search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:21
MENU CLOSE

Κάπνισμα: Ασκηθείτε για να σας… φύγει η όρεξη για τσιγάρο

04.02.2015 09:58
Κάπνισμα: Ασκηθείτε για να σας… φύγει η όρεξη για τσιγάρο - Media

 Η άσκηση έχει σημαντική επίδραση στο να επιβραδύνει κανείς τον χρόνο που θα καπνίσει το πρώτο του τσιγάρο, όπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματα ερευνητικού προγράμματος.

 
 Η άσκηση έχει σημαντική επίδραση στο να επιβραδύνει κανείς τον χρόνο που θα καπνίσει το πρώτο του τσιγάρο, όπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματα ερευνητικού προγράμματος, το οποίο εκπονείται στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και εξετάζει τις επιδράσεις της άσκησης σε άτομα που καπνίζουν συστηματικά.
   Στο πρώτο πείραμα, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στη ΣΕΦΑΑ Γιάννης Θεοδωράκης, καπνιστές ασκήθηκαν για 30 λεπτά σε εργομετρικό ποδήλατο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επιθυμία για κάπνισμα μειώθηκε στο τέλος της προσπάθειας. Η επιθυμία αυτή επανήλθε στα αρχικά επίπεδα, ύστερα από 30 λεπτά, από το τέλος της δοκιμασίας.
   Στο δεύτερο πείραμα, καπνιστές εξετάστηκαν στο εργομετρικό ποδήλατο για 30 λεπτά, σε ένα τεστ με διαφορετικές εντάσεις άσκησης, και στη συνέχεια είχαν την επιλογή να ανάψουν το πρώτο τους τσιγάρο, όποτε ήθελαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα, όταν δεν εκτελούσαν την άσκηση στο ποδήλατο, άναβαν πολύ γρήγορα το πρώτο τους τσιγάρο, ενώ όταν εκτελούσαν το πρόγραμμα άσκησης στο ποδήλατο καθυστερούσαν τουλάχιστο για 30 λεπτά το άναμμα του πρώτου τους τσιγάρου. Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς ότι η άσκηση έχει σημαντική επίδραση στο να επιβραδύνει κανείς το χρόνο που θα καπνίσει το πρώτο του τσιγάρο.
   Στην τρίτη έρευνα, σύμφωνα με τον ίδιο, αναπτύχθηκε και εφαρμόσθηκε σε καπνιστές, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης σε συνδυασμό με ψυχολογικές στρατηγικές ενίσχυσης με σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος. Τα προγράμματα άσκησης εκτελούνταν σε πάρκα ή σε γυμναστήρια και περιελάμβανε περπάτημα χαλαρό ή τρέξιμο ή ασκήσεις. Τα άτομα ξεκίνησαν να γυμνάζονται 60 λεπτά την εβδομάδα και με τη βοήθεια των εκπαιδευτών και της ψυχολογικής βοήθειας, έφτασαν να γυμνάζονται 5-6 ώρες την εβδομάδα. Τα άτομα, σε κάθε συνάντηση με το εκπαιδευτή, συμπλήρωναν σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια τους στόχους τους: πόσο θέλουν να ασκηθούν και πόσα τσιγάρα πρόκειται να καπνίσουν. Επίσης, έκαναν συγκεκριμένες ασκήσεις αναπνοής, θετικής σκέψης και τεχνικές μείωσης της επιθυμίας για τσιγάρο. Τα αποτελέσματα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοδωράκης, ήταν εντυπωσιακά, τα άτομα αύξησαν κατά πολύ τον συνολικό χρόνο που αφιέρωναν για άσκηση κάθε εβδομάδα. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων -περισσότερο από 60%- έκοψε εντελώς το κάπνισμα, οι δε υπόλοιποι το μείωσαν σημαντικά.
   Στο τέταρτο πείραμα εξετάσθηκαν οι άμεσες επιδράσεις ενός προγράμματος άσκησης σε συνδυασμό με ψυχολογικές στρατηγικές στο κάπνισμα. Μια ομάδα καπνιστών ασκήθηκε για 30 λεπτά στο εργομετρικό ποδήλατο, σε δυο μεσαίας έντασης συνθήκες, εκ των οποίων η μια περιελάμβανε και στρατηγικές ψυχολογικής υποστήριξης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 30 λεπτά μεσαίας έντασης άσκησης σε συνδυασμό με ψυχολογικές στρατηγικές (στόχοι, αναπνοές και θετική σκέψη) μείωσαν την επιθυμία για τσιγάρο, και καθυστέρησαν τον χρόνο καπνίσματος του πρώτου τσιγάρου, τουλάχιστο για 32 λεπτά.
   Οι έρευνες έδειξαν, παράλληλα, θετικές επιδράσεις των προγραμμάτων άσκησης στη διάθεση, την αυτοεκτίμηση και τον έλεγχο του άγχους των καπνιστών.
   "Τα παραπάνω αποτελέσματα από το πρόγραμμά μας", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στη ΣΕΦΑΑ, "αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα των προγραμμάτων άσκησης σε συνδυασμό με ψυχολογικές τεχνικές υποστήριξης, έτσι ώστε να αποθαρρύνουν το κάπνισμα και να βοηθάνε στη μείωση ή στη διακοπή του".
   "Τα παραπάνω πειράματα", προσθέτει, "κατευθύνουν σε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος, με τη βοήθεια των σπορ και της ψυχολογικής υποστήριξης".
   Λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν σύντομα, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος -προς το παρόν- συμβουλεύει: "Μόλις νιώθετε την επιθυμία για τσιγάρο, σηκωθείτε, πάρτε μια βαθιά εισπνοή, σκεφτείτε μια θετική λέξη, ήρεμα, χαλαρά, και περπατήστε λίγο. Όσο περισσότερο περπατήστε, ή ασκηθείτε, τόσο λιγότερες ευκαιρίες θα γίνετε στον εαυτό σας για ένα τσιγάρο!".
   Σημειώνεται ότι η εν λόγω έρευνα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) – Έργο: ΘΑΛΗΣ.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:20