search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:53
MENU CLOSE

Χρήστος Νικολόπουλος: πενήντα χρόνια λαΐκό τραγούδι στο Μέγαρο Μουσικής (Photos)

09.02.2015 08:48
Χρήστος Νικολόπουλος: πενήντα χρόνια λαΐκό τραγούδι στο Μέγαρο Μουσικής (Photos) - Media

Το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί την επέτειο «50 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος» σήμερα Δευτέρα και αύριο, Τρίτη στις 8.30. Για την βραδιά έχει επιστρατευθεί η … Α’ εθνική του τραγουδιού: Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα.

 

Τα πενήντα χρόνια δεν σηματοδοτούν απλά μια επετειακή γιορτή, ή έναν εορτασμό μιας καριέρας που ολοκληρώθηκε κάνοντας έναν θριαμβευτικό κύκλο. Αλλά μια αδιάλειπτη προσφορά στην ελληνική μουσική Ιστορία από έναν άνθρωπο που δεν επαναπαύτηκε ποτέ στις δάφνες του. Ο Χρήστος Νικολόπουλος είναι ένας από τους «ακριβούς» μας συνθέτες, ένας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, ένας σύγχρονος ακάματος δημιουργός, ο οποίος εξακολουθεί να προικίζει την ελληνική μουσική με τις δημιουργίες του με μεράκι και διάθεση πρωτοεμφανιζόμενου.
 
 Το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί την επέτειο «50 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος» σήμερα Δευτέρα και αύριο, Τρίτη στις 8.30. Για τις δύο αυτές βραδιές έχει επιστρατευθεί η … α’ εθνική του τραγουδιού: Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα. Θα ακούσουμε μερικά μόνο από τα τραγούδια του, ένα σταχυολόγημα από μια πορεία που έχει γράψει …δύο χιλιάδες κομμάτια, αμέτρητους σκοπούς που τραγουδήθηκαν από όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός των γεωγραφικών μας συνόρων.
 
Ο Χρήστος Νικολόπουλος είχε την λαΐκότητα στο dna του, αλλιώς δεν εξηγείται πως ένας νεαρός αυτοδίδακτος, ξεκλείδωσε μόνος του τα μυστικά του μπουζουκιού και δεν άργησε να γίνει πρώτο όνομα ως συνθέτης ήδη από το 1969 με το «Νυχτερίδες κι αράχνες» σε στίχους του Κώστα Βίρβου. Αυτό το τραγούδι έκανε τους τότε παράγοντες της εποχής, παραγωγούς, κτλ. να στρέψουν το βλέμμα στον νεαρό με το χαμηλωμένο βλέμμα. Ακόμα και τώρα, όταν είναι πάνω στο πάλκο, ο Χρήστος Νικολόπουλος κοιτάζει χαμηλά το μπουζούκι του. Η χαμηλών τόνων παρουσία του  στη σκηνή, ήταν πάντα αντιστρόφως ανάλογη με το συνθετικό του έργο, που έχει στην καρδιά του μια δωρική λαΐκότητα και εξωστρέφεια.

Με τον Στέλιο Καζαντζίδη 

Γεννήθηκε το 1947 στο Καψοχώρι της Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας και μεγάλωσε σε μια οικογένεια χωρίς οικονομικές δυνατότητες. Το βάπτισμά του πυρός στην τέχνη που αγάπησε και αγαπά έκανε σε γάμους, γιορτές, πανηγύρια. Στην Αθήνα ήρθε μόλις σε ηλικία δεκαέξι ετών. Ο νεαρός που είχε χαρακτηριστεί από τότε «νέο μουσικό ταλέντο» δεν άργησε να συνεργαστεί με ρεμπέτες όπως ο Γιάννης Παπαΐωάννου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Σταύρος Κουγιουμτζής. Ήταν και στενός συνεργάτης με τον Γιώργο Ζαμπέτα.

 Στα πρώτα του βήματα συγκαταλέγονται μεγάλα τραγούδια, όπως το «Νύχτα στάσου» σε στίχους Πυθαγόρα και «Όλες του κόσμου οι Κυριακές» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Σταθμός βέβαια, στην καριέρα του υπήρξε ο δίσκος «Υπάρχω» (1975) με ερμηνευτή τον Στέλιο Καζαντζίδη. Μερικές ακόμα επιτυχίες του είναι «Οι Νταλίκες», «Ο Σαλονικιός», «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε», «Παίξε Χρήστο επειγόντως», «Η νύχτα θέλει έρωτα», κ.α.
 

Με την Χαρούλα Αλεξίου

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 75 ευρώ, Α΄ ζώνη: 55 ευρώ, Β΄ ζώνη: 35 ευρώ,  Γ΄ ζώνη: 25 ευρώ, φοιτητικό – ΑΜΕΑ: 15 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 -Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.
 

Με τον Δημήτρη Μπάση

Με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη και τον Γιώργο Νταλάρα

Με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:51