα τραγούδια του οποίου αποτελούν τη βάση και το μεγαλείο της λαϊκής μας μουσικής.

Ο Γιώργος Λιάνης, το δίχως άλλο, υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή της ελληνικής μαχόμενης δημοσιογραφίας. Από την αρχή της καριέρας του κατάφερε να επιβάλει τη δική του προσωπική σφραγίδα σε ένα επάγγελμα του οποίου η αξιοπιστία βασιζόταν αυστηρά στην τήρηση των στερεότυπων κανόνων του.

Ωστόσο, μέσα στον στενό αυτό κορσέ που σε τιθασεύει και σου θέτει τα όριά σου, εκείνος βρήκε τον τρόπο να δραπετεύσει δημιουργικά. Έτσι, ο Λιάνης από την αρχή ξεχώρισε πριν από όλα με τον τρόπο γραφής του, που έσπαγε τον τότε δημοσιογραφικό ακαδημαϊσμό.

Ταυτόχρονα, κατάφερνε να καινοτομεί ως προς τα θέματά του αλλά και ως προς τη διαπραγματευτική τους προσέγγιση. Πέτυχε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους της γενιάς του, που είχε και την άνεση να κινηθεί σε όλους τους τομείς του κοινωνικού βίου. Κυρίως διέθετε εκείνη τη διεισδυτική «πλάγια» ματιά που έδινε χαρακτήρα ξεχωριστό σε ό,τι διαπραγματευόταν.

Έχοντας το ταλέντο και τη διάθεση να ξεχωρίσει, δεν δυσκολεύτηκε να επιβάλει τον δικό του τρόπο και ρυθμό σε ό,τι κινούσε το ενδιαφέρον του. Με το δαιμόνιό του ελεύθερο, διέπρεψε από την πολιτική ώς το ποδόσφαιρο (υπήρξε στα νιάτα του ποδοσφαιριστής του Ηρακλή) κι από τα πολιτικά – κοινωνικά θέματα έως τα αμιγώς πολιτιστικά – καλλιτεχνικά.

Μέσα από τη μαραθώνια ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία, ο Λιάνης «λιάνισε» κάθε πτυχή του βίου, σημαντική και ασήμαντη, αναδεικνύοντας και τις δικές του αδυναμίες και προτιμήσεις.

Πρόσφατα ήρθε ξανά στο προσκήνιο με ένα βιβλίο του που αναφέρεται σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του νεότερου ελληνισμού, τον Βασίλη Τσιτσάνη, αυτόν τον πρωτοπόρο λαϊκό συνθέτη, τα τραγούδια του οποίου αποτελούν τη βάση και το μεγαλείο της λαϊκής μας μουσικής κληρονομιάς.

Ο Λιάνης υπήρξε στενός φίλος του Τσιτσάνη. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει μιαν εύλογη αμηχανία σ’ εκείνον που γράφει για έναν «δικό» του… Το δύσκολο είναι να μην τον προδώσει – ούτε με υπερβολές, ούτε με επαίνους άστοχους.

Κι αυτό το πέτυχε ο Λιάνης με ένστικτο και γνώση. Γι’ αυτό μπορεί και να τολμήσει άφοβα να ισχυριστεί ότι «για μένα ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης της λαϊκής μας μουσικής και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Μεγαλύτερος των μαθητών του, Μάνου και Μίκη, μεγαλύτερος των προπατόρων του Μάρκου, Μπάτη και Παπάζογλου, μεγαλύτερος και των συγχρόνων του Καλδάρα, Παπαϊωάννου και λοιπών»!

Όσο και αν είναι άβολο και αδόκιμο να αξιολογείς συγκριτικά με το «καλύτερος και χειρότερος», ο Λιάνης δεν φαντάζει «βέβηλος» (αν σκεφτεί κανείς τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη…), αλλά τολμηρός, γιατί κατά πάσα πιθανότητα έχει δίκιο!

Ο Τσιτσάνης αποτελεί την κορωνίδα του αυθεντικού, απρόσκοπτου κι ανεπιτήδευτου λαϊκού μας τραγουδιού και πρωτοπορεί στην εποχή του, με τα τραγούδια του να ξεπερνούν τον εαυτό τους μέσα από μια τέχνη η οποία τα κρατά σε διαρκή καλπασμό.

Η έκδοση, εκτός από μια εκ βαθέων προσέγγιση στον Τσιτσάνη και το έργο του, συμπληρώνεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

 

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:02