26/01/2020 14:18:16

Οι άγνωστες όψεις της βυζαντινής καθημερινότητας

Οι άγνωστες όψεις της βυζαντινής καθημερινότητας - Media


Η έκδοση αυτή καταγράφει μικρές λεπτομέρειες της εποχής, ανθολογημένες από κείμενα συγγραφέων που έγραψαν καταθέτοντας τη μαρτυρία τους για μια σειρά διάσπαρτων επεισοδίων της βυζαντινής καθημερινότητας.

Κάθε ιστορική περίοδος έχει και τα δικά της μυστικά, τις δικές της ιδιαιτερότητες, τη δική της ζωή, αυτήν που ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα μέσα από μιαν ατέρμονη καθημερινότητα.

Παράλληλες ζωές, γεγονότα, προσωπικές ιστορίες συνθέτουν έναν κόσμο πολύβουο, που ζει και αναπνέει, εμπνέεται, ερωτεύεται, πονά στο περιθώριο της Ιστορίας των μεγάλων γεγονότων, αυτών που μένουν για να χαρακτηρίσουν την κάθε ιστορική περίοδο. Έτσι όλοι είμαστε γνώστες των μεγάλων πολέμων, των μεγάλων συγκρούσεων και προσώπων – όλα αυτά, ωστόσο, στηρίζουν την ύπαρξή τους στα άτομα, στα πρόσωπα και στις προεκτάσεις τους στην κοινωνία και τον λαό.

Η έκδοση αυτή έρχεται ως παρα-ιστορία να συμπληρώσει μικρές λεπτομέρειες της εποχής, ανθολογημένες από κείμενα συγγραφέων που έγραψαν καταθέτοντας τη μαρτυρία τους για μια σειρά διάσπαρτων επεισοδίων από την πολιτική ζωή της βυζαντινής περιόδου αλλά και από τον αντίστοιχο θρησκευτικό βίο. Φυσικά από αυτά τα αποθησαυρισμένα αποσπάσματα δεν λείπουν οι ερωτικές ιστορίες της ελεύθερης και έγγαμης ζωής, ούτε και η τύρβη της καθημερινότητας, αυτό το πάρε - δώσε που εστιάζει στις εξωτερικές και εσωτερικές ανθρώπινες συμπεριφορές.

Έτσι, μαθαίνουμε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για γνωστές προσωπικότητες, για αποτρόπαιες συμπεριφορές που κλονίζουν τις ανθρωπιστικές μας αντιλήψεις, και ταυτόχρονα λεπτομέρειες για το χρήμα, τις τροφές, την ενδυμασία, τις δοξασίες και τις προκαταλήψεις, τις ανθρώπινες μικρότητες συγκριτικά με τη δική μας εποχή, παίρνοντας ένα μεγάλο μάθημα σχετικά με το τι καθορίζει τα ανθρώπινα.
Τα επιλεγμένα αυτά κείμενα μαρτυρούν συμπεριφορές, νοοτροπίες αλλά και την ίδια την ιδιοσυστασία της εποχής μέσα από την οποία αναδύθηκαν.

Έτσι, παρατηρούμε ιταμές συμπεριφορές αξιωματούχων, συμπεριφορές που υπαγορεύονται από την αίσθηση της ατιμωρησίας, της παντοδυναμίας, της έλλειψης ελέγχου, αυτό που σήμερα θα χαρακτηρίζαμε ως συμπεριφορά υπεράνω του νόμου. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τα επιτεύγματα της Δημοκρατίας που λόγω κρίσης κλονίζονται επικίνδυνα…

Μέσα από κάθε απόσπασμα ξεπηδά μια αλήθεια σχεδόν μυθιστορηματική, μια πραγματικότητα αποσιωπημένη από τα μεγάλα γεγονότα που καλύπτουν τα μικρά. Κάθε απόσπασμα είναι και ένα ανέκδοτο μιας συγκεκριμένης περιόδου, αποκαλυπτικό και ενδεικτικό, που φτάνει ώς τις μέρες μας ταξιδεύοντας στο περιθώριο της Ιστορίας. Έτσι οδηγούμαστε από το μικρό στο μεγάλο – όπως, επίσης, από το μεγάλο επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο μικρό.

Κάθε κείμενο που παρατίθεται αποσπασμένο ως λεπτομέρεια από μια μεγάλη διήγηση, έχει την παραπομπή του και με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης που επιθυμεί την περαιτέρω διερεύνηση, έχει διαθέσιμη μια σειρά ολοκληρωμένων έργων μέσα από τα οποία μπορεί να συνεχίζει αυτό το απείρως γοητευτικό ταξίδι στον παρελθόντα χρόνο και να συναντά ζωές που υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα από την καταγραφή των ιστοριών τους, συμμετέχοντας σε αυτήν την ιδιότυπη αθανασία από μνήμη σε μνήμη…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.