search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:58
MENU CLOSE

Οι σαρωτικές αλλαγές σε οικονομία και κράτος που προανήγγειλε η κυβέρνηση (Videos)

28.01.2015 10:42
Θολή η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας στη Βουλή - Media

Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών της νέας κυβέρνησης προϊδεάζουν για σαρωτικές αλλαγές σε οικονομία και κοινωνία με μεγάλες ανατροπές στις μνημονιακές δεσμεύσεις που κυριάρχησαν στην πολιτική των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.  Δείτε τις πρώτες δηλώσεις των υπουργών.

 
Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών της νέας κυβέρνησης προϊδεάζουν για σαρωτικές αλλαγές σε οικονομία και κοινωνία με μεγάλες ανατροπές στις μηνομιακές δεσμεύσεις που κυριάρχησαν στην πολιτική των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά. Αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά 13ης σύνταξης και μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία είναι κάποιες από τις πρώτες προτεραιότητες. Δείτε συνολικά τις δηλώσεις των υπουργών.
 
Επαναφορά κατώτατου μισθού

«Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης» δήλωσε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτικής εκπομπή του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

Την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας, προανήγγειλε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση από τα πρώτα ν/σ που θα φέρει στη Βουλή είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ το μήνα, δηλαδή το δώρο των Χριστουγέννων. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα συμβεί για το Πάσχα.

Τέλος η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Θα προχωρήσουμε σε διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Mega ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι αυτό θα αποτελέσει μια από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου: «Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο Δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και βεβαίως περιβαλλοντικά», είπε ο νέος Υπουργός.

Ανάκληση απολύσεων στο Δημόσιο

Τη δέσμευση ότι όλες οι απολύσεις, οι οποίες έχουν γίνει αντισυνταγματικά, θα ανακληθούν επανέλαβε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Αφοπλισμός» αστυνομίας
 
«Πρέπει να συμφιλιώσουμε την κοινή γνώμη με την αστυνομία» είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Η αστυνομία είναι θεσμός της δημοκρατίας, όχι θεσμός κατά της δημοκρατίας».

Σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη για το αν οι αστυνομικοί θα πρέπει να οπλοφορούν και στις διαδηλώσεις, ο Γιάννης Πανούσης απάντησε: «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο αστυνομικός όπλο θα έχει και στη διαδήλωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το έχει προτεταμένο για φοβίζει και να τρομοκρατεί ανθρώπους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματα τους…»

Ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών

Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
 
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών».
 
Τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση όλων αυτών των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, «ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν, αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ». 

Φαρμακευτική δαπάνη και ανασφάλιστοι

Στο ζήτημα των ανασφάλιστων θα επικεντρώσει τις πρώτες του ενέργειες ο νέος υπουργός Υγείας και στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
 
«Το πρώτο ζήτημα είναι να δούμε το ζήτημα των ανασφαλίστων και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι το φάρμακο από το οποίο εμείς πιστεύουμε ότι με τη δική μας παρέμβαση θα προκύψουν αρκετά οφέλη τα οποία να επανεπενδυθούν μέσα στο σύστημα», είπε ο νέος υπουργός Υγείας επισημαίνοντας πως θα ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να τον ενημερώσουν με απολογιστικά στοιχεία για τις ανάγκες τους ώστε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα.

Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία

Σε σαρωτική σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν από την εφετινή χρονιά προτίθεται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
 
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων η οποία καταργείται, ενώ καταργούνται και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Όπως είπε ο κ. Κουράκης:

– Καταργείται από εφέτος η «Τράπεζα θεμάτων»
– Καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β΄ Λυκείου
– Στην Γ' Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
– Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου
– Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες
– Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους
– Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους
– Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν
– Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία
– Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:57