search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:55
MENU CLOSE

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στο ΠΑΣΟΚ – Βενιζέλος εναντίον Φώφης

13.02.2015 15:38
Βγήκαν τα «μαχαίρια» στο ΠΑΣΟΚ - Βενιζέλος εναντίον Φώφης - Media

Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εκρήγνυται στην πρώτη επί της ουσίας συζήτηση για τα επόμενα βήματα στο κόμμα και μάλιστα εναντίον της βασικότερης διεκδικήτριας της θέσης του της Φώφης Γεννηματά.

Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εκρήγνυται στην πρώτη επί της ουσίας συζήτηση για τα επόμενα βήματα στο κόμμα και μάλιστα εναντίον της βασικότερης διεκδικήτριας της θέσης του της Φώφης Γεννηματά. Η σφοδρή αντιπαράθεση έγινε στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη το μεσημέρι, όπου συζητήθηκαν λεπτομερώς τα επόμενα βήματα ανασυγκρότησης του κόμματος με τελικό στόχο την εκλογή νέας ηγεσίας και οργάνων στο κόμμα στο τέλος της άνοιξης. 
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ένταση κορυφώθηκε μετά την εμμονή της Φώφης να προηγηθεί η εκλογή Προέδρου από την βάση πριν από το συνέδριο που προγραμματίζει η ηγετική ομάδα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να κατηγόρησε ευθέως την πρώην υπουργό ότι τα λέει όλα αυτά γιατί επιδιώκει να φέρει πίσω στο ΠΑΣΟΚ «τον Παπανδρέου και τους κολλητούς του».
 
Η Γεννηματά νωρίτερα είχε προκαλέσει ευθέως τον Βενιζέλο να δηλώσει αν άλλαξε γνώμη και επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, θέμα που πρέπει να συζητηθεί αλλιώς έμμεσα του ζήτησε να συμβάλλει ώστε να τηρηθούν οι διαδικασίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φράση που προκάλεσε την έκρηξη ήταν «Αν πραγματικά θέλεις να φύγεις πρόεδρε…» για να την διακόψει οργισμένος ο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ : «Είναι ανήθικο αυτό που λες. Έχω πει ότι εγγυώμαι τις διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας! Είναι αδιαπραγμάτευτη η εκλογή από τη βάση αλλά το συνέδριο πρέπει να γίνει πρώτα στις 25 Μάϊου». Μετά τον καυγά αυτό τον λόγο πήρε ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος επιχείρησε να αποφορτίσει το κλίμα μιλώντας για την ανάγκη ανασύνταξης του κόμματος.  
 
Μετά από την σφοδρή σύγκρουση τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου στήριξαν την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου να γίνει το συνέδριο το ΠΑΣΟΚ στις 25 Μαΐου και να ακολουθήσει η εκλογή του νέου Προέδρου από τη βάση. Αντί άλλης απάντησης η Φώφη Γεννηματά που φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένη αν πρέπει να συμμετάσχει στο συνέδριο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εμμένει στην τήρηση του Καταστατικού προβλέπει την εκλογή Προέδρου από την βάση, πριν τη διενέργεια Συνεδρίου για την συμπλήρωση των άλλων οργάνων.  Στην εκτενή ανακοίνωσή της  επισημαίνει:
 
«Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, για να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο πρέπει να γίνουν στη βάση του καταστατικού και της απαίτησης για πολιτικό διάλογο σε βάθος.
 
Πρώτη ανάγκη, λοιπόν, να ξεκινήσουμε ΤΩΡΑ διαδικασία ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου για τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, την ταυτότητα, την θεσμική ανανέωση, τις συμμαχίες και την οργανωτική ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.  Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται με τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης Θέσεων, με την προβλεπόμενη από το καταστατικό σύνθεση, πριν από το Πάσχα. Σε αυτή τη διαδικασία  οι υποψήφιοι Πρόεδροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και το σχέδιο τους, βάση του οποίου θα ζητήσουν τη στήριξη των πολιτών.
 
Αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκλογή του Προέδρου από τη βάση, σεβόμενοι μία διαδικασία, που πλέον αποτελεί πρακτική πολλών κομμάτων και που το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε σεβόμενο τη βούληση των πολιτών.
 
Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει ένα θεσμικά καταστατικό Συνέδριο  με επανιδρυτικά χαρακτηριστικά  και εκλογής των νέων οργάνων του κόμματος.
 
 Με την πρόταση αυτή μπορούμε :
 
-Να πούμε όχι σε μια εικόνα εσωστρέφειας που βγαίνει προς τα έξω και μάλιστα επί της διαδικασίας.
 
– Να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, κωλυσιεργία, μεθοδεύσεις, "βυζαντινισμοί" χωρίς Βυζάντιο, παρά μόνο καθαρές σχέσεις, καθαρές θέσεις, καθαρές διαδικασίες, καθαρές λύσεις.
 
Η τήρηση του καταστατικού, η πολιτική ενεργοποίηση του κόμματος, η ανάδειξη των θέσεων και των στόχων για την επόμενη ημέρα, είναι οι στοιχειώδεις και απολύτως αναγκαίοι παράγοντες που θα διασφαλίσουν την αφετηρία μίας νέας πορείας. Μόνο με τις μεγαλύτερες δυνατές  συναινέσεις  και συνεννοήσεις μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και όχι με συγκυριακές τεχνητές πλειοψηφίες οργάνων.»
 
Μετά την εξέλιξη αυτή και με δεδομένους τους εσωκομματικούς συσχετισμούς η  Φώφη Γεννηματά έχει δύο επιλογές: είτε να πειθαρχήσει στη βούληση της απολύτως ελεγχόμενης από τον Βενιζέλο πλειοψηφίας, είτε να αποστασιοποιηθεί αναζητώντας την πολιτική της τύχη εκτός…
 
Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις 
 
Κατά τα λοιπά στην αρχική τοποθέτησή που διακίνησε το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εμποδίζει τα κόμματα από την ειλικρινή στήριξή της στην διαπραγμάτευση, αφού δεν παρέχει καμία ενημέρωση για το σχέδιο και τις επιδιώξεις της. 
 
Τις τελευταίες ημέρες, μου έρχεται πολύ συχνά στο νου ένας στίχος του Γιώργου Σεφέρη, που λέει: «Σκαρφαλώνοντας λέξεις, όπως μιαν ανεμόσκαλα». Είναι μία εξαιρετική, τρυφερή περιγραφή της ποιητικής.
Και κατ’ αντιδιαστολή, βλέπω την κυβέρνηση «κουτρουβαλώντας τις λέξεις όπως μία γέφυρα»! 
 
Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει Μνημόνιο, υπάρχει πρόγραμμα!
Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει τρόικα πια, υπάρχουν τα τρία θεσμικά όργανα και οι εκπρόσωποι τους!
Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση (review) που κάνει η τρόικα, αλλά υπάρχει τεχνική βοήθεια, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία!
Η κυβέρνηση  δέχεται, μας είπε ο κ. Βαρουφάκης, το 0% του μνημονίου αλλά το 70% των όρων του.
 
Οι δικές μας κόκκινες γραμμές σε σχέση με τους όρους για το κλείσιμο του προγράμματος στήριξης και το άνοιγμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής έγιναν τώρα το 30% του μνημονίου που δεν γίνεται αποδεκτό. Το 70 % είναι όλα τα άλλα. Δεν γίνονται δεκτά από τη κυβέρνηση αυτά που είχαμε εμείς σθεναρά απορρίψει:
 
– Όχι περικοπές μισθών και συντάξεων.
– Όχι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
– Όχι κατάργηση των εκατό δόσεων που εμείς είχαμε θεσπίσει..
– Όχι κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που είχαμε θεσπίσει.
-Όχι κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ των νησιών
 
Το παραδέχθηκε πριν λίγες ημέρες όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης στη Βουλή ή σε μια από τις πολλές δηλώσεις του.
 
Η κυβέρνηση παραβιάζει ανοικτές θύρες. Τώρα όμως έχουμε  δήθεν «σκληρή» διαπραγμάτευση. Ενώ η δική μας διαπραγμάτευση ήταν «ενδοτική». Γιατί; Γιατί  ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωνε διαδηλώσεις εναντίον της δικής μας κυβέρνησης, ενώ τώρα οργανώνει διαδηλώσεις υπέρ της δικής του κυβέρνησης.
 
Ως «σκληρή διαπραγμάτευση» ορίζεται το να εκλιπαρείς επικοινωνιακά μια διπλωματικά φιλική κουβέντα ή ένα φευγαλέο χαμόγελο 15 δευτερολέπτων από την κα. Μέρκελ.
 
Μέχρι πριν λίγες ημέρες το χρέος ήταν «επονείδιστο» και στόχος  ήταν το μονομερές κούρεμά του ή έστω μια διεθνής διάσκεψη που θα αποφάσιζε πολιτικά κάτι τέτοιο.
 
Τώρα αρκούν οι παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από το 2012 και  αναγνωρίζεται πλέον ότι συνιστούν περαιτέρω κούρεμα σε καθαρή παρούσα αξία. Όλα αυτά έγιναν χάρις στο «καταστροφικό» PSI με σύμβουλο τη Lazard που προσελήφθη τώρα σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη για να συνεχιστεί προφανώς η ίδια πολιτική.
 
Η μη καταβολή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών το 2011 ήταν  για τον ΣΥΡΙΖΑ  πράξη αντίστασης κατά του μνημονίου. Η καταβολή  του ΕΝΦΙΑ τώρα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πατριωτικό καθήκον.
 
Η σχέση Δημοκρατίας και Αλήθειας δοκιμάζεται βαθειά. Η υπερψήφιση υποσχέσεων που δεν βρίσκουν μετεκλογικό αντίκρισμα ονομάστηκε από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή «καθεστωτική αλλαγή». Ως αλλαγή καθεστώτος ορίζεται προφανώς η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής με άλλες λέξεις, από άλλα πρόσωπα.
 
Η στροφή συντελείται υπερήφανα εν μέσω ευρείας κοινωνικής αποδοχής και εθνικού ενθουσιασμού. Είμαστε και εμείς συμμέτοχοι –και το λέω ειλικρινά- του ενθουσιασμού αυτού.
 
– Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει λόγος να ματαιοπονούμε αν η κοινωνία θέλει ένα τέτοιο πολιτικό λόγο και μια τέτοια σχέση πολιτικού λόγου και πολιτικής πράξης. Είμαστε προφανώς εκτός εποχής γιατί αποφασίσαμε να φύγουμε από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης, δηλαδή από τα προεκλογικά ψεύδη. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τις κακές πτυχές του κομματικού εαυτού μας της περιόδου της Μεταπολίτευσης, αλλά άλλοι κερδίζουν εκλογική δύναμη εφαρμόζοντας αυτές ακριβώς τις κακές πτυχές με διαφορά αρκετών δεκαετιών.
 
– Δεύτερον, γιατί σημασία τελικά έχει το γεγονός ότι η στρατηγική μας, με μικρές μετονομασίες, γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που μας καταψήφισε γιατί της υποσχέθηκαν άλλα πράγματα, τώρα όμως αρκείται απλώς σε άλλες λέξεις.
 
Αρκείται; Θα το δούμε. Η ιστορία διδάσκει ότι όλα εδώ πληρώνονται. Αλλά αυτό αφορά τη σχέση της νέας κυβέρνησης με τους ψηφοφόρους των δυο κομμάτων της ετερόκλητης κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ζήτημα είναι να μη βλάπτεται η πορεία της χώρας.
 
Εμείς λοιπόν, ως αντιπολίτευση, ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης, στηρίζουμε την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές. Δεν αντιστρέφουμε  αυτό που υποστήκαμε τα πέντε προηγούμενα χρόνια.
 
Η κυβέρνηση όμως δεν μας διευκολύνει στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε γιατί μας αφήνει χωρίς ενημέρωση. Χωρίς να έχει παρουσιασθεί ένα τελικό και ολοκληρωμένο σχέδιο.
 
Ζητήσαμε αμέσως μετά το Εurogroup της Τετάρτης και ενόψει του Εurogroup της Δευτέρας επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση. Δεν την είχαμε, τουλάχιστον μέχρις στιγμής. Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία. Συμφωνία με ασφάλεια και προοπτική, χωρίς πρόσθετο κόστος, χωρίς κινδύνους για την Πατρίδα.
 
Δεν μας πειράζει καθόλου να θεωρηθεί αυτό νίκη της κυβέρνησης. Θα έρθει γρήγορα η στιγμή που αντί για τις λέξεις θα ξαναμιλήσουμε για τα πράγματα και τότε θα πάει ο καθένας στα πραγματικά του μεγέθη."
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:53