search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:07
MENU CLOSE

Το στοίχημα να κάνεις τη θεωρία πράξη…

01.02.2015 22:00
Το στοίχημα να κάνεις  τη θεωρία πράξη… - Media

Από εβδομάδα σε εβδομάδα, ψηφίσαμε, βγάλαμε καινούργια κυβέρνηση και τώρα οι νέοι υπουργοί έχουν πιάσει κιόλας δουλειά.

Από εβδομάδα σε εβδομάδα, ψηφίσαμε, βγάλαμε καινούργια κυβέρνηση και τώρα οι νέοι υπουργοί έχουν πιάσει κιόλας δουλειά. Σίγουρα Βαρουφάκης και Σταθάκης – να ’ναι καλά – θα φροντίσουν για τα οικονομικά μας, αλλά η δικιά μας αγωνία, των συγγραφέων, των σκηνοθετών, των ηθοποιών, των ζωγράφων και των γλυπτών, των χορογράφων και των χορευτών, των συνθετών και των τραγουδιστών, των φωτογράφων και των αρχαιολόγων, ήταν ποιος θα κατηφορίσει στην Μπουμπουλίνας. Και την Τρίτη το μεσημέρι μάθαμε ότι είναι ο Νίκος Ξυδάκης.

Είμαι αισιόδοξος. Ένας καλός συνάδελφος, που εκτιμώ ιδιαίτερα, αρχισυντάκτης από το 2003 στην «Καθημερινή», ανέλαβε στη νέα κυβέρνηση την ευθύνη να πάει το (πολύπαθο) υπουργείο Πολιτισμού ένα βήμα μπροστά. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει άριστα τα πρόσωπα και τα πράγματα στις Τέχνες, χαμηλού προφίλ, που χαίρει της εκτίμησης όσων τον διαβάζουν ή τον βλέπουν στην τηλεόραση.

Δικά του τα λόγια: «Την άνοιξη του 2010 ξεκίνησε ένας ιστορικός μετασχηματισμός με τη μορφή σοκ. Το καλοκαίρι του ’12 η Αριστερά αναδείχθηκε σε εναλλακτικό πόλο εξουσίας. Τώρα πλησιάζουμε προς την κορύφωση του δράματος: Θα βουλιάξουμε σαν σωφρονιστική αποικία; Ή θα ορίσουμε τις ζωές μας εν ελευθερία και δικαιοσύνη;».

Και η ζωή μας είναι, πάνω απ’ όλα, πολιτισμός.

Ιδανικό βιογραφικό γι’ αυτή τη θέση: Γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Κατάγεται από τη Μύκονο. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στον Πειραιά και την Ερμούπολη Σύρου. Σπούδασε γραφικές τέχνες (ΤΕΙ Αθήνας, 1976-77), χωρίς να τις ολοκληρώσει. Πήρε πτυχίο από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2004). Στη δεκαετία του ’80 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων. Από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης.

Συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα του περιοδικού «Σύμπτωμα» της Ομάδας Φοιτητών Οδοντιατρικής (1979-1982) και ως αρθρογράφος στην ιδρυτική ομάδα της εφημερίδας «Εποχή» (1988-1992). Από το 1992 εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου το 1999 ανέλαβε προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από τον Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Έχει επιμεληθεί τις ομαδικές εκθέσεις: «All Fashioned:

Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα» (2002, Λάρισα, Θεσσαλονίκη) και «Αναφορά στον Γύζη» (2004, Τήνος). Έχει τιμηθεί από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων ως Πολιτικός Αρθρογράφος της Χρονιάς (2009). Είναι μέλος της AICA-Hellas (Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών).

Μεγάλη η πρόκληση, Νίκο. Καλείσαι να κάνεις πράξη όσα πιστεύουν οι άλλοι ότι μπορείς να κάνεις. Εμείς, μετά τα μπράβο, σε διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα και… απέναντι, σε κάθε σωστό ή λάθος που θα κάνεις. Κι ελπίζουμε να υπερισχύσουν τα σωστά…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:05