search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:39
MENU CLOSE

Βαρουφάκης: Ούτε yesman, ούτε noman!

09.02.2015 14:04
Βαρουφάκης: Ούτε yesman, ούτε noman! - Media

Με τη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έδωσε το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, παράλληλα παρουσίασε τις 3+1 δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς όσο θα βρίσκεται σε ισχύ το πρόγραμμα «γέφυρα».  

 
Με τη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έδωσε το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, παράλληλα παρουσίασε τις 3+1 δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς όσο θα βρίσκεται σε ισχύ το πρόγραμμα «γέφυρα».  
 
«Επιτέλους, κάποιος πρέπει να πει όχι. Έπεσε πάλι στη μικρή Ελλάδα ο κλήρος να πει όχι. Το ‘χει φαίνεται η μοίρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Μίλησε μάλιστα και "επί του προσωπικού»:
 
 «Όταν» τόνισε «θα είμαι κλεισμένος στις απίστευτα δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελών θα γνωρίζω ότι εγώ θα εκπροσωπώ και το 60% του λαού που δεν μας ψήφισε. Θα θυμάμαι πάντα την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια της. Θα θυμάμαι την σκληρή, αλλά χρήσιμη, κριτική του ΚΚΕ για το ευρωπαϊκό καρτέλ. Μα πάνω απ’ όλα τα θυμάμαι το μάθημα που μας έμαθε ο Ανδρέας Παπανδρέου: ότι τον yesman, δεν τον σέβονται ούτε εκείνοι που τον βάζουν να λέει yes. Ούτε yesman, λοιπόν, ούτε noman. Θα πασχίσω να πω το ναι σε κάθε έντιμη λύση που δεν ρίχνει την Ελλάδα στην κρίση». Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα: «θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει στο κοινοβούλιο ή εκτός που όπως οι μαυραγορίτες της κατοχής που προσεύχονταν «βάστα Ρόμελ»».
 
Η ελληνική πρόταση σύμφωνα με τον υπουργό είναι: "ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα ούτε εσείς θα απαιτήσετε την εφαρμογή του σαν να μην έγιναν εκλογές».«Η λαϊκή εντολή δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε του κεφαλιού μας. Έχουμε άλλες 18 λαϊκές εντολές. Όμως μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε μερικές εβδομάδες να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Ζητάμε χρόνο να καταθέσουμε προτάσεις και η δική μας εντολή έχει την ίδια αξία και δυναμική όπως των υπολοίπων».
 
Κατά την περίοδο που θα ισχύει το πρόγραμμα – γέφυρα μεταξύ του μνημονίου και του νέου συμβολαίου με την Ευρώπη, η ελληνική πλευρά, όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, δεσμεύεται ότι:
 
– δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό.
-δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα.
-θα καταθέσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Αύριο έρχεται ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Μιγκέλ Άνχελ Γκουρία για να μας βοηθήσει στην καταρτιση μεταρρυθμίσεων και πιστή εφαμρογή τους. Σε αυτές θα προσθέσουμε το 70% των δεσμεύσεων του μνημονίου με το οποίο δεν έχουμε αντίρρηση. Και φυσικά θα αφαιρεθούν το 30% των μέτρων που έχουν υπάρξει και τα θεωρούμε απαράδεκτα. Να καταστρώσουμε μαζί το σχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης.
-Τρόικα τέλος, όπως αποδέχθηκαν – όπως είπε – και οι δανειστές μας. "Όταν λέω τρόικα δεν εννοώ τους τρεις θεσμούς που μετέχουμε. Εννοούμε το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται εδώ με αποικιοκρατική λογική. Και αυτό τελείωσε». 
 
Μητσοτάκης: Η ΝΔ  θα στηρίξει ένα πλαίσιο συμφωνίας
Για στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωππος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ΝΔ θα στηρίξει
ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα περιλαμβάνει α)διευθέτηση του χρέους, όχι διαγραφή β)μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα γ)συνετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:39