search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:32
MENU CLOSE

Φιλικό κλίμα αλλά και ίσες αποστάσεις Ρέντσι στο πρώτο τετ α τετ με Τσίπρα

03.02.2015 19:19
Φιλικό κλίμα αλλά και ίσες αποστάσεις Ρέντσι στο πρώτο τετ α τετ με Τσίπρα - Media

«Πραγματικά εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνομιλία που είχε στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, μετά τη συνάντηση, η οποία κύλησε σε φιλικό κλίμα και ολοκληρώθηκε με το δώρο – σχόλιο του Ματέο Ρέντσι προς τον Τσίπρα, μία ιταλική γραβάτα.

 
«Πραγματικά εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνομιλία που είχε στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, μετά τη συνάντηση, η οποία κύλησε σε φιλικό κλίμα και ολοκληρώθηκε με το δώρο – σχόλιο του Ματέο Ρέντσι προς τον Τσίπρα, μία ιταλική γραβάτα.
 
Ο Ματέο Ρέντσι ξεκίνησε τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «η επιτυχία του Αλέξη οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου», διαμηνύοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη στροφής σε αναπτυξιακές πολιτικές.
 
Ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι την παραμονή της συνάντησης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, έδειξε να τηρεί ισορροπίες μιλώντας κατά της πολιτικής της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης, επιμένοντας όμως παράλληλα στον σεβασμό προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όπως είπε ο ίδιος η συζήτηση έγινε επί της αρχής και δεν προχώρησε στις λεπτομέρειες των ελληνικών θέσεων, τις οποίες όπως σημείωσε παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ενώ παρέπεμψε στη διεξοδική συζήτηση που θα γίνει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αρχής γενομένης από την προσεχή Σύνοδο.
 
Σε αδιαμφισβήτητα κοινό τόπο, πάντως, αναδείχθηκε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής αλλά και το φορολογικό σύστημα
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, εκ νέου, χρόνο –  «θεωρούμε αυτονόητο» είπε «ότι πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας» που θα περιλαμβάνει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής και τη διαμόρφωση ενός δίκαιο φορολογικού συστήματος.
 
Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πως δε θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα και θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση μέσα σε περιβάλλον δημοσιονομικής ισορροπίας. Αφουγκραζόμενος δε τα μηνύματα των εταίρων απέναντι στην ελληνική πρόταση για το χρέος – είτε για την πολιτική πρόταση για το κούρεμα είτε για την «τεχνική» πρόταση Βαρουφάκη περί διηνεκούς ομολόγου – ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική πλευρά θα καταθέσει την πρότασή της που έχει επεξεργαστεί ώστε να μην βασίζεται διαρκώς στα δάνεια που δίνονται για να ξεπληρωθούν τα προηγούμενα και κυρίως σημείωσε πως είναι ανοιχτή να ακούσει τις εναλλακτικές προτάσεις των εταίρων ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.
 
Επιχείρησε, τέλος να καθησυχάσει το ευρωπαϊκό κοινό και τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους – κάποιοι εκ των οποίων, π.χ. ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν,  ήδη προειδοποιούν ότι δεν προτίθενται να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Γερμανία για να στηρίξουν την Ελλάδα – λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί έναν διχασμό μεταξύ Βορρά και Νότου. Παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε και τους ευρωπαίους πιστωτές ότι δεν κινδυνεύουν από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά από τη συνέχιση της ίδια αδιέξοδης πολιτικής, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε σε ανατροφοδότηση του ελληνικού χρέους. 
 
Ωστόσο επέμεινε ότι η Αθήνα θα εργαστεί προκειμένου η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και να μπουν στην ατζέντα οι πολιτικές της ανάπτυξης και της απασχόλησης. «Αυτή είναι η στρατηγική μας και είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε κάθε εναλλακτική πρόταση» είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:31