search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:52
MENU CLOSE

Το αίτημα για νέα συμφωνία στο τραπέζι των συναντήσεων Τσίπρα με Γιούνκερ – Ολάντ

02.02.2015 08:56
Το αίτημα για νέα συμφωνία στο τραπέζι των συναντήσεων Τσίπρα με Γιούνκερ – Ολάντ - Media

Με το αίτημα για μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία σε αναζήτηση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης. 

Με το αίτημα για μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία σε αναζήτηση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά το πρώτο ταξίδι στην Κύπρο – με ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα –  αύριο συναντά τον Ιταλό πρωθυπουργό  Ματέο Ρέντσι, ωστόσο κρίσιμες αναμένεται να είναι οι συναντήσεις της Τετάρτης, τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ το πρωί όσο και με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.
 
Έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος και δε θα λάβει τη δόση των 7,2 δις., καθώς και ότι δεν αναγνωρίζει ως συνομιλητή την τρόικα, η ελληνική πλευρά έβαλε στην ατζέντα των συζητήσεων τη νέα συμφωνία που επιδιώκει με στόχο την αλλαγή πολιτικής.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει εκ νέου χρονικό περιθώριο για τις διαπραγματεύσεις επί μιας νέας συμφωνίας στη βάση του πλαισίου των ελληνικών θέσεων που περιλαμβάνουν πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα πλεονάσματα, εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων από τους στόχους για το έλλειμμα και σειρά μεταρρυθμίσεων και τομών στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση και το φορολογικό σύστημα.
 
Μεταστροφή του κλίματος
 
Όσον αφορά το κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται αυτές οι συναντήσεις παρατηρείται θεαματική μεταστροφή μετά το κλίμα έντασης που σημειώθηκε την Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου Βαρουφάκη- Ντάισελμπλουμ.
 
Μέσα στο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν εκατέρωθεν κινήσεις επαναπροσέγγισης με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι δεν επιθυμεί ρήξη αλλά μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία» και να δηλώνει:
«Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ».
 
Από την άλλη ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τον έλληνα πρωθυπουργό ότι επιθυμεί και ο ίδιος μια κοινά αποδεκτή λύση, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ του μετέφερε ότι παρά το κλίμα της συνάντησης με τον Βαρουφάκη δε θα ήθελε να δοθεί η αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις δε θα προχωρήσουν.
Σε γενικές γραμμές, οι εταίροι εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο θέμα της διαγραφής του χρέους, στοιχιζόμενοι πίσω από τις γερμανικές θέσεις, ωστόσο, κυρίως μέσα από τις διακηρύξεις υπέρ της ανάπτυξης και κατά της λιτότητας αφήνουν «παράθυρο» προσέγγισης των ελληνικών θέσεων όσον αφορά ένα νέο πρόγραμμα – σε ένα «νέο συμβόλαιο» με την Ευρώπη αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης – που δε θα περιλαμβάνει σκληρούς όρους λιτότητας.
Ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται είναι καταρχάς οι πληροφορίες που θέλουν τον Γιούνκερ να συμφωνεί με την κατάργηση της τρόικας, να αποδέχεται το μέτρο της επαναφοράς του κατώτατου μισθού και να ετοιμάζει χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης μέχρι το καλοκαίρι με αντάλλαγμα δομικές μεταρρυθμίσεις.
 
Στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας προσέφερε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (στη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη) ο οποίος σημείωσε ότι κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη που θα έρθει μέσα από επενδύσεις κι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.
 
Στα παραπάνω προστίθεται η ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις (ή «να στύβεις») χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Σημείωσε επίσης ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50