search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:29
MENU CLOSE

Συμβούλιο της Ευρώπης: Σοβαρές παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη στην Ελλάδα στα εργασιακά

29.01.2015 15:15
Συμβούλιο της Ευρώπης: Σοβαρές παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη στην Ελλάδα στα εργασιακά - Media

Τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας με βασικές διατάξεις του Ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, που αφορούν σε εργασιακά δικαιώματα, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από προσφυγή της ΓΣΕΕ.

Τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας με βασικές διατάξεις του Ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, οι οποίες αφορούν σε εργασιακά δικαιώματα, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «κατά την αξιολόγηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, εξετάστηκαν και τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων από το 2010 και εξής με το αρχικό μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του, τα οποία η Επιτροπή διαπιστώνει ότι έρχονται σε αντίθεση με το πλαίσιο προστασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και η πρωτοφανής παρέμβαση στον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και η δραστική γενική μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών (κάτω από τα όρια της φτώχειας μη διασφαλίζοντας αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης), οι μεταβολές στην προσαύξηση των τριετιών, η αποζημίωση απόλυσης κ.ά.».

Τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης προχώρησαν στην αξιολόγηση μετά από προσφυγή της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, παραμένουν ανοικτά προς εξέταση και άλλα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία, η προστασία του μισθού και γενικότερα οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, η μείωση του χρόνου ημερήσιας ανάπαυσης σε 11 ώρες, ο χρόνος εφημεριών, η έκταση και η αμοιβή των υπερωριών, η διαφορά στην αμοιβή γυναικών και ανδρών.

Αναμένεται επίσης, «η εξέταση της Συλλογικής Προσφυγής που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παραβίαση την τελευταία τετραετία μεγάλου αριθμού κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα».
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:29