25/02/2020 02:45:44

ΕΚΤ: Η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη είναι δυνατή στη θεωρία

ΕΚΤ: Η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη είναι δυνατή στη θεωρία - Media

Μια χώρα θα μπορούσε θεωρητικά να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν το ήθελε, δήλωσε ο εκ των διαμορφωτών πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Λικ Κεν, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να φανταστεί ποια χώρα θα ήθελε κάτι τέτοιο.
 
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου είπε στην ολλανδική καθημερινή εφημερίδα De Telegraaf ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο ευρώ μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών της νομισματικής ένωσης έχει ενσκήψει διότι ο τρόπος που προσεγγίστηκε αρχικά ήταν ερασιτεχνικός.
«Τώρα πήραμε το μάθημά μας», είπε ο Κεν, ο οποίος είναι επίσης ως εκ του αξιώματός του μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
 
«Αν μια χώρα αποφάσιζε να φύγει, γιατί να μην επιτραπεί να γίνει αυτό; Δεν μπορώ να φανταστώ ποια χώρα θα ήταν, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε πάντοτε να συμβεί», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για το νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων και αξιόγραφων της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα, ο ίδιος επισήμανε: «Είδαμε τις πληθωριστικές προσδοκίες να μειώνονται ραγδαία. Έπρεπε να δώσουμε οξυγόνο στο σύστημα».
 
«Τώρα περιμένουμε να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το αποτέλεσμα», συνέχισε ο Κεν. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην διογκώσουμε τυχόν φούσκες».
 
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να δημιουργηθούν ευρωομόλογα —κοινοί τίτλοι που θα εκδίδονται από όλα τα κράτη της ευρωζώνης— ο Κεν υποστήριξε πως «αυτό είναι αναπόφευκτο».
 
Όμως η έκδοση κοινών ομολόγων ή η κοινή φορολογία θα απαιτούσε καταρχήν την προώθηση μιας πολιτικής ένωσης, τόνισε ο Λικ Κεν και πρόσθεσε: «χρειάζεται να το σκεφτούμε κι άλλο αυτό». 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.