19/09/2019 16:48:19

Πολιτικές αναγνώσεις

Πολιτικές αναγνώσεις - Media

 


Μια πληθώρα βιβλίων με πολιτικό περιεχόμενο, με την ευρεία έννοια, που περιλαμβάνει και την οικονομία, την κοινωνιολογία, πτυχές της ιστορίας και άλλες ειδικές επιστήμες, κατακλύζει τα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Είναι φυσικό, μετά την πολιτική - οικονομική κρίση που έπληξε και εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα, να υπάρχει ένα αυξανόμενο πολιτικό ενδιαφέρον λόγω των προβληματισμών που απασχολούν την κοινωνία.

Έτσι, το πολιτικό βιβλίο ξαναζεί ημέρες δόξης έπειτα από πολλές δεκαετίες ύφεσης, όταν στη μόδα ήταν κυρίαρχο το life style και κάθε απόπειρα πολιτικού - κοινωνικού προβληματισμού γεννούσε απαξιωτικά σχόλια, αν όχι τον χλευασμό…

Δημήτρης Ψυχογιός
Στιγμές της μεταπολίτευσης
(1974-1984)

Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελ.: 180
Καθηγητής και δημοσιογράφος, ο Ψυχογιός αποτελεί μια σοβαρή περίπτωση πολιτικού αναλυτή, του οποίου η σκέψη και τα γραπτά έχουν πάντα ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας εδώ αναφέρεται στην πρώτη (και σημαντική για ό,τι ακολούθησε) δεκαετία της μεταπολίτευσης με κείμενα που γράφτηκαν στη διάρκειά της και όχι κατόπιν. Οι χαμένες προσδοκίες για την ανανέωση της Αριστεράς, ο κόσμος των πολιτικών κινήσεων και περιοδικών, ο αδιέξοδος παραλογισμός της τρομοκρατίας, το πανηγύρι των εκλογών, ο επιστημονικός μοναχισμός, όλα καταγράφονται μέσα από μια σειρά αυτοβιογραφικών πολιτικών αφηγήσεων.

Patrick Cockburn
Η εξέγερση των τζιχαντιστών
Το Ισλαμικό Κράτος και η νέα εξέγερση των Σουνιτών

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Δ. Γεώρμας
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 192
Η εξάπλωση των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή και η δημιουργία ενός χαλιφάτου που εκτείνεται από τη σουνιτική ενδοχώρα του Ιράκ έως και μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, έρχεται σαν επιστέγασμα μιας ολέθριας και λανθασμένης εξωτερικής πολιτικής που εφάρμοσε η Αμερική, κατά κύριο λόγο, στην εκρηκτική αυτή περιοχή. Έτσι, αντί η Αραβική Άνοιξη να εγκαινιάσει δημοκρατικές πολιτικές εξελίξεις, έφερε στο προσκήνιο την πιο αποτρόπαιη ναζί ισλαμική εκδοχή. Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο από έναν εμπειρότατο ανταποκριτή της εφημερίδας «Independent», ειδικό στα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Γιάνης Βαρουφάκης
Η γέννηση της μνημονιακής Ελλάδας

Εκδόσεις: Gutenberg
Σελ.: 426
Ο Βαρουφάκης είναι ο άνθρωπος που έκανε την οικονομική ανάλυση μόδα στην Ελλάδα. Είναι ο άνθρωπος που αναδείχτηκε από την κρίση χρέους με τις συνεχείς παρεμβάσεις του. Στο πολυσέλιδο αυτό βιβλίο του, ο Βαρουφάκης αναλύει την άποψη της οποίας είναι και ο κύριος εκφραστής και που ήθελε την Ελλάδα να παραδεχτεί την πτώχευση και να μην τη χαρακτηρίσει ως πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας… Ωστόσο, τα επώδυνα αποτελέσματα της μιας επιλογής τα γνωρίζουμε και τα ζούμε· το τι θα συνέβαινε όμως αν η χώρα κήρυττε πτώχευση, αυτό θα μείνει (πιθανόν ευτυχώς…) πεδίο δόξης λαμπρό για θεωρητικές αναζητήσεις. Έτσι, μάλλον εκ του ασφαλούς ασκείται κριτική σε μια κατάσταση η οποία πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστεί ευρύτερα και σε βάθος.

Βασίλης Μπρακατσούλας
Ηλίας Ηλιού

Η ζωή και η δράση του
Εκδόσεις: Κέδρος, Σελ.: 446
Μια και ήρθε η ώρα της Αριστεράς, η αναδρομή σε μια εμβληματική προσωπικότητα αυτού του χώρου, αυτήν του Ηλία Ηλιού, έρχεται να προστεθεί ευεργετικά στην επικαιρότητα ως μια αναγκαία ιστορική συμβολή στην πολιτική ιστορία της μεταπολεμικής περιόδου. Ο Ηλίας Ηλιού (1904-1985) έζησε και έδρασε σε μιαν εποχή σημαδεμένη από μεγάλα ιστορικά γεγονότα: δικτατορίες, ολοκληρωτικά καθεστώτα, στρατιωτικά κινήματα, δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους, Κατοχή και Εμφύλιο. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο Ηλιού αποδέχθηκε την πρόσκληση της Ιστορίας και εντάχθηκε στην Αριστερά με επίγνωση των κινδύνων και των προοπτικών. Το κύριο όμως χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του ήταν «η στοχαστική και διαλεκτική διερεύνηση της πραγματικότητας σε όλες τις επιστρώσεις της και η ικανότητα του οραματισμού και της πρόγνωσης των μελλόντων» (Θουκυδίδη, «Ιστορίαι», I, 138). Μια συναρπαστική μελέτη που αποτιμά τη ζωή και τη δράση ενός ρηξικέλευθου και ακαταπόνητου αγωνιστή της δημοκρατικής Αριστεράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.