search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:30
MENU CLOSE

Η Μαφία, η «Βαρονία» και η «πράσινη» ανάπτυξη

20.09.2010 22:16
Η Μαφία, η «Βαρονία» και η «πράσινη» ανάπτυξη  - Media

Της Βάλιας Μπαζού

Στην Ιταλία λένε ότι ο σίγουρος τρόπος για να καταλάβεις εάν μια επιχείρηση έχει προοπτικές ανάπτυξης, είναι όταν η Μαφία αρχίζει να κάνει εκεί επενδύσεις…

Της Βάλιας Μπαζού

Στην Ιταλία λένε ότι ο σίγουρος τρόπος για να καταλάβεις εάν μια επιχείρηση έχει προοπτικές ανάπτυξης, είναι όταν η Μαφία αρχίζει να κάνει εκεί επενδύσεις…

Έτσι κανένας δεν εξεπλάγη, όταν πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ότι η Κόζα Νόστρα είναι ο μεγαλύτερος «επενδυτής» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με δισεκατομμύρια «βρώμικα» ευρώ να «ξεπλένονται» μέσω της «καθαρής» ενέργειας.

Στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε, βέβαια, Μαφία. Διαθέτουμε, όμως,  «Βαρονία», που είναι πάντα καλής οικογενείας και πάντα πολιτικά ορθή! Έτσι, η ιστορία είναι φρέσκια και διδακτική, εάν διαβάσει κανείς «πίσω» από τις γραμμές…

Το σκάνδαλο που τις τελευταίες μέρες αποτελεί talk of the country στην Ιταλία, άρχισε να αποκαλύπτεται μετά τη σύλληψη του επονομαζόμενου και «Άρχοντα των ανέμων », του Σικελού επιχειρηματία Βίτο Νικάστρι και την κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, ύψους άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Κινητή και ακίνητη περιουσία που δημιουργήθηκε «ξεπλένοντας» χρήμα μέσω επενδύσεων στην «καθαρή» ενέργεια.

Οι αρχές που μιλούν για τη μεγαλύτερη κατάσχεση που έχει γίνει ποτέ στον «πόλεμο» κατά του οργανωμένου εγκλήματος, διαπίστωσαν ότι «ο Άρχοντας των ανέμων» , διέθετε 43 εταιρείες αιολικής και ηλιακής ενέργειας-  σε σύνολο 294 που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα –  και περισσότερα από 100 υπερπολυτελή ακίνητα και εκτάσεις γης εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Βίτο Νικάστρι,  σύμφωνα με τις αρχές συνδέεται άμεσα με το νέο αφεντικό της Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος από «βασιλιάς» των hypermarket, έχει μετατραπεί σε «βασιλιά» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως καταγγέλλουν οι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος, η επέλαση της Μαφίας, οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιες αρχές ΚΑΙ στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Οι υπεύθυνοι της Εθνικής Επιτροπής «Anti Mafia», επεσήμαναν ότι η διείσδυση της Κόζα Νόστρα στις ΑΠΕ, οφείλεται στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που αποθαρρύνουν «υγιείς» επιχειρηματίες καθώς και στις άμεσες σχέσεις της Μαφία με κρατικούς αξιωματούχους που δίνουν το πράσινο φως για τις επενδύσεις.

Ο δεύτερος λόγος,  είναι η απουσία κάθε ελέγχου στο όνομα της ανάπτυξης,  με αποτέλεσμα οι ΑΠΕ, το πράσινο «Ελ Ντοράντο», να διέπεται από τους κανόνες του οργανωμένου εγκλήματος που εξασφαλίζουν άδειες για αιολικά και ηλιακά πάρκα ή ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις, με τις γνωστές μαφιόζικες μεθόδους, απειλώντας και εκφοβίζοντας επιχειρηματίες του κλάδου που εξαναγκάζονται στην πώληση των επιχειρήσεών τους.

Όπως καταγγέλλουν, μάλιστα, η Πολιτεία δείχνει εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά παρά τις επισημάνσεις της Επιτροπής, η οποία εδώ και καιρό προειδοποιούσε ότι η Κόζα Νόστρα έχει διεισδύσει στις ΑΠΕ, αφού «μυρίστηκε» φρέσκο δημόσιο χρήμα, πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και βέβαια το απόλυτο «πλυντήριο» για το «μαύρο» χρήμα.

Θα μου πείτε άλλο η Μαφία και άλλο η «Βαρονία». Σίγουρα ναι. Μπορεί, όμως, να μην διαθέτουμε Κόζα Νόστρα, διαθέτουμε, όμως, ένα πολύ κλειστό κλαμπ «Βαρόνων» που θεωρούν τα πάντα «δική τους υπόθεση» και εσχάτως πιέζουν με νύχια και με δόντια να περάσουν τη «φιλοσοφία» τους και σε όλα τα έργα που σχετίζονται με τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:28