search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:01
MENU CLOSE

Eurogroup: Το «παιχνίδι» του Σόιμπλε και το ελληνικό βέτο στο ανακοινωθέν

12.02.2015 14:11
Eurogroup: Το «παιχνίδι» του Σόιμπλε και το ελληνικό βέτο στο ανακοινωθέν - Media

Στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία κατέληξε με ναυάγιο του σχεδιαζόμενου κοινού ανακοινωθέντος, η ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει ότι το θέμα "κόλλησε" στη φράση "παράταση κι επιτυχής ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

Στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία κατέληξε με ναυάγιο του σχεδιαζόμενου κοινού ανακοινωθέντος, η ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει ότι το θέμα "κόλλησε" στη φράση "παράταση κι επιτυχής ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.
 
Κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν κλίμα αισιοδοξίας καθώς όπως λένε οι συζητήσεις συνεχίζονται, η επικοινωνία των αξιωματούχων και παραγόντων της ευρωπαϊκής πλευράς με την Ελλάδα  είναι διαρκής και γρήγορη ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος – σε τεχνικό επίπεδο – για το επόμενο Eurogroup τη Δευτέρα. Η επικοινωνία, λένε δεν διακόπτεται μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ως την επόμενη αλλά συνεχίζεται για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος και αυτό εκτιμάται ότι είναι θετικό καθώς αντανακλά την προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να επιλυθεί το ζήτημα των διατυπώσεων που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά είναι και θέμα ουσίας καθώς όπως τονίζουν "από τις διατυπώσεις απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις".

Η κυβέρνηση πάντως αναμένει κάποια θετικά σημάδια στη σημερινή Σύνοδο όπου το πλαίσιο είναι περισσότερο πολιτικό και όχι τεχνικό /οικονομικό – αν και το θέμα της Ελλάδας δεν είναι κεντρικό (στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα θέματα της Ουκρανίας και της τρομοκρατίας/ασφάλειας, ενώ υπάρχει και το θέμα που αφορά στην εμβάθυνση της ευρωζώνης όπου μπορεί να γίνει αναφορά στην Ελλάδα).
 
Επισήμως, πάντως δεν έχει ζητηθεί συνάντηση μεταξύ Μέρκελ – Τσίπρα από καμία πλευρά, αλλά αναμένεται με ενδιαφέρον το τετ α τετ των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει μια σύντομη πολιτική τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό ενώπιον των άλλων αρχηγών – κρατών.
 
Το ανακοινωθέν, ο Σόιμπλε και το τηλεφώνημα Βαρουφάκη σε Τσίπρα

Σε ό,τι αφορά το κλίμα εντός της συνεδρίασης αυτό που μεταφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι ότι ήταν πράγματι μετριοπαθές στο ύφος και το στυλ των τοποθετήσεων και σε καμία περίπτωση δεν ήταν οξύθυμο ή αψύ.

Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά τα θέμα με το κοινό ανακοινωθέν που δε βγήκε τελικά ύστερα από την απόρριψη εκ μέρους της Ελλάδας του όρου παράταση του παρόντος προγράμματος, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν ότι από τα σχέδια κειμένων που είχαν κυκλοφορήσει υπήρχαν και κείμενα που έκαναν μεγαλύτερη προσπάθεια να γεφυρώσουν την απόσταση με τη Ελλάδα κάνοντας λόγο πχ για "επέκταση και τροποποίηση" Το σχετικό κείμενο όμως, το οποίο αποτελούσε βάση συζήτησης πιο φιλική προς την Ελλάδα, το απέρριψε ο Σόιμπλε.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας εντός της συνεδρίασης (Βαρουφάκης, Δραγασάκης) είχαν αρχικώς δεχτεί τις διατυπώσεις στο ανακοινωθέν το περιεχόμενο του οποίου αποκάλυψαν οι FT. Σύμφωνα με τα όσα λένε, ο Γιάνης Βαρουφάκης τηλεφώνησε στο πρωθυπουργό λέγοντάς του ότι υπάρχουν προβληματικά σημεία που η Ελλάδα δε μπορεί να δεχτεί και το ενημέρωσε αναλυτικά, με τον πρωθυπουργό να συμφωνεί και να δίνει το τελικό ΟΚ για την απόρριψή τους. 

Πάντως εκτιμάται ότι υπήρξαν κινήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας. Είναι ενδεικτικό ότι σχολιάζοντας σχετικές διαρροές στο διεθνή Τύπου που αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έβαλε θέματα που αφορούσαν στην κοινωνική κρίση στο τραπέζι μετά την αποχώρηση Σόιμπλε οι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι "η Ελλάδα δεν έβαλε κανένα θέμα μετά την αποχώρηση κανενός, αν κάποιος σηκώθηκε κι έφυγε για να δημιουργηθούν τετελεσμένα αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη". 

Η ελληνική πρόταση
 
Η ελληνική πλευρά μέσα στο Eurogroup παρουσίασε την ελληνική πρόταση, όπως τη γνωρίζουμε εδώ και μέρες, η οποία στο πολιτικό της σκέλος μιλάει για:
 

  • νέα συμφωνία – γέφυρα, μεταβατική, που θα γεφυρώσει την παλιά κατάσταση που έχει τελειώσει με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015- 2018
  • εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου που σημαίνει ότι η Ελλάδα ζητά ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο προηγούμενο επίπεδο (1,49%) για το 2015 και το 2016.
  • για εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων – εδώ οι κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία κι επισημαίνουν ότι μέσα στο Eurogroup υπήρξαν κοινά σημεία αναφοράς με άλλες χώρες όσον αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο και το κτηματολόγιο, την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
  • για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 
Στο χρηματοδοτικό της σκέλος η πρόταση περιλάμβανε τα εξής σημεία:
 

  • απόρριψη της δόσης των 7,2 δις από τον ΕΣΜ μετη λογική ότι η Ελλάδα δεν θέλει να πληρώνουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι για ένα πρόγραμμα που αποδείχτηκε ατελέσφορο
  • καταβολή των 1,9 δις που διακρατεί η ΕΤ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων
  • αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ.
  • αξιοποίηση των 11,4 δις του ΤΧΣ για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

 
Όσον αφορά το αν παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμοί από τον υπουργό Οικονομικών  που να τεκμηριώνουν την ελληνική πρόταση, συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι δόθηκε μια εικόνα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να επιβεβαιώσουν αν αυτή ήταν πλήρης ή απλώς ένα περίγραμμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:01