search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:31
MENU CLOSE

Άνοιξαν τον ασκό του… τρόμου στο ΠΑΣΟΚ

12.02.2015 17:45
oldphotospod_1202_012_cmyk1423763050.jpg

Η φράση «εκεί που ήσουν, ήμουνα κι εδώ που είμαι, θα ’ρθεις» του Ευάγγελου Βενιζέλου συμπυκνώνει ίσως την πολιτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, αφού η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων στηρίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Η φράση «εκεί που ήσουν, ήμουνα κι εδώ που είμαι, θα ’ρθεις» του Ευάγγελου Βενιζέλου συμπυκνώνει ίσως την πολιτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, αφού η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων στηρίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για μια νέα συμφωνία με τους δανειστές.
 
Παρ’ ότι το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, στις συνεχείς συσκέψεις του προέδρου με στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Λ. Γρηγοράκος έχει αποφασίσει να τονίζει συνεχώς τις κατά την άποψή τους κωλοτούμπες του Αλέξη Τσίπρα και να αναδεικνύει μια τάση προσαρμογής στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι δεν άντεξαν πολύ.
 
Μετά την ομιλία του Γ. Βαρουφάκη προχθές στη Βουλή, ανώτατα στελέχη του κόμματος (πιο… ανώτατα δεν έχει) έκαναν ενημέρωση, κατά την οποία είπαν στους δημοσιογράφους ότι η στάση του υπουργού Οικονομικών οδηγεί σε πολιτικό και κοινωνικό Αρμαγεδδώνα στην Ευρώπη, έξοδο της χώρας από το ευρώ και περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού.
 
Επιχειρώντας, παρά τον κοινωνικό ενθουσιασμό που προκαλεί στους πολίτες η σκληρή τακτική της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ να υποδυθεί τον ρόλο της υπεύθυνης δύναμης σε ανακοίνωσή του επέκρινε σφόδρα τον Αλέξη Τσίπρα, ότι είναι αλαζόνας και ακολουθεί κατά πόδας την τακτική του Γιώργου Παπανδρέου, υποννοώντας ότι θα έχει και την πολιτική του τύχη: «Εμφανίστηκε “μεθυσμένος” από μια μεγάλη παρεξήγηση. Από την παρεξήγηση ότι η ελληνική κοινωνία τον στηρίζει σε ρήξη με την Ευρώπη. Ενώ τον στηρίζει – μαζί με όλους μας – σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα φέρει κάτι καλύτερο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας ας λάβει υπόψη του το εξής: Η υψηλή δημοσκοπική αποδοχή της νέας κυβέρνησης είναι αντίστοιχη με την αποδοχή που είχε μετά τις εκλογές του 2009 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Και ο τότε νέος υπουργός Οικονομικών ήταν αποδεκτός σε ποσοστά συγκρίσιμα με αυτά του κ. Βαρουφάκη! Ίσως αυτές οι δημοσκοπικές εντυπώσεις τον οδήγησαν σε μια πρωτοφανή αλαζονεία, στην αίσθηση ότι καθοδηγεί αμετάκλητες πανευρωπαϊκές εξελίξεις».
 
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Από τη μια επιχειρεί να προειδοποιήσει ότι η χώρα οδηγείται στα βράχια και από την άλλη, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., θέλει να πείσει ότι δεν επιθυμεί μια αποτυχία της κυβέρνησης για να δικαιωθεί, αποδοκιμάζοντας εγκαίρως τη θεωρία της αριστερής παρένθεσης. Εκτιμά όμως ότι πολύ σύντομα θα κοπάσει ο κοινωνικός ενθουσιασμός και, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσαρμόζεται στις ανάγκες διακυβέρνησης μιας χώρας όχι μόνο εντός του ευρώ αλλά και της Ε.Ε., την οποία δεσμεύει το κοινοτικό δίκαιο και οι συνθήκες που έχει υπογράψει, τόσο θα εισπράττει φθορά και δυσαρέσκεια.
 
Ο διεκδικητής του «θρόνου» Ανδρέας Λοβέρδος επιχειρεί να δώσει το στίγμα που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ: «Δεν θέλουμε να είμαστε δορυφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και θέλουμε να απογαλακτιστούμε από τη συνεργασία που είχαμε με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταντήσει τροφοδότης λογαριασμός για τα άλλα κόμματα. Όπου και να κοιτάξεις, βλέπεις παλαιούς συντρόφους μας».
 
Σκληρή κριτική, και μάλιστα σε υψηλότερους τόνους από την αμήχανη και παραζαλισμένη Ν.Δ., επιχειρεί το Ποτάμι, το οποίο αποδεικνύει πολιτικά αντανακλαστικά και εκμεταλλεύεται το κοινοβουλευτικό κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους νεοδημοκράτες βουλευτές, απ’ την άλλη, να είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησής τους και τον Σαμαρά και να επιχειρούν να καρπωθούν πολιτικά οφέλη από ένα τμήμα της κοινής γνώμης που βλέπει με επιφύλαξη τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης.
 
Αξιοποιώντας έτσι τον ολικό παγετό της Ν.Δ. και το μούδιασμα από την εκλογική σφαλιάρα του ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι επιχειρεί να κινηθεί στον χώρο της προηγούμενης συγκυβέρνησης με στόχο να αποτελέσει το αντίβαρο του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξώντας έναν νέο διπολισμό, ενώ προφανώς εκτιμά ότι η Κεντροδεξιά θα ακολουθήσει σταδιακά τον κατακερματισμό της Κεντροαριστεράς, αφού η συμμετοχή των ΑΝΕΛΛ στην κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αποσυσπείρωσης για τη Ν.Δ…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:31