search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:39
MENU CLOSE

Τα κόμικς για πρώτη φορά στο Μπενάκη!

13.02.2015 22:00
Τα κόμικς για πρώτη φορά στο Μπενάκη! - Media

Τα εγκαίνια της έκθεσης του 5οίουρ: «Αϊβαλί, ένα ταξίδι στο χρόνο» έγιναν προχθές την Τρίτη και σήμερα η έκθεση ανοίγει και επίσημα για το κοινό, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Τα εγκαίνια της έκθεσης του 5οίουρ: «Αϊβαλί, ένα ταξίδι στο χρόνο» έγιναν προχθές την Τρίτη και σήμερα η έκθεση ανοίγει και επίσημα για το κοινό, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή το graphic novel του Soloup «Αϊβαλί», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, τις εκδόσεις Κέδρος (απ' όπου κυ­κλοφορεί και το βιβλίο) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας, το οποίο και την επιμελείται.
 
Έτσι, από σήμερα και μέχρι τις 8 Μαρτίου, στο Μουσείο Μπενάκη, θα μπορείτε να δείτε όχι μόνο εικαστικά από τις σελίδες του βιβλίου, αλλά και πρωτότυπα σχέδια με μολύβια, φωτογραφίες, cartpostal και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση της εικο­νογράφησης. Ακόμα θα εκτίθεται υλικό που προέκυψε κατά την έρευνα σε διάφορα αρχεία και βιβλιοθήκες και πιο συγκεκριμένα στο ΕΛΙΑ, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης: αναφορές σε δημοσιεύματα της εποχής που αφορούν τον Βενέζη και τον Κόντογλου, φωτογραφίες προσφύγων αλλά και έγγραφα ανταλλαγμένων, που έχουν παραχωρηθεί ειδικά για τη συγκεκρι­μένη έκθεση.
 
Αποκριές στο Αϊβαλί και στο Μπενάκη
 
Παράλληλα με την έκθεση για το Αϊβαλί, έχει προγραμ­ματιστεί και μια σειρά αξιοπρόσεκτων εκδηλώσεων. Έτσι, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου (της Απόκρεω), στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει, και πάλι στο Μουσείο Μπε­νάκη, στο αμφιθέατρο της Πειραιώς, εκδήλωση με τον τίτλο «Απόκριες στο Αϊβαλί». Η πολυπράγμων ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου θα αφηγείται αποσπάσματα του Φώτη Κόντογλου για τις αποκριές της πατρίδας του ενώ μουσικά θα τη συνοδεύει στο νέυ ο εξαιρετικός Χάρης Λαμπράκης.
 
Τα ευτράπελα της αφήγησης θα εμψυχώ­νουν μαθητές της Λυδίας από δραματικές σχολές και η θεατρική ομάδα του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Ακόμα στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου θα υπάρχουν ζωγραφικές δραστηριότητες και κατασκευή ιστορικών κόμικς για παιδιά με την επιμέλεια του μουσείου. Στη διοργάνωση συμμετέχει και η ομάδα «Παίζουμε Οικολογικά».
 
Η αποκριάτικη αυτή αυθόρμητη συνεύρεση προς τιμήν του Φώτη Κόντογλου αποκτάει και μιαν άλλη διάσταση αφού, όπως μας είπε ο Soloup, συμπίπτει με τους εορτασμούς του «έτους Κόντογλου», ενώ έχουν προσκληθεί ως τιμώμενα πρόσωπα ο Φώτης Μαρτίνος και οι απόγονοι του μεγάλου δημιουργού. Μια αλλιώτικη γιορτή της Αποκριάς για μικρούς και μεγάλους με φόντο το Αϊβαλί.
 
Από την Πάντειο και την Καλών Τεχνών στο Αϊβαλί
 
Και τα αφιερώματα συνεχίζονται. Αν στις Αποκριές του Κόντογλου με μαέστρο την Κονιόρδου κυριαρχεί ο Διόνυσος, τον Μάρτη θα έχουμε να κάνουμε περισσότερο με τον… Απόλλωνα και τον Ερμή!

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, θα υπάρξει μια άτυπη συνεύρεση της Παντείου και της Σχολής Καλών Τεχνών. Ο Γιάννης Σκαρπέλος (αναπληρωτής καθηγητής Οπτικού Πολιτι­σμού, πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου) και ο Γιάννης Κουκουλάς (ιστορικός Τέχνης, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών) θα βρεθούν μαζί για να μιλήσουν στους φοιτητές τους αλλά και ελεύθερα στο κοινό για τις δύο διαστάσεις των graphic novels. Αυτές της έντεχνης καταγραφής και της επικοινωνίας.
 
Το μάθημα και τις εισηγήσεις μπορούν να παρακολου­θήσουν ελεύθερα, εκτός από φοιτητές των δύο τμημάτων, και όσοι από το ευρύτερο κοινό ενδιαφέρονται: αναγνώστες, καλλιτέχνες, λάτρεις των κόμικς κ.λπ.
 
Στο τέλος των δύο προσεγγίσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43