search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:43
MENU CLOSE

Το Eurogroup ανέστειλε το… ξεκαθάρισμα στη ΝΔ

17.02.2015 08:14
ΝΔ για Κατρούγκαλο: Η κυβέρνηση έχει ευθύνες που τον καλύπτει - Media

Προσωρινή εκεχειρία σήμανε στη Νέα Δημοκρατία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους στο Eurogroup και λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, οδηγούμαστε πιθανότατα σε μετάθεση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας, μια απόφαση που εξυπηρετεί όλες τις πλευρές για πολλούς λόγους. 

 
(Αναδημοσίευση από tovima.gr/ Άρης Ραβανός)

Προσωρινή εκεχειρία σήμανε στη Νέα Δημοκρατία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους στο Eurogroup και λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, οδηγούμαστε πιθανότατα σε μετάθεση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας, μια απόφαση που εξυπηρετεί όλες τις πλευρές για πολλούς λόγους. 
 
Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα Τρίτη από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι θετικός στο αίτημα αρκετών βουλευτών να μην συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. 
 
Η πιθανή αναβολή της συνεδρίασης κρίνεται μια βολική εξέλιξη για όλους, καθώς η συζήτηση στην Κ.Ο. θα γίνει ενδεχομένως σε πιο ήρεμο κλίμα και χωρίς να κυριαρχεί το σοβαρό θέμα της οικονομίας στο προσκήνιο. Επί της ουσίας η αναμέτρηση αναβάλλεται για αργότερα, πιθανότερα σε μια εβδομάδα, ενώ δεν εκλείπουν οι λόγοι της αμφισβήτησης και της κριτικής από τους δελφίνους για τη σημερινή ηγεσία. 
 
Η ένταση μέχρι στιγμής αποκλιμακώνεται, οι διάφορες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να εξετάσουν εκ νέου τη στρατηγική τους, ενώ γίνεται το προφανές, ως προς την παράδοση και τη φυσιογνωμία της κεντροδεξιάς: δίνει έμφαση στο εθνικό ζήτημα και όχι στην εσωκομματικό πρόβλημα που είναι δευτερεύον. 
 
Το σενάριο της μετάθεσης της συνεδρίασης της Κ.Ο. συζητήθηκε και στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. 
 
Οι κκ. Σαμαράς και Καραμανλής στην επικοινωνία τους, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του πρώτου, συζήτησαν το ενδεχόμενο αναβολής της Κ.Ο. με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και τεθεί θέμα νέας συνεδρίασης. 
 
Κοινή ήταν η εκτίμηση και των δυο ότι από τη στιγμή που η χώρα δίνει μια καθοριστική μάχη που έχει να κάνει με το μέλλον της, η ΝΔ ένα εθνικά υπεύθυνο κόμμα, θα ήταν ανεύθυνο να ασχολείται με τα εσωτερικά του και να κινείται σε ρυθμούς εσωστρέφειας, ενώ το μήνυμα που θα έστελνε στην κοινωνία θα ήταν αρνητικό. 
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ έγινε αποδέκτης αιτημάτων για αναβολή της Κ.Ο. μετά τις εννέα το βράδυ, πρώτα από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη που μετέφερε την άποψη και άλλων στελεχών, όπως π.χ. ο Νίκος Δένδιας και μετά από τον γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Πλακιωτάκης, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κυριάκο Μητσοτάκη, τον βουλευτή και πρώην υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη και άλλους που ζήτησαν να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής της συνεδρίασης. 
 
Επί της ουσίας η κρισιμότητα των στιγμών ρίχνει τους τόνους στο εσωτερικό της ΝΔ και σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά και η επικοινωνία των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή, η οποία φρέναρε προσώρας και δείπνα αμφισβήτησης, όπως αυτό των «14» οι οποίοι, μετά τη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Μαριέττας Γιαννάκου θα βρίσκονταν σήμερα στην οικία της Ντόρας Μπακογιάννη.
 
Καταλυτική ήταν η επικοινωνία των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή το μεσημέρι της Δευτέρας για να πέσουν οι τόνοι, καθώς το κλίμα είχε φορτιστεί επικίνδυνα ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ο., ενώ κεντρικά στελέχη της ΝΔ ήταν έτοιμα να θέσουν θέμα ηγεσίας.
 
Βασικό μενού της επικοινωνίας τους ήταν η εσωκομματική κατάσταση και συμφωνήθηκε πως πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ τόνισαν ιδιαίτερα την καθοριστική καμπή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να παρέμβει ώστε να σταματήσει ο κύκλος των δηλώσεων αμφισβήτησης και κριτικής από σειρά στελεχών και βουλευτών που πηγαίνουν και συναντούν τον πρώην Πρωθυπουργό και χαρακτηρίζονται και ως «καραμανλικοί» δίνοντας μήνυμα πως αυτές οι παρεμβάσεις έχουν την έγκρισή του.
Ο κ. Καραμανλής ήταν σαφής. «Εγώ δεν εγκρίνω και δεν παροτρύνω. Δεν εμπλέκομαι και δεν μπορώ να ελέγξω τι κάνουν και πως κινούνται όσοι έρχονται και με συναντούν. Ζητούν να με δουν και να μιλήσουμε και το αποδέχομαι» φέρεται να τόνισε ο κ. Καραμανλής και ήταν υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι.
 
Στο πλαίσιο της συμφωνίας για να πέσουν οι τόνοι, ο κ. Καραμανλής ζήτησε από την Μαριέττα Γιαννάκου, τη διοργανώτρια του δείπνου των «14» να μην τον επισκεφθεί μαζί με αντιπροσωπεία στελεχών, όπως ήταν αρχικά η απόφαση τους.
 
«Μπορείς να έρθεις μόνη σου να συζητήσουμε» φέρεται να της είπε ο κ. Καραμανλής στην κυρία Γιαννάκου που ήθελε να τον επισκεφθεί μαζί με την Όλγα Κεφαλογιάννη, το Νίκο Δένδια και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, αλλά συμφώνησαν αυτή η συνάντηση να γίνει την επόμενη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ.
 
Καθοριστικό ρόλο να πέσουν οι τόνοι διαδραμάτισε ο κ. Καραμανλής, που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην κεντροδεξιά και λέγεται ότι «έβαλε πάγο» με το μήνυμα πως «δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια». Μετά από αυτή την εξέλιξη αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη συνάντηση των «14» στην οικία της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν πρέπει να δοθεί αφορμή για επιθέσεις, ενώ μάλλον θα γίνει κανονικά το δείπνο με 25 βουλευτές που οργανώνει το βράδυ της Τρίτης ο Νότης Μηταράκης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι αντιδράσεις για τις εσωκομματικές κινήσεις των «14» από βουλευτές όπως οι Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Βασίλης Κικίλιας και Αννα Ασημακοπούλου, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους, εξέφραζαν ενόχληση για το κλίμα που δημιουργούνταν στις τάξεις της ΝΔ με τα δείπνα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:40