search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 17:40
MENU CLOSE

Πότε η Μπάρμπι ερωτεύτηκε τον Κεν;

22.02.2015 22:00
Πότε η Μπάρμπι ερωτεύτηκε τον Κεν; - Media

Θυμάστε εκείνο το ξύλινο αλογάκι ή την κούκλα που τραγουδούσε, ένα τρενάκι που θα σας πήγαινε φοβισμένα στο αύριο;

Θυμάστε εκείνο το ξύλινο αλογάκι ή την κούκλα που τραγουδούσε, ένα τρενάκι που θα σας πήγαινε φοβισμένα στο αύριο;

Τι λέτε να ξαναγίνουμε παιδιά, μπας και καταφέρουμε να επιβιώσουμε στο γκρίζο σήμερα;

Μια παρέα χαμογελαστών ανθρώπων φρόντισε για μας. Στον «Ελληνικό Κόσμο» ανοίγουν σεντούκια και μπαούλα και σπάνια, σημαντικά, μοναδικά παιχνίδια φορούν τα καλά τους, γυαλίζουν τις ρόδες τους, τινάζουν τα φτερά τους, ανοίγουν τα παραθυρόφυλλά τους, δένουν τα κορδόνια τους και κουρδίζουν το ένα το άλλο, για να μας δώσουν τη μοναδική ευκαιρία να γίνουμε πάλι παιδιά…

Έτσι μας παρουσιάζονται οι διοργανωτές μιας έκθεσης – ύμνου στην αθωότητά μας!

Μια έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών απ’ όλο τον κόσμο με τίτλο «Τοy Stories» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η έκθεση που εγκαινιάσθηκε χθες, παρουσιάζει περισσότερα από 100 σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος ΣΟΦΙΑ (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), που υπερηφανεύεται ότι διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών του κόσμου.

Η έκθεση, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Ιστορία μέσα από παιχνίδια που άλλοτε συντρόφευαν μικρά παιδιά και άντεξαν στον χρόνο ή παιχνίδια που διατηρήθηκαν σε μετακινήσεις πληθυσμών, επιβίωσαν από πολέμους και καταστροφές και έγιναν συλλεκτικά.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται παιχνίδια από άσημους κατασκευαστές που αργότερα κατέκλυσαν τον κόσμο ή παιχνίδια κατασκευασμένα στο χέρι από ευτελή υλικά που όμως διατηρούνται σε άρτια κατάσταση. Παράλληλα τίθενται μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των παιχνιδιών:

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες, όταν μεγάλωναν, αφιέρωναν στις θεές τις κούκλες με τις οποίες έπαιζαν; Ποιος είναι ο teddybear; Τι σχέση είχε ο «Τιτανικός» με την κατασκευή παιχνιδιών; Πότε η Barbie ερωτεύτηκε τον Ken; Πότε τα στρατιωτάκια από μολυβένια έγιναν πλαστικά; Πόσο γρήγορα τρέχει ένα matchbox και από πότε το ποδόσφαιρο δεν παίζεται σε γήπεδο;

(Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Πέμπτη: 09:00-13:30, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-18:00).

JUMEAU TRISTE CHILD DOLL

Η Jumeau Carrier-Belleuse Triste είναι μια παιδική κούκλα σε εξαιρετική κατάσταση, με μεγάλα μπλε γυάλινα μάτια, σκιασμένα βλέφαρα, τρυπημένα αυτιά, ελαφρώς βαμμένες βλεφαρίδες με πινελιές στην άκρη και στόμα μισάνοιχτο. Έχει περούκα με μακριά ξανθά μαλλιά και χρονολογείται περίπου στο 1880.

Το 1879 ανατέθηκε στον Albert-Ernest Carrier-Belleuse, τον γλύπτη του Γάλλου αυτοκράτορα, να κατασκευάσει ένα κεφάλι κούκλας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε από αγόρι είτε από κορίτσι. Ο Carrier-Belleuse θεωρείται ότι χρησιμοποίησε ως μοντέλο ένα πορτρέτο του βασιλιά Ερρίκου της Ναβάρας όταν ήταν τεσσάρων ετών και το σχέδιο έγινε γνωστό ως Jumeau Triste.

Αυτή η κούκλα ανήκε σε μία από τις αδελφές Evelyn και Saphia Oakey, που ζούσαν στη Γαλλία όταν ήταν μικρές. Ο πατέρας τους ήταν ο εφευρέτης του σμυριδόπανου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27