search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:11
MENU CLOSE

#Βαρουφάκης Vs #Varoufakis

19.02.2015 08:45
#Βαρουφάκης Vs #Varoufakis - Media

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και γύρω από το όνομά του γίνονται καθημερινά χιλιάδες αναρτήσεις στα social media σε ολόκληρο τον κόσμο. Δείτε πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες χρήστες του twitter τον υπουργό Οικονομικών σε σχέση με τους αγγλόφωνους χρήστες.

 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και γύρω από το όνομά του γίνονται καθημερινά χιλιάδες αναρτήσεις στα social media σε ολόκληρο τον κόσμο.  
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει γίνει trend στο ελληνικό twitter. Όμως την περασμένη Δευτέρα, και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Eurogroup, το όνομα του Έλληνα υπουργού συζητήθηκε ιδιαίτερα και στο εξωτερικό.
 
Η Media Perception Analytics συγκέντρωσε όλα τα tweets που έγιναν την Δευτέρα και παρουσιάζει μια συγκριτική ανάλυση 7437 μηνυμάτων που εμφανίστηκαν είτε στην αγγλική είτε στην ελληνική γλώσσα.
 
Συνολικά εμφανίστηκαν 2043 tweets γραμμένα στα ελληνικά και 5394 tweets γραμμένα στα αγγλικά. Η ανάλυση που παρουσιάζεται έλαβε υπόψιν της το σύνολο τον μηνυμάτων, το περιεχόμενο τους καθώς επίσης και τον αριθμό των retweets και favourites.
 
Στο διάγραμμα 1 δείχνουμε πρώτα τα πιο σημαντικά θέματα, λέξεις κλειδιά, όπως αυτά προέκυψαν από την  ανάλυση των ελληνικών μηνυμάτων. Στο διάγραμμα (wordcloud) φαίνεται ποιες ήταν οι έννοιες που απασχόλησαν περισσότερο του χρήστες. Οι περισσότεροι χρήστες ασχολήθηκαν με το κείμενο Moscovici, καθώς και τη δήλωση του Σοιμπλε ότι λυπάται τους Έλληνες.
 
 
Από την άλλη πλευρά, στα αγγλικά tweets (διάγραμμα 2) η βαρύτητα δίνεται στην αντιπαράθεση Ελλάδας – Γερμανίας καθώς επίσης και στο πολύ δημοφιλές tweet που περιέχει τη φράση: Lets make a deal Wolfie. Οι αγγλόφωνοι δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το έγγραφο Moscovici. Αντίθετα, υπάρχουν αναφορές στο “πρόγραμμα” (program)  και το αδιέξοδο (dead-end) αλλά και στη monopoly και τα παιχνίδια (games) που κάποιοι υποστηρίζουν  πως παίζει ο Βαρουφάκης.
 
 


Διάγραμμα 1: Λέξεις κλειδιά που εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα στα ελληνικά tweets.
 
 
 
 

 
Διάγραμμα 2: Λέξεις κλειδιά που εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα στα αγγλικά  tweets.
 
 
  
ΟΙ Έλληνες εκφράζουν συναισθήματα

 
Ένα πρώτο σημαντικό συμπέρασμα είναι πως τα ελληνικά tweets εκφράζουν έντονα συναισθήματα, σε αντίθεση με τα αγγλικά που είναι περισσότερο ενημερωτικά. Έτσι βλέπουμε πως πολλοί Έλληνες δείχνουν συμπαράσταση στον Γ. Βαρουφάκη, γράφοντας: “ξεβρακώνει ευρωπαίους”,  “δυστυχώς για το Βερολίνο δε μπλοφάρει”' ενώ υπάρχουν και  κολακευτικά επίθετα όπως “οραματιστής”, “εμπεριστατωμένος”, “σωστός”. Πρέπει να σημειώσουμε πως υπήρξαν και χρήστες που διέδωσαν την αντίθεση τους στην προσέγγιση της ελληνικής πλευράς γράφοντας ''τάισε σανό'', ''απέτυχε'', ''θα τους πάρουν με τα καδρόνια''. Ποσοτικά όμως τα tweets αυτά ήταν σαφώς λιγότερα.
 
 

 
Περαιτέρω  ανάλυση του περιεχομένου των tweets δείχνει την αποδοχή του Γ. Βαρουφάκη στο ελληνικό κοινό. Συνολικά, τα θετικά tweets για τον κ. Βαρουφάκη ήταν 64%, τα αρνητικά 11% και τα ουδέτερα/ενημερωτικά 26%.
 
 
 Τι λένε οι χρήστες εκτός Ελλάδας για τον Βαρουφάκη
 
Στα αγγλικά tweets η εικόνα είναι  διαφορετική. Τα περισσότερα tweets αναπαράγουν τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού. Συνεπώς τα tweets είναι ενημερωτικά, αλλά  πολλά από αυτά έγιναν αγαπημένα (favourite).Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πέντε πιο αγαπημένες  δηλώσεις του Γ. Φαρουφάκη ήταν:
 
A #Varoufakis quote to remember: "At some point, someone has to say No. This role has fallen to us, little #Greece"  (Μία φράση για να τη θυμόμαστε: Σε κάποιο σημείο, κάποιος πρέπει να πει Όχι. Αυτός ο ρόλος έπεσε σε εμάς)
 
TeamVaroufakis: #Varoufakis : "Greece should be treated as an equal and not as a debt colony." #Eurogroup" ( Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα και όχι σαν μία αποικία χρέους)
 
 "#Varoufakis : "Europe is going through the difficult process of acknowledging that there's a new government that challenges current program"" (Η Ευρώπη προχωράει στη δύσκολη διαδικασία αγνοώντας ότι υπάρχει μία νέα κυβέρνηση η οποία αμφισβητεί το υπάρχον πρόγραμμα)
 
@TeamVaroufakis: #Varoufakis :"No one has the right to push us toward a dead end. Not us, not the other members of #Eurogroup (κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας σπρώξει σε αδιέξοδα. Ούτε εμείς ούτε τα άλλα μέλη του eurogroup)
 
#Varoufakis : "This government is not playing games. It is engaged in discussions to find solutions" #Eurogroup" (Αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει παιχνίδια. Έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για να βρει λύσεις)
 
 
Επίσης πολύ προσοχή τράβηξε το tweet με τις λέξεις του Sony Kapoor, το οποίο έγινε retweet 683  φορές: 
 
@SonyKapoor: Having dealt personally with both #Schauble; #Varoufakisif anyones a bully, its #Schauble Nasty OpEd from @welt  (γνωρίζοντας προσωπικά τον Σόιμπλε και τον Βαρουφάκη- αν κάποιος εκφοβίζει, αυτός είναι ο Σόιμπλε)
 
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια tweets από μεμονωμένους χρήστες:
 
 #Varoufakis talks of compromise, journalist asks "what game are you playing?" Really journos, stop the desperate ploy for soundbites ( ο βαρουφάκης μιλάει για συμβιβασμό, ο δημοσιογράφος ρωτά: τι παιχνίδι παίζεται? Αλήθεια δημοσιογράφισκοι, σταματήστε την απελπισμένη προσπάθεια για  εντυπώσεις)
 
 
 
Και στα ξένα tweets δεν έλειψαν δηλώσεις αποδοκιμασίας, όπως
 
Greece vs #EU: Anybody else out utterly fed up with showman #Varoufakis pretending #Greece's bankruptcy is not their own fault?  (υπάρχουν κι άλλοι που έχουν βαρεθεί τον σοουμαν Βαρουφάκη, που προσποιείται πως η ελληνική χρεοκοπία δεν είναι δικό τους φταίξιμο;)
 
#Varoufakis and #Eurogroup don't want to compromise.So the weaker party will lose: uncompetitive #Greece, under #Syriza. @carstenbrzeski  (Ο Βαρουφάκης και το Eurogroup δεν θέλουν να συμβιβαστούν. Οπότε η ασθενής πλευρά θα χάσει: η μη ανταγωνιστική Ελλάδα
 
#Varoufakis is now admitting he was elected on bullshit ? #tsipras #syriza sorry guys… (Ο Βαρουφάκης τώρα παραδέχεται πως ψηφίστηκε με μπούρδες, σόρυ…)

Ωστόσο, το πιο δημοφιλές μήνυμα στο “αγγλικό” twitter ήρθε από το χρήστη @to_trapezi  και έγινε αγαπημένο 3998 φόρες!
 
"@Wolf_Schauble LET'S MAKE A DEAL, WOLFIE! #Schaeuble #Eurogroup #Syriza #Greece #Deutschland #Germany #Varoufakis

Για την Media Perception Analytics

Άρης Περπέρογλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:11