search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:16
MENU CLOSE

Η εκλογική… βεντάλια

28.01.2015 22:00
oldphotostsipras1422473003.jpg

Την πολιτική… βεντάλια των εκλογών ανοίγει σήμερα το «Ποντίκι»! 

 
Την πολιτική… βεντάλια των εκλογών ανοίγει σήμερα το «Ποντίκι»! Το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου αναμ­φισβήτητα φέρνει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνι­κό της χώρας, κάτι που αποτυπώνεται ώς έναν βαθμό στην αριθμητική δυναμική των κομμάτων.
 
ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο με­γάλος κερδισμένος των εκλογών, κατάφερε να εκφράσει ένα μεγάλο εύρος του εκλογικού σώματος από τη ριζοσπαστική Αριστερά και την Κεντροαριστερά, έχοντας εισροές ακόμη και από κεντροδεξιούς ψηφο­φόρους.

Έτσι, έχτισε και το εκλογι­κό ποσοστό τού 36,34%. Η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε κατά 591.042 σε σχέση με τις εκλογές του 2012. Συνολικά, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασαν τα 2,2 εκατομμύ­ρια (2.246.064), όταν στις εκλογές του 2012 ήταν 1,65 εκατομμύρια. Επιπλέον, αύξησε τις έδρες του στη νέα Βουλή από 71 σε 149.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν κατάφερε να διεισδύσει στον χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς, ο οποίος – όπως θα δούμε στη συνέχεια – αύξησε τις δυνάμεις του. Ωστόσο, έδειξε να κυριαρχεί σε δύο άλλους χώρους: στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέγραψε ποσοστό μό­λις 0,64%, αλλά και στον χώρο της οικολογίας – ανανεωτικής Αριστεράς. Κι αυτό φαίνεται από το ποσοστό των Πρασίνων – ΔΗΜΑΡ, που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 0,5% (0,49% για την ακρίβεια).
 
Η Ν.Δ., ακολουθώ­ντας τη στρατηγική του φόβου, έχασε ένα σημαντικό κομμάτι του μεσαίου χώρου, το οποίο μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο απο­δείχτηκε καθοριστικό για την έκβαση της εκλογικής αναμέ­τρησης. Οι αριθμητι­κές απώλειες της Ν.Δ. ανέρχονται σε 106.682 σε σχέση με τις εκλογές του 2012, ενώ οι έδρες της μειώθηκαν από 129 σε 76. Ωστόσο, συνε­χίζει να καταγρά­φει ποσοτικές απώλειες και προς τα. δεξιά της, από τη στιγμή που δεν μπορεί να εκφράσει την εκλογική μάζα της αντιμνημονιακής Δεξιάς, που κατέγραψε συνολικά ποσοστά 11,03%.
 
Οι… χαμένοι
 
Μεγάλος χαμένος των εκλογών αποδείχτηκε το ΠΑΣΟΚ, που έχασε 466.542 ψηφοφόρους σε σύγκρι­ση με τις εκλογές του 2012. Η κοι­νοβουλευτική του δύναμη, μάλιστα, μειώθηκε κατά 20 έδρες, από 33 σε 13. Το ΠΑΣΟΚ είδε ένα. κομμάτι του να αποκόπτεται μετά τη δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ από τον Γ. Παπανδρέου, το οποίο δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Αθροιστικά τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 7,14%, κάτι που δείχνει ότι οι εκλογικές δυ­νάμεις που παραμένουν ή προέρχο­νται από το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να εκφράσουν στην παρούσα στιγμή τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, που δείχνει να συρρικνώνεται.
 
Στον χώρο αυτό (του Κέντρου) έκα­νε την εμφάνισή του το Πο­τάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Το νεοσύστατο κόμμα θέλει να εκφράσει αυτό που ο ίδιος ο δημι­ουργός του αποκαλεί «μεταρρυθμιστικό κέντρο». Στο σχήμα αυτό μετέ­χουν πρόσωπα από την ανανεωτική Αριστε­ρά, που προέρχονταν από τη ΔΗΜΑΡ έως και τη φιλελεύθερη Δεξιά. Για το Ποτά­μι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, καθώς μετείχε για πρώτη φο­ρά σε βουλευτικές εκλογές, με την εκλογική του δύναμη να αποτιμάται σε 373.868 ψηφοφόρους.
 
Στους «κερδισμένους» των εκλο­γών συγκαταλέγεται αναμφισβή­τητα το ΚΚΕ, που είδε να εισρέουν στην εκλογική του δύναμη περίπου 60.911 περισσότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με το 2012. Το ΚΚΕ κατάφερε να εκλέξει 15 βουλευτές, τρεις περισσότερους από το 2012. Το νούμερο αυτό είναι καθοριστικό, καθώς με 15 βουλευτές θα έχει τη δυνατότητα να καταθέτει ονομαστικές ψηφοφορίες, κοινοβουλευτικό «όπλο» που δεν θα έχει στα χέρια του το ΠΑΣΟΚ.
 
«Κερδισμένοι», αν και με. απώ­λειες, αισθάνονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το κόμμα του Π. Καμμένου που ιδεολογικά κινείται στον χώρο της αντιμνημονιακής Δεξιάς – κατά­φερε όχι μόνο να μπει στη Βουλή (πα­ρά τις αντίθετες δημοσκοπικές προ­ βλέψεις) αλλά και να είναι κυβερνητι­κός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα.

Η κοινοβουλευτική δύναμη των ΑΝΕΛΛ μειώθηκε κατά επτά έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2012, από 20 σε 13, κάτι που μεταφράζεται σε μείω­ση της εκλογικής δύναμής τους κατά 169.035 ψηφοφόρους. Το ποσοστό του 4,75% δείχνει πως στον χώρο της Δεξιάς εξακολουθεί να υπάρχει αντιμνημονιακό κοινό, το οποίο βρίσκε­ται απέναντι από τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ.
 
Τέλος, η Χρυσή Αυγή συγκράτησε τις εκλογικές της δυνάμεις, καθώς έχασε μόλις 37.578 ψηφοφόρους και μία έδρα σε σχέση με το 2012, από 18 σε 17. Αντίθετα, ένα άλλο κόμμα στον χώρο της πατριωτικής εθνικιστικής Δεξιάς, όπως ο ΛΑΟΣ, έμεινε στα ρηχά με ποσοστό μόλις 1,03%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:11