search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:37
MENU CLOSE

Ο Όρκος της Καλής Ελπίδας

27.01.2015 10:34
Ο Όρκος της Καλής Ελπίδας  - Media

Κάθε καλή αρχή θέλει και συνέχεια, δηλαδή να διανύσει όλο τον δρόμο και να μην μείνει στην καλή εκκίνηση, την πολλά υποσχόμενη.

Κάθε καλή αρχή θέλει και συνέχεια, δηλαδή να διανύσει όλο τον δρόμο και να μην μείνει στην καλή εκκίνηση, την πολλά υποσχόμενη. Προφανώς και η απόφαση του νέου πρωθυπουργού να μην ορκιστεί θρησκευτικά ο ίδιος επί τη αναλήψει των καθηκόντων του – όπως και η νέα του κυβέρνηση – είναι μια απόφαση ιστορική για την ελληνική δημοκρατία. Είναι μια απόφαση που απελευθερώνει την πολιτεία από τα δεσμά της εξάρτησής της από την Εκκλησία. Αυτή η ιδιότυπη σχέση εξουσίας που συνδέει το Κράτος με την Εκκλησία είναι αιτία πολλών δεινών και σχετίζεται πριν από όλα άμεσα με το πελατειακό κράτος και το άνομο και καταστροφικό για την κοινωνία πάρε – δώσε.
 
Είναι προφανές ότι αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού δεν καταφέρεται ούτε εναντίον της πίστης του λαού, ούτε θίγει στο ελάχιστο τα θρησκευτικά του συναισθήματα. Η πίστη καθενός είναι ζήτημα συνείδησης και δεν τίθεται ζήτημα προσβολής της. Το αναφέρουμε, αν και κραυγαλέα αυτονόητο, γιατί οι… περί την Εκκλησία θα σπεύσουν οργίλοι να μιλήσουν για επίθεση εναντίον της Ορθοδοξίας, του ελληνισμού και των παραδόσεων.
 
Ο σκοταδισμός που συνοδεύει την Εκκλησία αλλά και η πλήρης εναρμόνισή της με το βαθύ κατεστημένο της χώρας, την καθιστούν πολιτικά και ηθικά υπόλογη απέναντι στην ελληνική κοινωνία, της οποίας την εξέλιξη υπονόμευσε βάρβαρα, υπέρ των συμφερόντων της.
 
Όπως είναι σεβαστή η θρησκευτική πίστη, άλλο τόσο είναι και η πίστη στην ελεύθερη συνείδηση του κάθε πολίτη.
 
Ο θρησκευτικός όρκος παραπέμπει σε θρησκευτικού τύπου καθεστώτα, τα οποία έχουν ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, τον σεβασμό της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πολλές άλλες βασικές αρχές του δυτικού πολιτισμού, που θεμελιώθηκε πάνω στα προτάγματα της επιστήμης.
 
Πρόκειται για ένα βήμα προς το αυτονόητο, η πολιτεία να ομνύει εξ ονόματος της συνείδησης των πολιτών και όχι με τη διαμεσολάβηση… του Αγίου Πνεύματος, που κατά παράδοξο τρόπο δίδει απίστευτες και προκλητικές για τη δημοκρατία υπερεξουσίες στους ρασοφόρους, μεταξύ των οποίων και την καταστρατήγηση των νόμων, των θεσμών και των κανόνων της πολιτείας.
 
Οι πολίτες δεν καλούνται να ψηφίσουν σύμφωνα με τη θρησκευτική τους πεποίθηση, όπως συνηθίζει να εκβιάζει η Ακροδεξιά, με την οποία η Εκκλησία διατηρεί άρρηκτους δεσμούς φιλίας και στήριξης.
 
Είναι καιρός να προχωρήσουμε στην απόδοση των εκκλησιαστικών θεμάτων στην Εκκλησία και των πολιτικών στην πολιτεία.
 
Αν η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα έχει συνέχεια και ολοκληρωθεί, ο νέος πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει ίσως το πιο σημαντικό πολιτικό στοίχημα σε αυτό τον τόπο, που είναι η απαλλαγή της πολιτείας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Εκκλησίας… 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:37