search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:08
MENU CLOSE

Κουτσούμπας: Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης θα καταλήξει σε συμβιβασμό και σε «νέο μνημόνιο»

16.02.2015 13:24
Κουτσούμπας: Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης θα καταλήξει σε συμβιβασμό και σε «νέο μνημόνιο» - Media

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα στους εργαζόμενους της χημικής βιομηχανίας «Μόρνος», στη Βοιωτία, εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης θα καταλήξει σε συμβιβασμό και σε «νέο μνημόνιο».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα στους εργαζόμενους της χημικής βιομηχανίας «Μόρνος», στη Βοιωτία, εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης θα καταλήξει σε συμβιβασμό και σε «νέο μνημόνιο» ασχέτως του πώς αυτό θα ονομάζεται και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνομιλεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι ως θεσμοί θα εξακολουθήσουν να είναι παρόντες.
 
Ανέφερε δε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη συνέχιση της ισχύος του 70% των μνημονιακών νόμων «που κανείς δεν λέει ότι θα τους καταργήσει» και προσέθεσε πως το υπόλοιπο 30% η κυβέρνηση θα το «καλύψει» με μεταρρυθμίσεις βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ο οποίος πάντα πρότεινε αντιλαϊκά μέτρα.

Ο Κουτσούμπας τόνισε ότι μία από τις πρώτες προτάσεις νόμου που θα καταθέσει προς ψήφιση το ΚΚΕ θα αφορά την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου.
 
Επίσης, θα κατατεθούν προτάσεις για την άμεση ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και την προστασία των ανέργων, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης, αλλά και τη θέσπιση των 751 ευρώ ως κατώτατου μισθού, χωρίς καμία χρονική αναβολή, και προτάσεις για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ σε σειρά νομοθετικών προτάσεών του, το ΚΚΕ θα προτείνει και ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι «και ο παραμικρός φιλολαϊκός νόμος να έλθει στη Βουλή, το ΚΚΕ θα τον ψηφίσει, αλλά αν ο νόμος είναι δήθεν φιλολαϊκός και "βάζει από το παράθυρο αντιλαϊκά μέτρα" θα το πούμε ξεκάθαρα».
 
Ο Κουτσούμπας δεν απέκλεισε να υπάρξει μια ορισμένη ανάκαμψη -σύντομη ωστόσο- της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «και στην ανάπτυξη το κεφάλαιο θα ζητήσει από τους εργάτες να βάλουν πλάτη».
 
Είπε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι αισιόδοξοι στον δικό τους αγώνα και προσέθεσε πως ο ρόλος της εργατικής τάξης δεν είναι να χειροκροτεί την οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά να διεκδικεί, κατ’ αρχήν την ανάκτηση των απωλειών που υπέστη σε μισθούς και κοινωνικά δικαιώματα, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και ταυτόχρονα να οργανώνει την πάλη της και το κίνημά της, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτού του συστήματος και το άνοιγμα ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης.
 
Τόνισε, επίσης, ότι αντίπαλος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι τα μονοπώλια και επισήμανε την αναγκαιότητα τής συζήτησης και του προβληματισμού μέσα στο εργατικό κίνημα. «Να μιλήσουμε σαν εργάτες, αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή απέναντι στα μονοπώλια, και όχι το τι ψήφισε ο καθένας και τι πιστεύει» είπε χαρακτηριστικά.
 
Σε ερώτηση αν έχει γίνει ποτέ μονομερής διαγραφή χρέους, όπως προτείνει το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ιστορικά «έχει γίνει», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά το αν το αίτημα αυτό είναι σωστό και δίκαιο για τον λαό.
 
Προσέθεσε ότι η πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει τη μονομερή διαγραφή του χρέους και την έξοδο από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με την απαραίτητη και ταυτόχρονη προϋπόθεση της λαϊκής εξουσίας που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, ώστε έχοντας στα χέρια της τα «κλειδιά» της οικονομίας να μπορέσει να προχωρήσει στον κεντρικό σχεδιασμό όλης της παραγωγής, προς όφελος του λαού.
 
Στη διάρκεια της συζήτησης με τους εργαζόμενους διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι «απέναντι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» αλλά απέναντι στη λογική της γιατί «η πρότασή τους είναι αδιέξοδη για τον λαό». «Άμα πας να διαχειριστείς το κράτος και το σύστημα με τα δικά του όπλα, αυτό θα σε απορροφήσει» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει αντιληπτό από τον λαό, «αρκεί να μην είναι αργά».
 
«Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την ελπίδα» προσέθεσε ο Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας στη συνεχεία: «Το ΚΚΕ θα είναι πάντα μαζί σας στους αγώνες».
Νωρίτερα, ο γγ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τα μέλη της διεύθυνσης του εργοστασίου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πορεία της εταιρείας, που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την κάμψη που είχε από το 2008.
 
Όπως είπαν στον Κουτσούμπα τα στελέχη της εταιρείας, άμεσοι στόχοι του «Μόρνου» είναι η αύξηση του όγκου των εργασιών, η μονιμοποίηση όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και -ει δυνατόν- η αύξηση των θέσεων εργασίας.
 
Σε ό,τι αφορά την επαναφορά των μισθολογικών απωλειών, είπαν ότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι αδύνατον, επικαλούμενοι τη ρευστότητα των εξελίξεων.
 
Εξάλλου, στη διάρκεια της συνάντησής του με το σωματείο των εργαζομένων, αυτοί έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα ανάκτησης των απωλειών τους. «Δεν ζητάμε αυξήσεις, αλλά ανάκτηση απωλειών» είπαν, ενώ εξέφρασαν και την ανησυχία τους για «σκληρή στάση της εργοδοσίας, έως αυτόφωρα» σε περίπτωση απεργίας.
 
Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο πραγματοποίησαν στάση εργασίας την περασμένη εβδομάδα, με αίτημα την επαναφορά των μισθών και ημερομισθίων όπως ήταν διαμορφωμένοι την 31η Δεκεμβρίου 2012, ωστόσο η απάντηση της εταιρείας δήλωνε αδυναμία ικανοποίησης του αιτήματος, λόγω της ρευστότητας της κατάστασης, και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:08