28/02/2020 02:55:10

Αναγνώριση προόδου αλλά και επιφυλάξεις από ΕΚΤ και ΔΝΤ για τη συμφωνία

Αναγνώριση προόδου αλλά και επιφυλάξεις από ΕΚΤ και ΔΝΤ για τη συμφωνία - Media
 
Ως ισχυρό σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολογούν την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ωστόσο διατηρούν τις επιφυλάξεις του για μια σειρά ζητημάτων.
 
Σε επιστολή του προς στον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναφέρει ότι το έγγραφο καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα μεταρρυθμίσεων, ωστόσο τη βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, καθώς και για κάθε μελλοντική συμφωνία, αποτελούν οι ισχύουσες δεσμεύσεις του τρέχοντος Μνημονίου.
 
Επίσης ο Ντράγκι αναφέρεται στην «ευελιξία» που παρέχει το πρόγραμμα. για την οποία έγινε πολύς λόγος εντός και εκτός συνόρων, με τρόπο που ξεδιαλύνει κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις του:
 
«Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται από τις [ελληνικές] αρχές διαφέρουν από τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος σε μια σειρά θεμάτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να εκτιμούμε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης κατά πόσο τα μέτρα που δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τις αρχές έχουν αντικατασταθεί με μέτρα ισοδύναμης ή μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», αναφέρει.
 
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τον Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζει ενθαρρυντική η βούληση της Αθήνας να αντιμετωπίσει φοροδιαφυγή και διαφθορά, εκφράζοντας όμως παράλληλα και σοβαρές επιφυλάξεις.
 
Όπως αναφέρει δεν είναι ξεκάθαρες οι ελληνικές δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις συντάξεις και το ΦΠΑ, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις οποίες το ΔΝΤ θεωρεί ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των βασικών στόχων του προγράμματος χρηματοδότησης.

«Για να είναι επιτυχής η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να περιοριστούν στις πολιτικές παραμέτρους που περιγράφει η κυβέρνηση στο υπάρχον κείμενο» αναφέρεται στην επιστολή.

Πάντως, στην αρχή της επιστολής, η επικεφαλής του ΔΝΤ δηλώνει ότι το ελληνικό κείμενο είναι αρκετά επαρκές για να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση του «Μνημονίου», όπως το χαρακτηρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.