search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:28
MENU CLOSE

Αυτές είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης-Τα σημαντικότερα μέτρα-Μήνυμα στο εξωτερικό

08.02.2015 21:04
Αυτές είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης-Τα σημαντικότερα μέτρα-Μήνυμα στο εξωτερικό - Media

Ο πρωθυπουργός στην ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων, ζήτησε εσωτερική στήριξη στη μάχη της διαπραγμάτευσης, προέταξε μέτρα χαμηλού κόστους και έστειλε το μήνυμα στους εταίρους.

"Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού. Στην τιμή, στην ιστορία και το πολιτισμό που κουβαλά αυτός ο λαός στις αποσκευές του, εμείς μόνο η θέλησή του μπορούμε να είμαστε. Για αυτό και δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας. Για αυτό και δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπεια του λαού. Αυτά είναι ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από την σάρκα αυτού του λαού, ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού, αυτόν τον λαό θα υπηρετήσουμε. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε".

Με αυτά τα λόγια και σχεδόν δακρυσμένος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκλεισε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής, καλώντας όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ακόμη και αυτές που θα καταψηφίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης να στηρίξουν την κυβέρνηση και να δώσουν μαζί τη μάχη αυτή για "τη χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού".

Ο πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά διαβεβαίωσε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να τηρήσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ενώ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, σημείωσε ότι η κυβέρνηση "δε δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου" αλλά θα επιμείνει στο αίτημά της για ένα πρόγραμμα – γέφυρα ως τον Ιούνιο που θα εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο που απαιτεί μια ειλικρινής διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του είχε διάρκεια σχεδόν μιάμιση ώρα και πέραν των βασικών εξαγγελιών ο πρωθυπουργός προέβη σε σημαντική μια καταγγελία κατά της κυβέρνησης Σαμαρά επιρίπτοντάς της τις ευθύνες για τα ασφυκτικά όρια της διαπραγμάτευσης που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση. 

"Η απερχόμενη κυβέρνηση ζήτησε δίμηνη και όχι εξάμηνη τεχνική παράταση"

"Το δυστύχημα" είπε "είναι ότι η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες. Φρόντισε να δημιουργήσει με δική της ευθύνη, ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης, ώστε να αναγκάσει τη χώρα να ξαναμπεί σε βαθύ μνημόνιο". Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι στις επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες με τους ευρωπαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκε ότι αρχική επιλογή των εταίρων ήταν η εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής προσδιορίστηκε το όριο της 28ης Φεβρουαρίου. Και βάσει αυτών κατηγόρησε την προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση ότι στόχος της είναι ο εκβιασμός και η αποτυχία της Ελλάδας.

Εξεταστική για το Μνημόνιο, απόδοση ευθυνών και για PSI

Στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο "όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά για να διερευνηθεί δίκαια και ψύχραιμα αν υπάρχουν ευρύτερες ευθύνες και να αποδοθούν εκεί που πρέπει να αποδοθούν". Επίσης εξήγγειλε την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων που δίνουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και τη διερεύνηση των ευθυνών για το καταστροφικό PSI που έπληξε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Επαναλειτουργία ΕΡΤ

Μίλησε για επαναλειτουργία της ΕΡΤ ενώ δεσμεύτηκε για τον έλεγχο των οικονομικών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των άλλων μέσων ενημέρωσης προσθέτοντας ότι θα μπει τέλος στα χαριστικά δάνεια που παραχωρούνται με αδιαφανείς όρους. Διακήρυξε επίσης την προκήρυξη διαγωνισμών για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους.

Σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού ως το 2016

Σε ό, τι αφορά τα εργασιακά σημείωσε ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 θα γίνει σταδιακά ως το 2016 προκειμένου να υπάρξει αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας. Εξήγγειλε επίσης την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, την θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας και προανήγγειλε το τέλος των διαχωρισμών και διακρίσεων σε βάρος της νέα γενιάς των 25αρηδων. Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. 

Επανέρχεται η 13η σύνταξη στο τέλος του 2015

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση εξήγγειλε την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015, βεβαιώνοντας ότι διατηρείται ο δημόσιος αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ προανήγγειλε και την ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Αφορολόγητο και ΕΝΦΙΑ

Επίσης στις βασικές του εξαγγελίες ήταν η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας προκειμένου  το βάρος να μεταφερθεί στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.

Θα ελεγχθούν οι λίστες

Σημαντικό κομμάτι των προγραμματικών δηλώσεων ήταν η αναφορά στους τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς. Σύμφωνα με τις βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού σε αυτό τον τομέα

Κινητοποιείται άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών: η λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, η λίστα Λαγκάρντ,  η λίστα Λίχτενστάιν.

Συστήνεται  Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων και κινητοποιούνται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και σώματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου. 

Προβαίνει σε κινήσεις εντοπισμού αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδο-ομιλικές συναλλαγές. 

Κινητοποιείται το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθειών του Δημοσίου. 

Τερματίζεται η πρακτική των θαλασσοδανείων που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση σκοτεινών σκοπιμοτήτων και συντήρησης ενός ολιγαρχικού καθεστώτος. 

Καταργούνται άμεσα οι αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:28