search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:56
MENU CLOSE

Τα εσώψυχα της Πόλης

16.02.2015 22:00
Τα εσώψυχα της Πόλης - Media

Με οδηγό τις πηγές και τις ιστορικές αναφορές, ο συγγραφέας συνθέτει ένα σύγχρονο αφήγημα που αναδεικνύει ένα διαχρονικό και ολοκληρωμένο πορτρέτο της Κωνσταντινούπολης.

Με οδηγό τις πηγές και τις ιστορικές αναφορές, ο συγγραφέας συνθέτει ένα σύγχρονο αφήγημα που αναδεικνύει ένα διαχρονικό και ολοκληρωμένο πορτρέτο της Κωνσταντινούπολης.

Πόσες άραγε πόλεις στην ιστορία της ανθρωπότητας «αξιώθηκαν μια τέτοια τύχη», μιαν αντίστοιχη ιστορία, μια παρόμοια δόξα, το απαράμιλλο μεγαλείο της Κωνσταντινούπολης, της μίας και μοναδικής πόλης; Αιώνες επί αιώνων, η Βασιλεύουσα παραμένει η πόλη των πόλεων, αξεπέραστη σε ομορφιά, με ένα παρελθόν γεμάτο ιστορία.

Στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (324 -1453), της βραχύβιας Λατινικής (1204-1261) και της Οθωμανικής (1453-1922).

Υπήρξε η πόλη όπου σμιλεύτηκαν κυρίαρχοι πολιτισμοί, η πόλη – σύμβολο της αιωνιότητας, που ως πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπήρξε κέντρο του ελληνικού στοιχείου για περισσότερα από χίλια χρόνια. Η πόλη – θρύλος που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, η Βασιλεύουσα της καρδιάς μας.

Το μεγάλο της ταξίδι στην Ιστορία ξεκινά από τα Μέγαρα, απ’ όπου σαλπάρει μια ομάδα αποίκων με επικεφαλής τον Βύζαντα και φτάνει στην τοποθεσία όπου αιώνες τώρα ορθώνεται η μαγευτική αυτή πόλη από το 667 π.Χ.

Έλαβε διαδοχικά διάφορα ονόματα. Αρχικά ονομάστηκε «Βυζάντιο» προς τιμήν του πρώτου οικιστή της, κι αυτή η ονομασία ίσχυσε έως το 196 μ.Χ., όταν για ένα μικρό διάστημα μετονομάστηκε σε «Augusta Antonina» από τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο, προς τιμή του γιου του Αντωνίου.

Στη συνέχεια, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α’, στα εγκαίνιά της το 330 μ.Χ., τη μετονόμασε «Nova Roma» (Νέα Ρώμη), όνομα που όμως δεν επικράτησε, καθώς η πόλη έγινε γρήγορα γνωστή ως «Κωνσταντινούπολη», δηλαδή πόλη του Κωνσταντίνου, από το όνομα του ιδρυτή της. Σήμερα, η διεθνής ονομασία της πόλης είναι «Ιστάνμπουλ», όπως μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία στις 28 Μαρτίου του 1930.

Στον ογκώδη τόμο που φέρει την υπογραφή του νεοϋορκέζου Τζον Φρίλι, η φιλοδοξία είναι να καταγραφεί η ιστορία της πόλεως με τη μορφή της βιογραφίας. Με οδηγό τις πηγές και τις ιστορικές αναφορές, ο συγγραφέας συνθέτει ένα σύγχρονο αφήγημα που αναδεικνύει ένα διαχρονικό και ολοκληρωμένο πορτρέτο της πόλης.

Έτσι, έχουμε μια πόλη εν εξελίξει, μια πόλη κυρίαρχη στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας, μια πόλη – χωνευτήρι ποικίλων πολιτισμών, μια πόλη που έδωσε άλλη αίσθηση στα όρια και το μέγεθος, διευρύνοντας σε αυτοκρατορικές διαστάσεις τον κόσμο.

Την πόλη αυτή, που υπήρξε γενέτειρα δύο παγκόσμιων πολιτισμών, επιχειρεί να εξερευνήσει αλλά και να αναδείξει ο συγγραφέας μέσα από την καθημερινότητά της, δηλαδή την ιστορία των κατοίκων της, καταγράφοντας διαχρονικά έτσι μια συναρπαστική περιπέτεια όπου η ιστορία επικεντρώνεται στην πιο ουσιαστική σχέση, αυτή της πόλης με τους κατοίκους της.

Έτσι, ταυτόχρονα με τα κορυφαία γεγονότα της Ιστορίας, όπως αυτά αναδεικνύονται στη μεγαλοπρέπειά τους μέσα από μάχες, πολιορκίες, εξεγέρσεις, πολύχρωμες γιορτές αλλά και λαμπερά μνημεία που διηγούνται αρχιτεκτονικά αυτά τα πεπραγμένα, το παρελθόν τους και το μεγαλείο τους, ο χρόνος λαμβάνει οικουμενικές διαστάσεις και μοιάζει σαν ένα διογκωμένο μουσείο, όπου όλα κινούνται όπως στα όνειρα.

Μέσα από τους δρόμους της αυτοκρατορικής πόλης ο αναγνώστης βαδίζει «εντός των τειχών» στα εσώψυχά της.

 

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33