search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:01
MENU CLOSE

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για διπλή σύνταξη αναπηρίας

05.02.2015 07:40
ΣτΕ: «Πράσινο φως» για διπλή σύνταξη αναπηρίας - Media

Διπλή σύνταξη αναπηρίας από τον ασφαλιστικό φορέα της Ελλάδας αλλά και από αντίστοιχο εξωτερικού μπορεί να λαμβάνει πολίτης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Διπλή σύνταξη αναπηρίας από τον ασφαλιστικό φορέα της Ελλάδας αλλά και από αντίστοιχο εξωτερικού μπορεί να λαμβάνει πολίτης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
Αυτό αποφάνθηκε το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 323/2015 απόφασή του και απέρριψε την αίτηση του ΟΓΑ, που δεν ενέκρινε την χορήγηση σύνταξη αναπηρίας.
 
Στο σκεπτικό του, το ΣτΕ, ερμηνεύοντας την Ευρωπαϊκή και Ελληνική  νομοθεσία, αναφέρει ότι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί (1408/71 και 1248/92) οι οποίοι έχουν αυξημένη τυπική ισχύ έναντι του εθνικού δικαίου, «δεν επιτρέπουν την εφαρμογή εθνικής νομοθεσία που αποκλείει την λήψη σύνταξης αναπηρίας για το λόγο ότι ο ασφαλισμένος λαμβάνει ήδη σύνταξη ίδιας φύσεως με τη σύνταξη αναπηρίας, από ασφαλιστικό φορέα άλλου κράτους μέλους, ασχέτως του ύψους της σύνταξης αυτής».
 
Η υπόθεση αφορά στον Ν.Π., ο οποίος εργάστηκε στην Γερμανία από το 1996 έως το 1972 και ήταν ασφαλισμένος σε γερμανικό φορέα ασφάλισης. Τον Νοέμβριο του 1966 υπέστη εργατικό ατύχημα και από τότε λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, λόγω μείωσης της βιοποριστικής του ικανότητας κατά 30%.
 
Παράλληλα, ο Ν.Π. άσκησε το επάγγελμα του αγρότη από το 1961 έως το 1966 και από το 1973 έως το 2000, οπότε και ζήτησε από τον ΟΓΑ να του χορηγηθεί σύνταξη αναπηρίας. Τότε, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ του απάντησε ότι δεν δικαιούται σύνταξη, με αποτέλεσμα ο Ν.Π. να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:01