search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:38
MENU CLOSE

Οι μισογύνηδες της Σίλικον Βάλεϊ

24.02.2015 22:00
oldphotossilicon-valley1424793818.jpg

Στην κοιλάδα των τεχνολογικών επιτευγμάτων βασιλεύει ο άγριος και απροκάλυπτος ανδρικός σοβινισμός

Στην κοιλάδα των τεχνολογικών επιτευγμάτων βασιλεύει ο άγριος και απροκάλυπτος ανδρικός σοβινισμός

Στη Σίλικον Βάλεϊ, στον παράδεισο των start-ups και των τεχνολογικών επιτευγμάτων, θα περίμενε κανείς ότι τα μυαλά θα ήταν ανοιχτά κι όχι μεσαιωνικών αντιλήψεων. Να, όμως, που συμβαίνει το δεύτερο. Ο μισογυνισμός στη Σίλικον Βάλεϊ είναι συστηματικός και σοκαριστικός. Και γι’ αυτό δεν έχει βγει ποτέ από εκεί ένας θηλυκός Ζούκερμπεργκ ή Γκέιτς.

Σύμφωνα με πολλές γυναίκες που έχουν εργαστεί ή επιχείρησαν να εργαστούν σε επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ, πρόκειται για μια κοινότητα όπου βασιλεύει ο άγριος και απροκάλυπτος μισογυνισμός. Τα πράγματα, δηλαδή, είναι αντιστρόφως ανάλογα με την τεχνολογία αιχμής που παράγει, αφού σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις μεταξύ των φύλων είναι εντυπωσιακά οπισθοδρομική.

Οι περιγραφές βρίθουν από χοντροκομμένα σεξιστικά αστεία, μισογυνισμό, βίαιες απειλές ώς και προσλήψεις – απολύσεις που γίνονται με βάση το φύλο. Δεν είναι λίγες οι μηνύσεις για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για σύστημα υψηλών αμοιβών και χρηματοδότησης προς νέους άντρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Ένας από τους πιο διάσημους επιχειρηματίες της Σίλικον Βάλεϊ, ο Ινδός Kούρμπας Σαχάλ, με εταιρείες που η αξία τους υπολογίζεται σε 340 εκατ. δολάρια, εμφανίζεται σε home video να ξυλοφορτώνει και να κακοποιεί άγρια τη φίλη του. Ο 32χρονος πολυεκατομμυριούχος της τεχνολογίας δεν καταδικάστηκε καν σε φυλάκιση, δήλωσε ένοχος για πλημμέλημα και ως ποινή του επιβλήθηκαν 25 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Η Σίλικον Βάλεϊ εμφανίζεται από σχετικές έρευνες και καταγγελίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σαν ένα μέρος όπου το ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας ενός διευθύνοντα συμβούλου μπορεί να μην έχει την παραμικρή επίπτωση, ενώ οι γυναίκες υπάλληλοι απολύονται αν έστω παραπονεθούν για κάποιο σεξιστικό αστείο ή σχόλιο που τους γίνεται.

Σεξουαλική παρενόχληση

Το 2014 έγιναν τρεις σοβαρές αγωγές σεξουαλικής παρενόχλησης κατά της Tinder, της εταιρείας που έχει δημιουργήσει μια δημοφιλή εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα για γνωριμίες, αλλά και δυο μεγάλων εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων (Kleiner Perkins Caufield & Byers και CMEA Capital).

Στις αγωγές γίνονται, μεταξύ άλλων, και αναφορές για διευθύνοντα σύμβουλο που δίνει στις υπαλλήλους σεξουαλικά παρατσούκλια, κάνει συχνές προκλητικές αναφορές σε πορνό και τα γυναικεία γεννητικά όργανα, αλλά και παγιδεύει γυναίκες υπαλλήλους στο γραφείο του. Στην Tinder, ένας από τους ιδρυτές αφαίρεσε τον τίτλο από τη συν-ιδρύτρια λέγοντάς της, σύμφωνα με καταγγελία της, ότι η παρουσία μιας γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο κάνει την εταιρεία να δείχνει αστεία.

Είναι τόσο τοξική η ατμόσφαιρα για τις γυναίκες στη Σίλικον Βάλεϊ, που προφανώς εκεί έχει μεταφερθεί εσχάτως η πρώτη γραμμή του πολέμου των δύο φύλων, αφού το θέμα παίρνει διαστάσεις και στον αμερικανικό Τύπο πια. Από τη στιγμή που η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί τη βιομηχανική επανάσταση της εποχής μας, τα εργασιακά μοντέλα που διαμορφώνονται σήμερα στη Σίλικον Βάλεϊ είναι ικανά να καθορίσουν τις τάσεις στο μέλλον.

Τα τρανταχτά ονόματα των σημερινών νεαρών πολυεκατομμυριούχων σαν αυτό του Ζούκερμπεργκ του Facebook θα βρίσκονται σε αναφορές και πανεπιστημιακές αίθουσες σε εκατό χρόνια από τώρα. Και σ’ αυτά δεν θα υπάρχει ούτε ένα γυναικείο όνομα.

Οι γυναίκες που επιχείρησαν να εργαστούν ή να συνεργαστούν με επενδυτικές και τεχνολογικές εταιρείες στη «Μέκκα της τεχνολογίας» λένε ότι δεν τις προσλαμβάνουν, δεν τους δίνουν προαγωγή και συστηματικά εξωθούνται με διάφορες μεθόδους εκτός ιεραρχίας.

Στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) της Σίλικον Βάλεϊ δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα σε ανώτερο κι ανώτατο πόστο, ενώ γενικά οι εταίροι είναι κατά 96% άντρες. Ακόμη, όμως, και στην επενδυτική τους πολιτική δείχνουν να προτιμούν το «ισχυρό» φύλο.

Οι εταιρείες αυτές επενδύουν μέσω απόκτησης μετοχών σε start-ups στον τομέα της τεχνολογίας, όταν διαβλέπουν προοπτικές κέρδους. Από τις 6.517 επιχειρήσεις, λοιπόν, που χρηματοδοτήθηκαν από venture capitals μεταξύ 2011-2013, μόλις το 2,7% ανήκε σε γυναίκες! Ακόμα, όμως, και σε αυτές τις περιπτώσεις η χρηματοδοτική διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών είναι τεράστια. Τυπικά οι «θηλυκές» εταιρείες εξασφάλισαν τα κατώτερα δυνατά επίπεδα χρηματοδότησης, με μέσο όρο τα 100.000 δολάρια, που για τα δεδομένα της Σίλικον Βάλεϊ είναι ελάχιστα.

Κόσμος ανδρών

Η Σίλικον Βάλεϊ κατηγορείται και για το ότι οι εταιρείες της ουσιαστικά επικεντρώνονται στο να δημιουργούν εφαρμογές και ιδέες που απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στο αντρικό κοινό. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή της Apple εντοπίζει πόρνες και βιάγκρα. Λευκοί νεαροί άντρες, μέσης και ανώτερης τάξης, εξελίσσουν τεχνολογίες που καθρεφτίζουν τις δικές τους επιθυμίες και αντιλήψεις και τις πλασάρουν στον κόσμο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όποιες γυναίκες υπάρχουν στη Σίλικον Βάλεϊ εκ των πραγμάτων στρέφονται σε επενδυτικές εταιρείες «μόνο για γυναίκες» ή προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους μόνες τους. Έχουν δημιουργηθεί μέχρι και πλατφόρμες για εταιρείες που επιθυμούν να απασχολούν και να προωθούν γυναίκες στελέχη, αλλά και για μεμονωμένες γυναίκες υπαλλήλους που τις φέρνουν σε επαφή.

Το ότι σε καμία γυναίκα, λοιπόν, δεν… επιτρέπεται να γίνει Ζούκερμπεγκ ή Μπιλ Γκέιτς και Τζομπς, το ότι δύσκολα ανεβαίνουν στην ιεραρχία, ενώ συχνά τα δικά τους πρότζεκτ δεν κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, συν βέβαια τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που δέχονται, είναι γεγονότα που «υποχρέωσαν» εν τέλει τις εναπομείνασες γυναίκες της Σίλικον Βάλεϊ να συσπειρωθούν! Και να οργανωθούν για ένα πιο ενωμένο και ισχυρό γυναικείο εργατικό δυναμικό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:37