search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:05
MENU CLOSE

Τέλος στη φάμπρικα του ξεπουλήματος

14.02.2015 22:00
oldphotospod_1202_018_cmyk1423846021.jpg

Στα… μέτρα του έφερε ο Αλέξης Τσίπρας την υπόθεση των (πρώην πλέον) αποκρατικοποιήσεων. Μπορεί να μην μπήκε σε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι η τύχη διαφόρων επίμαχων συμβάσεων, παρουσίασε όμως τους όρους με τους οποίους θα παιχτεί στη συνέχεια το «παιχνίδι».

Στα… μέτρα του έφερε ο Αλέξης Τσίπρας την υπόθεση των (πρώην πλέον) αποκρατικοποιήσεων. Μπορεί να μην μπήκε σε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι η τύχη διαφόρων επίμαχων συμβάσεων, παρουσίασε όμως τους όρους με τους οποίους θα παιχτεί στη συνέχεια το «παιχνίδι».
 
Από τη Δευτέρα και μετά δεν μιλάμε πλέον για πώληση, αλλά για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ενώ κάθε πρόταση στην κατεύθυνση αυτή θα εξετάζεται συγκεκριμένα και κατά περίσταση. Αυτό αφήνει ανοικτά πολλά ενδεχόμενα και κυρίως διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ενδιαφέρουσες εξελίξεις, κρατώντας παράλληλα υψηλό και το ενδιαφέρον όσων ξένων και Ελλήνων ενδιαφέρονται να επενδύσουν πραγματικά και όχι να… ψωνίσουν κοψοχρονιά. Τι είπε ο πρωθυπουργός:
 
Δημιουργείται Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, «στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και του ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου». Η «κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στον βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».
 
Η νέα κυβέρνηση «θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα παίξουν ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση», αλλά «δεν πρόκειται να συνεχίσει το ξεπούλημα για να χρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος ή τρέχουσες ανάγκες».
 
Δύο ομάδες
 
Πρώτα απ’ όλα δρομολογείται η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και η διαμόρφωση του Ταμείου Εθνικού Πλούτου, το οποίο θα αξιοποιήσει με αναπτυξιακό τρόπο τη δημόσια περιουσία. Σε αυτό θα «εισρεύσει» όλη η έως σήμερα «περιουσία» του ΤΑΙΠΕΔ χωρισμένη σε δύο ομάδες: στη μία θα μπουν οι εταιρικές συμμετοχές του Δημοσίου και στην άλλη τα ακίνητα και άλλες υπό αξιοποίηση δραστηριότητες.
Η πρώτη ομάδα των εταιρειών θα χωριστεί πάλι σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπου υπάρχει καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου (34% και άνω) αλλά όχι πλειοψηφία, ενώ η δεύτερη τις επιχειρήσεις – που είναι και θα παραμείνουν – σε πλήρη κρατικό έλεγχο, όπως τα νερά, ο ορυκτός πλούτος και η ενέργεια.
 
Απώτερος στόχος, ιδιαίτερα για την ομάδα αυτή, είναι η προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών ή συνεργασιών, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να αναπτυχθούν σύγχρονα και ανταγωνιστικά και να παράγουν έσοδα – κατά το πρότυπο των κρατικών funds -, μέρος των οποίων θα διοχετευθεί στην ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Κυβερνητικοί παράγοντες φέρνουν μάλιστα σαν παράδειγμα το καναδικό PSP Investments (που ελέγχει το 40% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»), το οποίο λειτουργεί με βάση αυτό το μοντέλο.
 
Στην περιουσία του νέου Ταμείου μπαίνουν μεταξύ άλλων:
 
♦ Το 35,5% των EΛΠE.
♦ Το 65% της ΔEΠA (το υπόλοιπο 35% μένει στα EΛΠE).
♦  Το 17% της ΔEH, με το Δημόσιο να ελέγχει συνολικά το 34%.
♦  Το 30%, από το 55% σήμερα, της συμμετοχής του Δημοσίου στο «Eλ. Bενιζέλος».
♦ Το 27% της EYΔAΠ.
♦ Το 74% της EYAΘ.
♦ Το 74% του OΛΠ και του OΛΘ.
♦ Το 100% της TPAINOΣE.
♦ Το 90% των EΛTA.
 
Από τη «δεξαμενή» αυτή των κρατικών συμμετοχών, αλλά και τα περισσότερα από 850 ακίνητα του Δημοσίου, θα διαμορφωθεί και η λίστα των επενδύσεων που έχει προαναγγείλει ο Γιάννης Δραγασάκης.
 
Οι όροι
 
Γενικότερος στόχος είναι το «πέρασμα» στην επόμενη ημέρα του Ταμείου Εθνικού Πλούτου να γίνει με όσο το δυνατόν «απαλότερο» τρόπο, ώστε οι εν δυνάμει ξένοι επενδυτές να μην γυρίσουν πλάτη στο ελληνικό επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά να κατανοήσουν τις νέες προτεραιότητες και τους όρους που βάζει η νέα κυβέρνηση.  Σύμφωνα με αυτούς:
 
1. Θα προωθηθεί το μοντέλο των διακρατικών συμφωνιών, με έμφαση σε ειδικές ρυθμίσεις, ώστε να μην προσκρούουν στους κανονισμούς των Βρυξελλών περί κρατικών ενισχύσεων, για να μην μπλοκαριστούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
 
2 Στους στρατηγικούς τομείς (ενέργεια, νερά, ορυκτός πλούτος) το κράτος θα διατηρήσει τον κυριαρχικό του ρόλο και θα επιδιώξει στρατηγικές συμφωνίες ή συμβάσεις παραχώρησης και συνεργασίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα διαμορφωθούν κατά περίπτωση με ξένους κρατικούς ομίλους ή ιδιώτες. Στους μη στρατηγικούς τομείς  ή τα ακίνητα θα υπάρχει δυνατότητα πώλησης, μίσθωσης ή παραχώρησης με κριτήριο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναπτυξιακή δυναμική.
 
3. Στους μη στρατηγικούς τομείς ή τα ακίνητα θα υπάρχει δυνατότητα πώλησης, μίσθωσης ή παραχώρησης με κριτήριο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναπτυξιακή δυναμική.
 
Όλα αυτά δεν θα αποτρέψουν βέβαια την επανεξέταση κάποιων αποκρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους επιμέρους όρους και τη νομιμότητα.
 
Μία τέτοια θεωρείται και η περίπτωση του Ελληνικού, όπου τα μηνύματα που λαμβάνει η κοινοπραξία υπό την Lamda Development είναι ιδιαίτερα αρνητικά, με τη συμφωνία που είχε υπογράψει το ΤΑΙ Π ΕΔ να οδεύει προς επανεξέταση με στόχο την ακύρωσή της, όπως είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Βουλή. Άλλωστε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταστήσει σαφείς και τις αντιρρήσεις που είχε ως προς τη μεθόδευση και το τίμημα του εν λόγω συμβολαίου με βάση τη γνωμοδότηση του ΤΕΕ. Προς ακύρωση οδεύει και η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές, όπως επίσης εξήγγειλε ο Λαφαζάνης.
 
Στην περίπτωση των περιφερειακών αεροδρομίων η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναμένουν να ενημερωθούν από την απερχόμενη ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. Ανεπίσημα κάποιοι βάζουν στο τραπέζι και μια σύμβαση παραχώρησης, αλλά όχι εκχώρηση ή ιδιωτικοποίηση, με βάση το «μοντέλο Λαλιώτη» στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Στα «περίεργα» της υπόθεσης αυτής και η έκφραση της αισιοδοξίας των Γερμανών της Fraport ότι το έργο θα προχωρήσει τελικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο…
 
Για τις έρευνες πετρελαίου θα επιδιωχθούν οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και θα συσταθεί δημόσιος φορέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με τα ΕΛΠΕ να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
 
Στην ενέργεια (μετά τις νέες δηλώσεις Λαφαζάνη στη Βουλή για τερματισμό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ) η μόνη εκκρεμότητα δείχνει να είναι η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ. Η συνάντηση Λαφαζάνη με τον Αζέρο πρέσβη στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγεφ, που περιέλαβε τόσο το θέμα του ΔΕΣΦΑ όσο και των έργων για τον αγωγό ΤΑΡ, είχε μεικτά μηνύματα.
 
Για τον ΤΑΡ οι ενδείξεις αναφέρουν ότι το έργο θα προχωρήσει, ενώ για την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ η κυβέρνηση θα αναμείνει τις αποφάσεις της Κομισιόν, που έχει διατάξει «έρευνα σε βάθος» για να επιτρέψει ή όχι την πώληση στη SOCAR. Με το «μπαλάκι» στις Βρυξέλλες, οι εξελίξεις ενδέχεται να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές, μια και η SOCAR επίσης δείχνει απογοητευμένη από την τροπή της υπόθεσης και δεν αποκλείεται ακόμη και να αποσύρει το ενδιαφέρον της εάν η Κομισιόν βάλει πρόσθετους όρους στην αγοραπωλησία.
 
Σημαντική θα είναι και η συνάντηση των χωρών που μετέχουν στον ΤΑΡ, στις 12 Φεβρουαρίου στο Μπα-κού, όπου θα παρευρεθεί και ο Λαφαζάνης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48