search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:06
MENU CLOSE

Τα «αγκάθια» του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών

20.02.2015 11:58
Τα «αγκάθια» του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών - Media

Με το «καλημέρα» καλείται να πιάσει δουλειά ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος εκλέχτηκε την περασμένη εβδομάδα, αντικαθιστώντας τον Θεόδωρο Φορτσάκη.

 
Με το «καλημέρα» καλείται να πιάσει δουλειά ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος εκλέχτηκε την περασμένη εβδομάδα, αντικαθιστώντας τον Θεόδωρο Φορτσάκη.
 
Μετά το αποτέλεσμα των Πρυτανικών Εκλογών στο μεγαλύτερο και αρχαιότερο ΑΕΙ  της χώρας, η εκλογή Δημόπολου έχει δώσει ηθικό στο Πανεπιστήμιο που σημειωτέον δεν έχει ακόμη δει …..φως από την Πολιτεία αναφορικά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η καθαρή νίκη του γνωστού και αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους καθηγητή Ιατρικής κ. Αθανάσιου- Μελέτιου Δημόπουλου φαίνεται να δίνει… νέα ώθηση στην αρχαιότερη ακαδημαϊκή κοινότητα. Η …κληρονομιά Φορτσάκη που ουσιαστικά μεταβιβαστικέ στον κ. Δημόπουλο, συνιστά ένα «βαρύ» φορτίο, καθώς είναι τεράστιο το μέγεθος των λειτουργικών προβλημάτων, που ξεκινούν από το διοικητικό προσωπικό και φτάνουν μέχρι την…καθαριότητα και τον «σκουπιδότοπο», που έχει σχηματιστεί στα περισσότερα τμήματα.  
 
Αναφορικά με την καθαριότητα, η διαδικασία έχει «κολλήσει» εδώ και δύο χρόνια στους…διαγωνισμούς που είτε δεν έχουν γίνει είτε έχουν πραγματοποιηθεί με «περίεργες διαδικασίες».  Για το συγκεκριμένα θέμα ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και νυν βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, είχε ζητήσει τη «συμβολή εισαγγελέα για έλεγχο όλων των οικονομικών αποφάσεων των τελευταίων ετών». Να τονίσουμε πως ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης,  έκανε ανανεώσεις των παλιών συμβάσεων και καθυστερούσε τον καινούριο διαγωνισμό. Και τα σκουπίδια σχημάτιζαν…λόφους στις εισόδους των σχολών.
 
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι αυτό των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι μαζί με τους υπαλλήλους των υπόλοιπων 7 πανεπιστημίων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με τη…μαεστρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Επί της ουσίας το θέμα έχει «κολλήσει» στο νέο υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο και χρήζει άμεσης επίλυσης γιατί τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν.
 
Το ζήτημα της χρηματοδότησης εξακολουθεί να ταλανίζει όλα τα πανεπιστήμια όπως και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Ωστόσο, η αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία και η ενίσχυση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακά βάσει των τωρινών οικονομικών συνθηκών. Ακόμη ένα θέμα είναι αυτό της φύλαξης των χώρων και των κτιρίων, καθώς αυτή παραμένει σε…ιδιωτικά χέρια και μένει να δούμε αν θα αλλάξει ή όχι το υπάρχον καθεστώς, καθώς πιθανολογείται πως μπορεί να προκαλέσει νέες αντιδράσεις φοιτητών.
 
Τα πρόσωπα
 
Ενόψει της έκδοσης του ΦΕΚ νομιμοπόιησης της νέας Πρυτανικής Αρχής … παλιοί γνώριμοι, όπως μαθαίνει το «Ποντίκι» κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς και πρώην αναπληρωτές της …κυβέρνησης Φορτάκη δηλώνουν το «παρών» προκειμένου να υπηρετήσουν την νέα Πρυτανεία.
   
Ο αναπληρωτές Πρύτανη κ.κ. Αντώνης Καλοκαιρινός, Γιώργος Πολυμενέας –Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, Γιώργος  Ζωγράφος  και Νίκος Μυλωνάς δηλώνουν παρόντες και πρόθυμοι στη νέα μέρα που «ξημερώνει» στο Πανεπιστήμιο, αφού δεν πρόλαβαν να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους. Ικανότητες που φυσικά θα ξεδίπλωναν εφαρμόζοντας το μεταρρυθμιστικό σχέδιο Φορτσάκη. Πολύ έντονα ακούγεται επίσης το όνομα του καθηγητή Θωμά Σφηκόπουλου για ανάληψη καθηκόντων στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας του Πανεπιστημίου.

Τον κ.  Σφηκόπουλο, γνωστό από την θητεία του Πελεγρίνη,  την πολυτάραχη περίοδο της απεργίας των διοικητικών,  είχε κατηγορήσει μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι συνέταξε και κυκλοφόρησε μαζί με άλλους δέκα επτά συναδέλφους του ΔΕΠ το περίφημό έγγραφο που «παραδέχονταν» οι υπογράφοντες, ότι 400 διοικητικοί υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα …περισσεύουν. Πάντως ο ίδιος ο Θεοδόσης Πελεγρίνης την τότε περίοδο φαίνεται να είχε άρει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Θωμά Σφηκόπουλου, τοποθετώντας τον τελευταίο στις προτιμήσεις του, στο έγγραφο που κατέθεσε για το ορισμό αναπληρωτών στο Συμβούλιο του Ιδρύματος.  
 
 Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καθηγητής Δημόπουλος, που σημειωτέον είναι γνωστό ότι διάκειται φιλικά  προς στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο το Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει την πολυτέλεια λόγω πίεσης χρόνου να κάνει λάθη.     

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03