search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:34
MENU CLOSE

Συνταγματικός ο νόμος Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ λέε το ΣτΕ

19.02.2015 16:48
Συνταγματικός ο νόμος Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ λέε το ΣτΕ - Media

Απορρίφθηκαν από το συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές καθηγητών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ταξινόμηση ψήφου, την διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης, κ.λπ.

 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 519-525/2015 αποφάσεις της, έκρινε συνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκλογική διαδικασία ανάδειξη μελών των συμβουλίων των ΑΕΙ, κ.λπ.).
 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των ΑΕΙ, Πανεπιστημιακών, κ.λ.π.
 
Ειδικότερα, το 2012 είχαν προσφύγει στο ΣτΕ 19 Πανεπιστήμια, τέσσερις πρυτάνεις, δυο αντιπρυτάνεις και 49 πανεπιστημιακοί καθηγητές ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ταξινόμηση ψήφου, την διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης, κ.λπ.

Με τις προσφυγές τους εμμέσως προσέβαλαν και τους νόμους 4009/2011 και 4076/2012 για τη λειτουργία κ.λπ. των Α.Ε.Ι.
 
Τα Α.Ε.Ι., κ.λπ. υποστήριζαν, ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., ενώ παράλληλα καταργείται το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., λόγω της πρόβλεψης εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:33