search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:07
MENU CLOSE

Μέτρα ανάσα για οφειλέτες –Καταργούνται οι προσαυξήσεις

18.02.2015 06:24
Μέτρα ανάσα για οφειλέτες –Καταργούνται οι προσαυξήσεις - Media

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο από τα φορολογικά νομοσχέδια που έρθουν το επόμενο διάστημα προς ψήφιση και θα αφορά κυρίως στη νέα ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. 

(Αναδημοσίευση από tovima.gr/ Ντίνος Σιωμόπουλος)
 
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο από τα φορολογικά νομοσχέδια που έρθουν το επόμενο διάστημα προς ψήφιση και θα αφορά κυρίως στη νέα ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», καταργείται η προσαύξηση 10%, 20% ή 30% που επιβαρύνει την αρχική οφειλή αν καθυστερήσει κάποιος να πληρώσει την 2 μήνες, 1 χρόνο ή 2 έτη αντίστοιχα. Πλέον όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα επιβαρύνονται μόνο με ετήσιο επιτόκιο 8,75% και όχι με επιπλέον προσαυξήσεις. 

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεκαπλασιάζεται το ποσό πάνω από το οποίο θα γίνεται προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Σήμερα για οφειλή άνω των 5.000 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να προχωρήσει σε προσωποκράτηση, ενώ με τις αλλαγές που προωθούνται το όριο αυτό εξετάζεται να ανέβει στις 50.000 ευρώ.

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης η αναπληρώτρια  Υπουργός  Οικονομικών  κυρία Νάντια  Βαλαβάνη,  ο Αναπληρωτής  Υπουργός Οικονομικών κύριος Δημήτρης Μάρδας και ο Αναπληρωτής Υπουργός  Κοινωνικών Ασφαλίσεων κύριος Δημήτρης Στρατούλης θα δώσουν συνέντευξη τύπου με θέμα:  "Νέες ρυθμίσεις, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και συναφή θέματα". 
Με το νομοσχέδιο αυτό θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε 3.500.000 οφειλέτες να ρυθμίσουν τα υπέρογκα χρέη τους χωρίς περιορισμούς και αστερίσκους σε έως 100 δόσεις. Επίσης, θα "παγώσει" η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλέτες ενώ θα ορισθούν νέες αρμοδιότητες για το ΣΔΟΕ και τα ελεγκτικά κέντρα.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με νέους ευνοϊκούς όρους όπως έγραψε και το Βήμα της περασμένης Κυριακής. Συγκεκριμένα θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ (αφορά μεγάλες επιχειρήσεις και επαγγελματίες), ενώ όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Σήμερα για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών ισχύει ανώτατος αριθμός δόσεων 72.

Παράλληλα, θα μπορεί κάποιος να καταβάλει μηνιαία δόση και κάτω από 50 ευρώ που είναι το σημερινό ελάχιστο όριο καθώς το ποσό που θα μπορεί να καταβάλλει ο οφειλέτης κάθε μήνα θα εξαρτάται από το μηνιαίο εισόδημά του.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη (βάσει του προηγούμενου οικονομικού έτους). Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30% αν η ρύθμιση αφορά και ασφαλιστικές εισφορές.

Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση θα προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή, ενώ σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, θα αναστέλλεται το σύνολο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να ληφθούν κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.

– Απαγόρευση διενέργειας φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα 
Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.  
– Το ΣΔΟΕ θα πραγματοποιεί και πάλι προληπτικούς φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.
–  Δημιουργείται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου στα πετρελαιοειδή και τα καπνικά προϊόντα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:07