search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:18
MENU CLOSE

Αυτός είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κοπεγχάγη (Photo)

14.02.2015 20:34
Αυτός είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κοπεγχάγη (Photo) - Media

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι ένας και μοναδικός ήταν ο δράστης της επίθεσης κατά του πολιτιστικού κέντρου της Κοπεγχάγης, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, και έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία του.

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι ένας και μοναδικός ήταν ο δράστης της επίθεσης κατά του πολιτιστικού κέντρου της Κοπεγχάγης, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, και έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία του.

Στη φωτογραφία εμφανίζεται ένας άνδρας που φορά σκούρο μπουφάν και σκούφο ή κουκούλα και κρατά μαύρο σακίδιο.

Ελήφθη αργά το απόγευμα, λίγο πριν πέσει η νύχτα, λίγο αφού ο δράστης εγκατέλειψε το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε. Φαίνεται ότι βρίσκεται σε πάρκινγκ.


 "Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, φαίνεται ότι υπήρχε ένας δράστης", διευκρίνισε η αστυνομία.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι αναζητεί έναν "άνδρα, 25 έως 30 ετών, ύψους περί το 1,85, αθλητικό, με αραβικά χαρακτηριστικά, ίσια μαλλιά, οπλισμένο με μαύρο υποπολυβόλο.

Το χρονικό της επίθεσης

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά την επίθεση με δεκάδες σφαίρες που δέχθηκε στο κέντρο της Κοπεγχάγης κτίριο που φιλοξενούσε εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης.

Τρεις αστυνομικοί της δύναμης που ήταν επιφορτισμένη με την ασφάλεια της εκδήλωσης τραυματίστηκαν.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για σειρά σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007.

Έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ.  Εκτοτε ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία.

Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία.

 

 

"Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν", δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ζιμερέ.

"Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200. Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος", διηγήθηκε ο γάλλος πρεσβευτής.

 

 

"Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή", εξήγησε ο Φρανσουά Ζιμερέ.

"Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι" στην αίθουσα, έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.

"Τρομοκρατική ενέργεια"

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε "τρομοκρατική ενέργεια" την επίθεση.

"Η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Δανίας.

"Πόλεμος κατά της ελευθερίας της έκφρασης"

"Είναι κάτι που φοβόμασταν μετά το Charlie Hebdo", δήλωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ.

"Είναι προφανές ότι ακραίες οργανώσεις διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, κατά της ελευθερίας της ασεβούς κριτικής των θρησκειών και κατά της ελευθερίας της συζήτησης για το θέμα".

"Ολο και περισσότεροι δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι βρίσκονται υπό προστασία…Αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους: τον κίνδυνο της δολοφονίας και τον κίνδυνο της σταδιακής αυτολογοκρισίας…πρέπει να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύο αυτούς κινδύνους", πρόσθεσε.  

Καταδικάζει η Γαλλία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε "με την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την τρομοκρατική επίθεση στην Κοπεγχάγη, στην οποία συμμετείχε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία".

"Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "εξέφρασε την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη δοκιμασία αυτή", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία, με την οποία γνωστοποιείται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ θα μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στην Κοπεγχάγη.

Ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ:

Ανακοίνωση για την τρομοκρατική επίθεση εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών

"Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα την ένοπλη τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος, καθώς στην Κυβέρνηση και στο φίλο λαό της Δανίας.

Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται".


 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:16