search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:22
MENU CLOSE

Το μεγάλο ρίσκο του Σαμαρά

12.09.2010 12:04
Το μεγάλο ρίσκο του Σαμαρά - Media

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην τελική ευθεία των οποίων μπαίνουμε κρύβουν ένα διπλό στοίχημα: το στοίχημα που έβαλαν ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς, ο καθένας με το κόμμα του!

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην τελική ευθεία των οποίων μπαίνουμε κρύβουν ένα διπλό στοίχημα: το στοίχημα που έβαλαν ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς, ο καθένας με το κόμμα του!

Σε κάθε περίπτωση ένα κακό αποτέλεσμα για το ένα ή το άλλο κόμμα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με σφοδρές «συντροφικές» επικρίσεις.

Άλλωστε και ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς δεν πήραν απλώς προσωπικά μέρος σε μια αναμέτρηση, που κατά τα λοιπά αφορά την αυτοδιοίκηση, αλλά επέβαλαν και τις επιλογές τους. Σε πολλές περιφέρειες και δήμους οι επιλογές φέρουν την υπογραφή τους και κατά κάποιον τρόπο αναδεικνύονται στα «μαρμαρένια αλώνια» μιας ιδιότυπης μονομαχίας τακτικής ανάμεσά τους.

Ο αρχηγός το… μάρμαρο

Αν για τον Παπανδρέου είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης, για τον Σαμαρά η μάχη των εκλογών είναι κρίσιμη, αφού από την έκβασή της θα εξαρτηθούν πολλά και κυρίως εάν υπάρξουν ανατροπές στην εσωκομματική σκακιέρα.

Μια καλή επίδοση στις νομαρχίες και η επικράτηση στις εκλογές θα δώσουν στον Σαμαρά την ανάσα που χρειάζεται να επιβάλει κάποιες διορθώσεις στο κόμμα και να προχωρήσει χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς, ώστε να αντιμετωπίσει με κύρος τις μεγάλες φουρτούνες που τον περιμένουν.

Αν μια ήττα στην υπερνομαρχία Αττικής με την αναιμική υποψηφιότητα του Κικίλια συνοδευτεί με, σχετική έστω, συρρίκνωση της επιρροής της Ν.Δ. στις άλλες περιφέρειες, η θύελλα που θα ξεσπάσει στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει προηγούμενο.

Καθώς ταυτοχρόνως θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νίκη του Σαμαρά και την ανάληψη της προεδρίας, όλα τα βέλη θα στραφούν εναντίον του και η Ν.Δ. θα επιστρέψει σε περίοδο αναταραχής, από την οποία ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξέλθει. Και κυρίως πώς θα εξέλθει ο ίδιος ο Σαμαράς.

Το ρίσκο που πήρε ο Σαμαράς είναι πολύ μεγάλο. Το σενάριο να αρχίσει η αμφισβήτηση την επομένη των εκλογών, εάν η Ν.Δ. δεν πετύχει τους στόχους της, είναι εφιαλτικό για τον Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κληθεί να απολογηθεί για πλήθος επιλογών και βεβαίως να αναδιατάξει πλήρως τον κύκλο των στενών συνεργατών του, επί των οποίων θα πέσει το ανάθεμα της ήττας ή της κατώτερης των προσδοκιών νίκης.

Η πλήρης πολιτικοποίηση των εκλογών από την πλευρά του Σαμαρά προσθέτει μία ακόμη παράμετρο δυσκολίας για το κόμμα του, καθώς δεν αποκλείεται να στείλουν μήνυμα οι ψηφοφόροι στη Ρηγίλλης, αλλά να το στείλουν με δικά τους ταχυδρομικά τέλη. Η Ν.Δ. ποντάρει στην καταδίκη του μνημονίου και την έχει στην κορυφή της αντιπολιτευτικής της τακτικής.

Πού είναι ο πήχης; Η Ν.Δ. δύσκολα θα κερδίσει περισσότερες από τρεις, ίσως τέσσερις περιφέρειες, ενώ στους δύο από τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας οι προοπτικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμφανίζονται καλές. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι η καλύτερη για τη Ν.Δ., αφού θα φανεί ότι οι ψηφοφόροι εγκρίνουν την κυβερνητική πολιτική και άρα η στρατηγική αντι-μνημονίου δεν περπάτησε.

Ως εκ τούτου ο Σαμαράς δεν επιθυμεί να χρεωθεί το κόστος μιας πιθανής μεγάλης ήττας σε αυτές τις συνθήκες. Η προτεραιότητά του είναι να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, δημιουργώντας μια συμπαγή κομματική και Κοινοβουλευτική Ομάδα και εκμεταλλευόμενος τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση να κερδίσει πολύτιμο χρόνο. Ο σχεδιασμός του είναι πιο μακροπρόθεσμος. Και σε αυτόν εντάσσεται και η προσέγγιση με την Αριστερά λόγω της αντίθεσής της στο μνημόνιο.

Οι εκτιμήσεις για τη Ν.Δ.

Αττική: Η υποψηφιότητα του Κικίλια δεν περπατάει. Έχει χαμηλά ποσοστά και οι εμφανίσεις του στα ΜΜΕ χαρακτηρίζονται ως τραγικές. Αν και η Ν.Δ. επενδύει στο αντικυβερνητικό μέτωπο, οι πιθανότητες ανατροπής είναι μικρές. Θα τη σώσει μόνο ένα αντάρτικο από το ΠΑΣΟΚ.

Δυτική Ελλάδα: Από την αρχή θεωρείται μια εχθρική περιοχή για τη Ν.Δ., που επέλεξε να παίξει με έναν άγνωστο υποψήφιο, τον πρόεδρο του τεχνικού επιμελητηρίου Αγρινίου Παπαναστασίου. Η περιφέρεια παραμένει πράσινη.

Νότιο Αιγαίο: Είναι μια από τις μαύρες τρύπες της Ν.Δ. Υπάρχει μεγάλη γκρίνια για τον εκλεκτό της Ρηγίλλης Χ. Κόκκινο από τους ντόπιους βουλευτές και τα στελέχη. Ο Κόκκινος ήταν διορισμένος περιφερειάρχης στην περιφέρεια, φίλος της Ντόρας και του Παυλόπουλου, και στηρίζεται και από τον ΛΑΟΣ.

Ιόνια Νησιά: Δεν έχει πολλές πιθανότητες νίκης η Ν.Δ., αν και ελπίζει ότι επειδή ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Μπεριάτος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός θα έχει ελπίδες νίκης ο υποψήφιός της Σπ. Σπύρου. Στα αρνητικά ότι ο Σπύρου έχει πολλά χρόνια στην πολιτική.

Κρήτη: Ο Πλακιωτάκης της Ν.Δ. δεν περπατάει, αφού τον πολεμά η Ντόρα και ο Καρατζαφέρης που κατεβαίνει με δικό του υποψήφιο. Οι ελπίδες είναι ανύπαρκτες.

Στερεά Ελλάδα: Ο Περγαντάς του ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα και έχει πρόβλημα η υποψηφιότητα του νεοδημοκράτη νομάρχη Φθιώτιδας Χειμάρα. Ο ΛΑΟΣ περιπλέκει τα πράγματα με την επιλογή Καρατζαφέρη να στηρίξει για περιφερειάρχη τον πρώην νομάρχη Εύβοιας Ν. Παπανδρέου.

Πελοπόννησος: Η Ρηγίλλης θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα στην έδρα του Σαμαρά για να κερδίσει ο Δράκος, αν και ο Τατούλης πιέζει την υποψηφιότητα της Ν.Δ.

Κεντρική Μακεδονία: Η εξέλιξη με την υπόθεση του Ψωμιάδη και η προ ημερών δίωξή του σε βαθμό κακουργήματος για απιστία αλλάζει το κλίμα.

Δυτική Μακεδονία: Η Ν.Δ. ελπίζει ότι ο νομάρχης Κοζάνης Δακής θα κερδίσει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, που είναι και άγνωστος στην περιφέρεια.

Βόρειο Αιγαίο: Η Ν.Δ. ελπίζει σε νίκη με τον νομάρχη Λέσβου Βογιατζή και ποντάρει και στη στήριξη της Αριστεράς, έστω παρασκηνιακά.

Ήπειρος: Θα γίνει ντέρμπι και το ξέρει η Ρηγίλλης, αν και εκτιμούν ότι έστω και οριακά θα κερδίσει ο νομάρχης Ιωαννίνων Καχριμάνης τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αργύρη.

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Μια από τις περιοχές όπου η Ν.Δ. ελπίζει ότι θα κερδίσει με τον νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη.

Θεσσαλία: Ο ΛΑΟΣ μπλέκει τα πράγματα, αφού ο Καρατζαφέρης στηρίζει τον βουλευτή Ροντούλη για περιφερειάρχη. Η Ν.Δ. στηρίζει τον πρώην βουλευτή Αγοραστό που έχει προβλήματα.

Τα αγκάθια της Ν.Δ.

◆Ο υπόγειος πόλεμος και τα μαχαιρώματα των ντορικών στην περιφέρεια.

◆Το παιχνίδι του ΛΑΟΣ και η πολεμική κατά Ν.Δ. με τις επιθέσεις Καρατζαφέρη.

◆Οι αντάρτες δεν μαζεύονται και επιμένουν.

◆Δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, έστω και υπόγειας, με την Αριστερά ενόψει β΄ γύρου.

◆Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες επέλεξε η Ρηγίλλης φθαρμένα πρόσωπα και η ανανέωση έμεινε στα λόγια.

◆Οι εν αναμονή αμφισβητίες του Σαμαρά που καραδοκούν.

◆Η βάση παραμένει σε απόσταση από τη Ν.Δ. και δεν συγκινείται.

◆Η οργή των νεοδημοκρατών για τις κυβερνήσεις Καραμανλή.

◆Η παντελής έλλειψη επικοινωνιακής και πολιτικής προβολής των θέσεων της Ρηγίλλης.

◆Η σύγχυση στη στρατηγική της Ν.Δ.: Είναι αυτοδιοικητικές εκλογές ή δημοψήφισμα για το μνημόνιο;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:22