search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:24
MENU CLOSE

Τσίπρας στην κυπριακή Βουλή: Συνεργασία για κυπριακό και ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση

02.02.2015 19:40
Τσίπρας στην κυπριακή Βουλή: Συνεργασία για κυπριακό και ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση - Media

Την ανάγκη να συνεχιστεί η σταθερή και κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το κυπριακό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής. 

Την ανάγκη να συνεχιστεί η σταθερή και κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το κυπριακό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής.

Ζήτησε παράλληλα τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια που ξεκινά η Ελλάδα, να τεθούν στην ατζέντα των ευρωπαϊκών συζητήσεων οι πολιτικές της ανάπτυξης και της απασχόλησης αλλά και στην προσπάθεια να πειστούν οι ευρωπαίοι εταίροι να «εμπιστευτούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς» και να εγκαταλειφθούν «ξεπερασμένα σχήματα που οδήγησαν σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα» δηλαδή η τρόικα.
 
Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι ξεκινά τον κύκλο επαφών από την Κύπρο όχι για να τηρήσει μια τυπική παράδοση αλλά επειδή κατανοεί ότι με την επίλυση του κυπριακού «ενός ανοιχτού διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής» συναρτάται η ασφάλεια ότι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας. 
 
Η δίκαιη και βιώσιμη λύση, τόνισε αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες για την μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.
 
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συνομιλίες πρέπει να προσανατολίζονται σε μια συνολική λύση που να συνάδει με τον χαρακτήρα ευρωπαϊκού κράτους και να διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής δημοκρατίας και την αποτελεσματική εκπροσώπησή της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τα όργανα της ΕΕ.
 
"Να αποσυρθεί το Μπαρμπαρός με πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ προκειμένου για την επανένεραξη των συνομιλιών"
 
Στόχος είπε είναι μια Κύπρος απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, ενώ αναφερόμενος στο ανθρωπιστικό ζήτημα της διακρίβωσης των ελλήνων αγνοουμένων είπε «ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί συμορφούμενη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
 
Υπογράμμισε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τον διάλογο των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή τετραμερούς διαπραγμάτευσης. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα δε θα δεχθεί τετελεσμένα και επέρριψε ευθύνες στην τουρκική πλευρά καθώς όπως είπε «η τουρκική προκλητικότητα κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση των συνομιλιών» αν και υπήρξαν κινήσεις καλή θέλησης από την ελληνική πλευρά χωρίς όμως ανταπόκριση. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ και ο ειδικός διαπραγματευτής κ. Έιντα να αναλάβουν πρωτοβουλία για την απόσυρση του Μπαρμπαρός ώστε να διαμορφωθεί τον κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Όσον αφορά τις κεντρικές πολιτικές στο επίπεδο της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως θεωρεί πως Ελλάδα και Κύρπος «συμφωνούν  ότι η Ευρώπη πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα άλλες πολιτικές από αυτές που ταλαιπώρησαν αδίκως τους λαούς της Ελλάδα και της Κύπρου» και πως θα στηρίξουν από κοινού όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από τώρα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την κατάργηση της τρόικας, για να τελεσφορήσουνε οι μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από την πολιτική της λιτότητας.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:24