search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:38
MENU CLOSE

Περί ηρώων και …τάφων

15.09.2010 09:19
Περί ηρώων και …τάφων - Media

«Μαρτυρίες μιας διαδρομής», φέρει τον τίτλο η  εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτική διαθήκη της Έλλης Παππά, συντρόφου του Νίκου Μπελογιάννη, που κυκλοφόρησε από το Μουσείο Μπενάκη.

ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗΣ

«Μαρτυρίες μιας διαδρομής», φέρει τον τίτλο η  εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτική διαθήκη της Έλλης Παππά, συντρόφου του Νίκου Μπελογιάννη, που κυκλοφόρησε από το Μουσείο Μπενάκη.

Η αγωνίστρια της Αριστεράς  είχε παραδώσει η ίδια τα κείμενά της στον  διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγ. Δεληβορριά με τον όρο, αυτά να δημοσιευτούν μετά το θάνατό της.

Ανάμεσα στα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος  κείμενα, η Παππά κεραυνοβολεί τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο ηγέτη του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη, στον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδει την πολιτική ευθύνη για την θυσία του Μπελογιάννη. Ευθέως κατηγορεί τον κομματικό μηχανισμό ότι δημιουργούσε ήρωες – θύματα που με το αίμα τους θα γραφόταν η ένδοξη ιστορία του κόμματος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό απόσπασμα είναι εκείνο στο οποίο ο ίδιος ο Μπελογιάννης τής ομολογεί, όταν πια όλα είχαν δρομολογηθεί:  «Και να σκέφτεσαι ότι πάμε να πεθάνουμε για ένα λάθος» πράγμα που σήμαινε, όπως σημειώνει: «Λάθος όλα, όσα έγιναν από την αποχή κι έπειτα». Εδώ εννοείται  ως λάθος η απόφαση του Ζαχαριάδη να απέχει το ΚΚΕ από τις εκλογές του 1946. Το κείμενο …δεν το υπογράφουν ούτε «γκεσταπίτες», ούτε «πληρωμένοι κονδυλοφόροι του καπιταλισμού», αλλά μια εμβληματική μορφή του κόμματος, η Έλλη Παππά που μιλά από μακριά, μέσα από την καρδιά της και τον τάφο της…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:34