search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:35
MENU CLOSE

Ο κενός λόγος περί εθνικής ομοψυχίας

13.02.2015 22:00
oldphotos11423844834.jpg

Ίσως διανύουμε μια από τις πιο κρίσιμες εβδο­μάδες της παρατεταμένης κρίσης που χτυπά τη χώρα μας. Η εθνική ομοψυχία είναι τώρα περισ­σότερο αναγκαία από ποτέ.

Ίσως διανύουμε μια από τις πιο κρίσιμες εβδο­μάδες της παρατεταμένης κρίσης που χτυπά τη χώρα μας. Η εθνική ομοψυχία είναι τώρα περισ­σότερο αναγκαία από ποτέ. Είναι προϋπόθεση για τη συνέχεια, ωστόσο πρέπει κάποια στιγμή να αναρωτη­θούμε σοβαρά και επί της ουσίας αν είναι και εφικτή. Η κενού περιεχομένου για πολιτικές σκοπιμότητες επίκλησή της την αποδυναμώνει ακόμα περισσότε­ρο. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να εξαλειφθεί από τον πολιτικό λόγο η κομματική σκοπιμότητα.
 
Επίσης, πρέπει και ως πολίτες να εξετάζουμε με πε­ρισσότερη προσοχή τα λεγόμενα των πολιτικών κομ­μάτων. Να γίνουμε πιο απαιτητικοί ακροατές και λι­γότερο πρόθυμοι χειροκροτητές. Ήρθε ο καιρός που πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πάσχουμε από ελπίδα για το μέλλον, αλλά από άμεση πραγματικότητα…
 
Σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι εφικτή η τόσο αναγκαία εθνική ομοψυχία; Δυστυχώς, τα πο­λιτικά κόμματα από την αρχή της κρίσης δεν αντιπα­ρατάχθηκαν ιδεολογικά – πολιτικά και κυρίως με γνώ­μονα το εθνικό συμφέρον, αλλά διχαστικά.
 
Το δίπο­λο μνημονιακών – αντιμνημονιακών ανέσυρε μια επι­κίνδυνη πολιτική ρητορική, σύμφωνα με την οποία επανήλθαν στο προσκήνιο οι «προδότες», οι «γερμανοτσολιαδες», οι «Τσολάκογλου», οι «μειοδότες», οι «Νενέκοι» και όλες αυτές οι βαθύτατα διχαστικές εκ­φράσεις που χώριζαν τον λαό.
 
Πώς θα επιτευχθεί σήμερα η εθνική ομοψυχία και πώς θα ζητηθεί η συνεργασία ενός «μνημονιακού προδότη», ο οποίος, σύμφωνα με τις προγραμμα­τικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, κινδυνεύει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αναβιώνοντας συμβολικά το Γουδή, γιατί άσκησε κατά μια άποψη λάθος πολιτική; Με την κατηγορία της προ­δοσίας να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των πολι­τικών αντιπάλων, είναι δύσκολο να επέλθει η εθνική ομοψυχία…
 
Μια επίσης σοβαρή παράμετρος είναι η παρά φύσιν συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛΛ του Πάνου Καμμένου. Η Αριστερά φημιζόταν για τις ιδεολογικές της αρχές και υπερασπιζόταν ως αδιαπραγμάτευτη την ιδεολογική της καθαρότητα. Αυτή η συμμαχία, που δεν επιδέχεται σοβαρής κριτικής, καταρρακώ­νει το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που πι­στεύω ότι θα το βρει μπροστά του σύντομα.
 
Υπό αυτές τις διαμορφωμένες συνθήκες, η επί­κληση αλλά και το αναγκαίο ζητούμενο της εθνικής ομοψυχίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν. Ήδη δυναμιτίζεται επικίνδυνα, ανόητα, μικρόψυχα και από τη Ν.Δ. με τη στάση του ολίγιστου και ακραί­ου Σαμαρά αλλά και των απαράδεκτων βουλευτών που ήταν απόντες όταν ο πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:31