search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:24
MENU CLOSE

Τα δύο πρόσωπα του φόβου στην Ευρώπη

31.01.2015 22:00
oldphotospod_2901_031_cmyk1422612991.jpg

Φουντώνει το κύμα ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη μετά τη δολοφονία 17 ανθρώπων στο Παρίσι από τζιχαντιστές, ενώ παράλληλα νέες έρευνες δείχνουν τις επικίνδυνες στρεβλώσεις και προκαταλήψεις που υπάρχουν σε μεγάλη μερίδα πολιτών για το πόσοι πραγματικά είναι οι μουσουλμάνοι στη Γηραιά Ήπειρο.

Φουντώνει το κύμα ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη μετά τη δολοφονία 17 ανθρώπων στο Παρίσι από τζιχαντιστές, ενώ παράλληλα νέες έρευνες δείχνουν τις επικίνδυνες στρεβλώσεις, διογκώσεις και προκαταλήψεις που υπάρχουν σε μεγάλη μερίδα πολιτών για το πόσοι πραγματικά είναι οι μουσουλμάνοι στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έχουν κινητοποιήσει, δικαιολογημένα, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, που προειδοποιούν ότι θα έρθουν περισσότερες, ίσως και χειρότερες επιθέσεις, αφού η Αλ Κάιντα και το ISIS διψάνε και γι’ άλλο αίμα αθώων ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, όμως, εθνικιστικά, λαϊκιστικά και ξενοφοβικά κόμματα αξιοποιούν ως ιδανικό λίπασμα τα τρομοκρατικά χτυπήματα ακραίων ισλαμιστών. Οι φόβοι πως εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτή την κατάσταση στην Ευρώπη είναι υπαρκτοί.

Σε πρόσφατη έρευνα στη Γερμανία, πάνω από το 60% των μη μουσουλμάνων Γερμανών θεωρούν ότι το Ισλάμ είναι ασυμβίβαστο με τον τρόπο ζωής στη Δύση. Από την άλλη, οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ευρώπη έχουν παγιδευτεί μεταξύ διασταυρούμενων πυρών. Από τη μια από φονιάδες τζιχαντιστές που ισχυρίζονται ότι ενεργούν στο όνομα του Ισλάμ κι από την άλλη από ένα αυξανόμενο ποσοστό Ευρωπαίων που τους στιγματίζουν για κάτι που ούτε ευθύνονται, ούτε συμφωνούν.

Φαύλος κύκλος

Αυτό το σπιράλ φόβου, ενοχής, προκατάληψης και στιγματισμού/ρατσισμού μπορεί μακροπρόθεσμα να αποβεί περισσότερο επικίνδυνο για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη απ’ ό,τι οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυτές καθαυτές.

Τυχόν μελλοντικά χτυπήματα, όπως αυτά στο «Charlie Hebdo» και στο παντοπωλείο, θα δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο όπου η βία γεννά φόβο, ο φόβος γεννά προκατάληψη, η προκατάληψη οδηγεί σε μίσος και το μίσος εξελίσσεται σε περισσότερη βία.

Μόνο στη Γαλλία ζουν πάνω από 5 εκατ. μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι χωρίς να έχουν ενταχθεί ικανοποιητικά στην κοινωνία. Οι γαλλικής εθνικότητας τζιχαντιστές που πήγαν στη Μ. Ανατολή ως μαχητές στον ιερό πόλεμο έφτασαν τους 1.200, οι περισσότεροι από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για δυτικούς που ριζοσπαστικοποιήθηκαν και τώρα πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών σε Συρία, Ιράκ είναι από το ICSR (Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης) και το Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, και πρόκειται να δημοσιευτούν επίσημα στις 6-8.2.2015. Αυτοί, λοιπόν, που εντάχθηκαν στους τζιχαντιστές από χώρες της Δύσης είναι:

Από Γαλλία 1.200 άτομα, Γερμανία 500-600, ΗΠΑ 500-600, Βέλγιο 440, Ολλανδία 200-250, Σουηδία 150-180, Δανία 100-150, Αυστρία 100-150, Ισπανία 50-100, Ιταλία 80, Φινλανδία 50-70, Νορβηγία 60, Ελβετία 40, Ιρλανδία 30.

Ένας από τους πιο τοξικούς παράγοντες προσηλυτισμού αποδεικνύεται ότι είναι η φυλακή. Ο Κουασί, ένας εκ των δύο δραστών των δολοφονιών στο «Charlie Hebdo», ριζοσπαστικοποιήθηκε το 2005-06 ενώ ήταν στη φυλακή. Ο Κουλιμπαλί, ο δράστης της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο, σε βίντεο του 2007 έλεγε ότι «η φυλακή είναι το καλύτερο σχολείο για το έγκλημα».

Στις φυλακές

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη Γαλλία το 60% των τροφίμων στις φυλακές της χώρας είναι μουσουλμάνοι. Πολλοί, πάντως, από αυτούς που εντάχθηκαν στο ISIS ή άλλες σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές ομάδες αρχικά διέθεταν μηδαμινή θρησκευτική κουλτούρα. Αλλά έχει αποδειχθεί πως όσο λιγότερα γνωρίζεις για το Ισλάμ, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να στρατολογηθείς στη φανατική του μορφή.

Τα ποσοστά των μουσουλμανικών πληθυσμών στις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, είναι:

Γαλλία 7,5%, Γερμανία 5%, Αυστρία 5,7%, Δανία 4,1%, Σουηδία 4,9%, Νορβηγία 3%, Ολλανδία 5,5%, Βέλγιο 6%, Λουξεμβούργο 2,3%, Ελβετία 5,7%, Ιταλία 2,6%, Ισπανία 2,3%, Πορτογαλία 0,6%, Μ. Βρετανία 4,6%, Ιρλανδία 0,9%, Φινλανδία 0,8%. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, υπολογίζονται μεταξύ 4-5%.

Από τις επίσημες δημογραφικές προβλέψεις, που λαμβάνουν υπόψη μεταξύ άλλων και τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων για τους μη μουσουλμάνους Ευρωπαίους, φαίνεται πως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Γηραιάς Ηπείρου θα αυξηθεί σημαντικά. Για τις ίδιες χώρες που αναφέραμε, το ποσοστό μουσουλμάνων πολιτών στον γενικό πληθυσμό το 2030 αναμένεται να είναι:

Γαλλία 10,3%, Γερμανία 7,1%, Αυστρία 9,3%, Δανία 5,6%, Σουηδία 9,9%, Νορβηγία 6,5%, Ολλανδία 7,8%, Βέλγιο 10,2%, Λουξεμβούργο 2,3%, Ελβετία 8,1%, Ιταλία 5,4%, Ισπανία 3,7%, Πορτογαλία 0,6%, Μ. Βρετανία 8,2%, Ιρλανδία 2,2% Φινλανδία 1,9%.

Όμως, ήδη η κοινή γνώμη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από την αρρώστια του γενικότερου ρατσισμού, δείχνει να υποκύπτει και σε έντονα σημάδια ισλαμοφοβίας.

Ισλαμοφοβία

Σε έρευνα της Paw Research του 2014, οι απόψεις πολιτών στην ερώτηση να εκτιμήσουν πόσοι μουσουλμάνοι ζουν στη χώρα τους ήταν ενδεικτικές. Το ποσοστό που η κοινή γνώμη έδωσε ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από το πραγματικό.

Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί θεωρούν ότι το 19% των κατοίκων της χώρας είναι μουσουλμάνοι, ενώ στην πραγματικότητα είναι μόλις το 5%. Στη Γαλλία πιστεύουν ότι οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 31%, όταν το ποσοστό τους είναι στο 7,5%. Στρεβλώσεις στις αντιλήψεις υπάρχουν και στη Μ. Βρετανία, όπου ο κόσμος απάντησε το 21%, ενώ οι μουσουλμάνοι κάτοικοι ίσα που ξεπερνάνε το 4,5%. Στο Βέλγιο έκαναν λόγο για 29%, ενώ το πραγματικό είναι 6%. Στην Ιταλία το 20%, όταν το αληθινό είναι 2,6%. Ανάλογες κραυγαλέες διαφορές ποσοστών βλέπουμε και στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Ταυτόχρονα, η ισλαμοφοβία που καλλιεργείται ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, δηλητηριάζοντας την κοινωνική συνοχή και ηρεμία. Στη Γερμανία το ακροδεξιό – φασιστικό Pegida συγκεντρώνει κόσμο στους δρόμους κάθε Δευτέρα εδώ και τρεις μήνες σε διαδηλώσεις «ενάντια στην ισλαμοποίηση της Γερμανίας». Στην Ιταλία, εξάλλου, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι εκμεταλλεύτηκε τα αιματηρά δολοφονικά χτυπήματα των τζιχαντιστών της Γαλλίας για να αφορίσει το Ισλάμ γενικά, ως «επικίνδυνο» και ως «όχι μια θρησκεία σαν τις άλλες». Με λίγα λόγια, η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21