10/12/2018 16:27:07

Κούρεμα έως 50% και μείωση του ποσού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Κούρεμα έως 50% και μείωση του ποσού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Media

Μειώνει στα 20 ευρώ την ελάχιστη δόση των 100 δόσεων ενώ δίνει κα την δυνατότητα κουρέματος των οφειλών έως και τις 31-12-2013 κατά 50% υπό προϋποθέσεις αυτό ανακοίνωνε στη συνέντευξη τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σχετικά με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Για το μέτρο των 100 δόσεων η Βαλαβάνη προανήγγειλε μείωση του ποσού ελάχιστης δόσης για τους οφειλέτες από τα 50 στα 20 ευρώ.

Η αναπληρώτρια υπουργός διευκρίνισε πως για τους οφειλέτες που χρωστούν σε περισσότερες από μία ΔΟΥ το ποσό της ελάχιστης δόσης ορίζεται στα 10 ευρώ.

Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα για «κούρεμα» κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως 31.12.2013, εφόσον αυτές εξοφληθούν εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ. Από τη διάταξη αυτή, εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Για τα χρέη έως 31.12.2014 προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των προσαυξήσεων και 100 δόσεις.

Στη ρύθμιση προβλέπονται:

α) Θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και όσοι οφείλουν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ.

β) Οσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, αντί μέχρι 72 που προβλέπει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

γ) Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ θα μειωθεί στα 20 ευρώ.

δ) Θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις όλα τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 31η-12-2014. 

ε) Το ετήσιο σύνολο των καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.

στ) Σε περίπτωση ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό των δόσεων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος.

ζ) Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε ρυθμιζόμενη οφειλή θα μειωθεί από το 4,56% στο 3% ετησίως ή από το 0,38% στο 0,25% το μήνα.

η) Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, θα αναστέλλεται το σύνολο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να ληφθούν κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.

θ) Θα προβλέπεται δυνατότητα ταχείας εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι αμφισβητούν το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών. Στην έδρα κάθε περιφέρειας θα συσταθεί πενταμελής επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στην οποία θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές σε ποσά άνω των 20.000 ευρώ.

ι) Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα παραταθεί πιθανότατα για 1 – 3 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου ή μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.