search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:45
MENU CLOSE

Μετά το 2016 οι αλλαγές στις Πανελλαδικές

02.02.2015 07:55
Μετά το 2016 οι αλλαγές στις Πανελλαδικές - Media

Σαρωτικές αλλαγές, που εκτείνονται από την Α' Λυκείου και φτάνουν μέχρι τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τις μετεγγραφές, επεξεργάζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

(Αναδημοσίευση από το «Έθνος»/Μιχάλης Νιβολιανίτης)
 
Σαρωτικές αλλαγές, που εκτείνονται από την Α' Λυκείου και φτάνουν μέχρι τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τις μετεγγραφές, επεξεργάζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
 
Ήδη, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου δεν θα δώσουν φέτος τις εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα που προέβλεπε το νέο λύκειο και η Τράπεζα Θεμάτων θα καταργηθεί.
Ωστόσο, η Τράπεζα Θεμάτων θα συνεχίσει να λειτουργεί συμβουλευτικά τόσο για τους καθηγητές όσο και για τους μαθητές. Όσοι το επιθυμούν, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη σχετική ιστοσελίδα, καθώς τα θέματα ανά μάθημα θα συνεχίσουν να είναι αναρτημένα.
 
Μαζί με όλα αυτά θα «ξηλωθεί» και το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, που θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά του χρόνου και αφορούσε κατά κύριο λόγο τους φετινούς μαθητές της Β’ Λυκείου.
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο θα διατηρήσει το υπάρχον σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τα 6 μαθήματα, προχωρώντας όμως σε αρκετές βελτιώσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι χιλιάδες υποψήφιοι και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών.
 
Οι Πανελλαδικές νέου τύπου με τα 4 μαθήματα, τη δυνατότητα επιλογής μόνο ενός Επιστημονικού Πεδίου αλλά και τον συνυπολογισμό των βαθμών της Α’ και Β’ Λυκείου για την πρόσβαση στα τμήματα και στις σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά στις εξετάσει του 2015-16, δεν θα… δοκιμαστούν.
 
Οι φετινοί μαθητές που φοιτούν στη Β’ Λυκείου θα δώσουν του χρόνου Πανελλαδικές με το ισχύον σύστημα και τις όποιες βελτιώσεις εισαγάγει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα ανακοινωθούν εγκαίρως.
 
Οι πρώτες αποφάσεις
 
Βασική μέριμνα του υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπαλτάς, είναι να μη διαταραχθούν οι εκπαιδευτικές λειτουργίες αλλά και να ρυθμιστούν κάποια επείγοντα ζητήματα που θα τις διευκολύνουν. Συνεπώς για φέτος θα ισχύσουν τα εξής:
 
Καμιά αλλαγή για την Γ’ Λυκείου
 
1. Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν αλλάζει τίποτα.
 
Στο 9,5 ο βαθμός προαγωγής
 
2. Δεδομένων των πολλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε σχέση με τον βαθμό προαγωγής και προκειμένου  να δοθεί χρόνος για την αναγκαία εις βάθος μελέτη του θέματος, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος «εννέα και πέντε δέκατα» (9,5).
 
Προαγωγικές εξετάσεις
 
3. Μέχρι ολόκληρο το σύστημα εισαγωγής να μελετηθεί με νηφαλιότητα και εις βάθος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 
Θέματα από τους καθηγητές

 
4. Η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων για τους μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ Λυκείου παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2015. Οι διδάσκοντες των οικείων μαθημάτων θα επιλέγουν, κατά την κρίση τους, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων αποκλειστικά μέσα από τη διδαχθείσα ύλη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:45