search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:20
MENU CLOSE

Amber alert για έσοδα

03.02.2015 06:41
Amber alert για έσοδα - Media

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των εσόδων, που από τον πρώτο μήνα του έτους ακροβατούν σε «τεντωμένο σχοινί».

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των εσόδων, που από τον πρώτο μήνα του έτους ακροβατούν σε «τεντωμένο σχοινί».
 
Και αυτό γιατί τον Ιανουάριο καταγράφονται απώλειες της τάξεως των 500 εκατομ. ευρώ οι οποίες, σε συνδυασμό με την υστέρηση του 1,4 δις. ευρώ το 2014, βάζουν σε κίνδυνο τόσο τη δημοσιονομική προσαρμογή και την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, όσο και το σχέδιό της να προχωρήσει άμεσα στην ελάφρυνση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.
 
Για τους λόγους αυτούς αλλεπάλληλες και καθημερινές είναι πλέον οι συσκέψεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη με τους προϊσταμένους όλων των ελεγκτικών αρχών, κυρίως δε αυτών που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και της ροής εσόδων από το «κυνήγι» μεγαλοοφειλετών.
 
Η εντολή δε που δίνει προς πάσα κατεύθυνση είναι εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά και καμία ανοχή σε φαινόμενα φοροδιαφυγής ειδικά μάλιστα όταν εντοπίζονται κραυγαλέες περιπτώσεις φορολογουμένων που με διάφορα τερτίπια κορόιδευαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και παρά την οικονομική τους δυνατότητα απέφευγαν την καταβολή φόρων, ή έκρυβαν εισοδήματα και φούσκωναν τις  δαπάνες τους για να γλυτώσουν από τα τεκμήρια και τα χαράτσια της Εφορίας.
 
Λόγοι για τους οποίους άλλωστε η κα Βαλαβάνη έχει ήδη δεχτεί προτάσεις υπηρεσιακών παραγόντων να προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, ώστε να μπορεί και πάλι να πραγματοποιεί προληπτικούς ελέγχους στην αγορά, οι οποίοι είχαν αποδώσει τα μέγιστα πριν ουσιαστικά η προηγούμενη κυβέρνηση κόψει τα «φτερά» του, αφού οι ελεγκτές του είχαν «τρυπώσει» και σε υποθέσεις που δεν έπρεπε να σκαλίζουν….
 
Εκτός όμως από το ΣΔΟΕ και το «κυνήγι» των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, που εμφανίζονται «φτωχοί», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει να ξεσκονιστούν άμεσα και όλα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στις τρεις περιβόητες λίστες, τη λίστα Λαγκάρντ, αυτή με τους 54.000 φορολογούμενους που την διετία 2009 – 2011 έβγαλαν με εμβάσματα στο εξωτερικό περί τα 22 δισ. ευρώ, ενώ  στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπει η περίφημη «λίστα Νικολούδη», όπου αναφέρονται τα ονόματα συνολικά 75 δημάρχων και περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι εντοπίστηκαν με «προβληματικά» πόθεν έσχες.
 
Επίσης για την αντιστροφή της εικόνας των εσόδων εξετάζονται κι άλλα μέτρα, όπως μεταξύ άλλων η θέσπιση ειδικής ρύθμισης για την οικειοθελή συμμόρφωση των φορολογουμένων, το άμεσο κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, αλλά ακόμη και διορθωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων.  
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:11