search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:11
MENU CLOSE

Τίμησαν τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου οι συμμαθητές του…

16.02.2015 06:05
Τίμησαν τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου οι συμμαθητές του... - Media

Τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη, Θεόδωρο Αγγελόπουλο, που έφυγε πριν από τρία χρόνια από τη ζωή, τίμησαν χθες σε ειδική εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» στην Αθήνα, οι συμμαθητές του στο Β' Γυμνάσιο Αρρένων των Αθηνών. 

Τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη, Θεόδωρο Αγγελόπουλο, που έφυγε πριν από τρία χρόνια από τη ζωή, τίμησαν χθες σε ειδική εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» στην Αθήνα, οι συμμαθητές του στο Β' Γυμνάσιο Αρρένων των Αθηνών. Ανάμεσα τους και γνωστές προσωπικότητες της πνευματικής ζωής της όπως ο καθηγητής φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς, ο δημοσιογράφος και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Β' Αντιπρόεδρος Βουλής και Βουλευτής του Σύριζα Γιάννης Μπαλάφας.
 
«Μεγαλώσαμε σε χρόνια δύσκολα αλλά με μια ιδιαιτερότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Γιανναράς. «Η ιδιαιτερότητα, ήταν ότι προλάβαμε να δούμε να προβάλλεται ως πρώτο αίτημα της κοινωνίας, να διατεθεί το 15% του προϋπολογισμού, για την παιδεία».
«Και μάλιστα», συνέχισε, «από μια κοινωνία της οποίας τότε το καθημερινό φαγητό, ήταν φτωχότερο από τα συσσίτια τα οποία διανέμει σήμερα η εκκλησία».
 
Ο κ. Γιανναράς ζήτησε επίσης να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διασωθεί το κτήριο του 2ου Γυμνασίου στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών. Πρότεινε επίσης, «να φιλοξενηθεί στο χώρο αυτό, αρχείο των έργων του Θεόδωρου Αγγελόπουλου να δημιουργηθεί μόνιμη έκθεση αντιγράφων των έργων του Αλέκου Φασιανού, των έργων του Λευτέρη Παπαδόπουλου και αρχείο με οπτικό και έντυπο υλικό του τεράστιου έργου του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου».
 
Στα σχολικά χρόνια που έζησαν με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο στο 2ο Γυμνάσιο των Αθηνών αλλά και στα χρόνια της συνεργασίας τους στα τραγούδια των ταινιών του, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.
 
«Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, υπήρξε ένας σταθερά προοδευτικός και έντιμος άνθρωπος. Έδωσε σε όλους μας "γαλόνια" αυτοπεποίθησης και μας έπεισε ότι όλα μπορούν να γίνουν», τόνισε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.
 
«Οι άγριες καταστάσεις που ζήσαμε σαν παιδιά στα χρόνια της κατοχής του εμφυλίου στάθηκαν η αφορμή για να δημιουργήσουμε αργότερα», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέκος Φασιανός και πρόσθεσε ότι «στα βιώματα αυτά βασίστηκε και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος που πέτυχε να μετατρέψει το τοπικό σε διεθνές και να το καταστήσει διάσημο σε όλο τον κόσμο».
 
Μήνυμα αγάπης και υποστήριξης στην εκδήλωση, απέστειλε και ο επίσης απόφοιτος του Β΄ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί.
 
Ανάμεσα στις ομιλίες προβλήθηκαν αποσπάσματα από έργα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου ενώ μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου από τις ταινίες του Έλληνα σκηνοθέτη ερμήνευσαν η Νατάσσα Μιχαηλίδου (πιάνο) και ο Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε).
 
Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο συμμαθητής και συνεργάτης του Θεόδωρου Αγγελόπουλου Αλέξανδρος Λαμπρίδης. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:11