search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:27
MENU CLOSE

Στουρνάρας: Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν στα επίπεδα του 2005

26.02.2015 13:28
Στουρνάρας: Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν στα επίπεδα του 2005 - Media

Οι τράπεζες δέχονται πιέσεις στη ρευστότητά τους, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, η εκροή καταθέσεων τον Ιανουάριο ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005.

 
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι οι τράπεζες δέχονται πιέσεις στη ρευστότητά τους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας,  η εκροή καταθέσεων τον Ιανουάριο ξεπέρασε τα 12 δισ. Ευρώ.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν τον Ιανουάριο στα 148 δισ. ευρω -το οποίο αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005- από 160,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014.
 
Όπως είπε ο Γιάννης Στουνράρας, το υπόλοιπο των καταθέσεων είναι σήμερα σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από την εκδήλωση της κρίσης, ενώ οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος.
 
Κατόπιν της τελευταίας απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για αποκλεισμό από τις αποδεκτές εξασφαλίσεις των τίτλων που έχει εκδόσει ή εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο, η αξία των τίτλων στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών που είναι αποδεκτοί για χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει περιοριστεί σημαντικά.
 
Αβεβαιότητα για ανάπτυξη εντός του 2015
 
Στο μεταξύ, ο Γιάννης Στουρνάρας «βλέπει» αβεβαιότητα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας για το 2015, οι οποία εντοπίζεται στην υλοποίηση της μεταβατικής συμφωνίας με τους εταίρους και την πιθανή επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, ο Γ. Στουρνάρας προειδοποίησε πως η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, ξεκαθάρισε ωστόσο πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό, παρά τους κλυδωνισμούς.

Επεσήμανε, επιπλέον, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαία η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν.
«Σημειωτέον ότι οι εναπομείνασες υποχρεώσεις είναι συγκριτικά περιορισμένες και έχουν χαμηλό κόστος σε σχέση με τον τεράστιο όγκο των αλλαγών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και το βαρύ τίμημα που έχει ήδη καταβάλλει η ελληνική κοινωνία» αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ.
 
Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι μία νέα συμφωνία με τους εταίρους είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχιστεί και να ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι μεν αναγκαία, άλλα όχι και ικανή συνθήκη για να δώσει την αποφασιστική ώθηση που χρειάζεται. Για το λόγο αυτό, υποστήριξε ότι, απαιτείται ένα ενιαίο συνεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής μέσω επενδύσεων και κυρίως μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνική οικονομίας το 2014 ο Γ. Στουρνάρας τόνισε πως το 2014 σηματοδότησε την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής μετά από έξι έτη συνεχούς και βαθιάς οικονομικής κρίσης, που αποτιμώνται σε σωρευτική υποχώρηση του AEΠ πάνω από 25%.

Όπως ανάφερε, τα δημοσιευμένα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν σαφή αποκλιμάκωση της ύφεσης από το πρώτο τρίμηνο του 2014, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους να καταγράφεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης της τάξεως του 0,8%, για πρώτη φορά μετά το 2007. Κινητήριες δυνάμεις αυτής της εξέλιξης ήταν η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
 
Οι συνολικές επενδύσεις παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές, παρά την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, αντανακλώντας τη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως λόγω του περιορισμού της τραπεζικής χρηματοδότησης και του υψηλού κόστους δανεισμού.

Η πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων εντοπίζεται ιδίως στις επενδύσεις σε κατοικίες, ενώ οι παραγωγικές επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.
 
Η αναιμική αύξηση των επενδύσεων κατά 1% το τρίτο τρίμηνο του 2014, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2008, πιθανώς σηματοδοτεί ανάκαμψη των επενδύσεων η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί τα επόμενα έτη.
Κατά τον Γ. Στουρνάρα σημαντικές θετικές εξελίξεις αποτελούν επίσης η ανάκαμψη της συνολικής απασχόλησης κατά 0,3% και της μισθωτής απασχόλησης κατά 2,3%, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 3,3%, για πρώτη φορά μετά το 2008.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε περαιτέρω το 2014, λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας και της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Παρά ταύτα, τόνισε πως το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Επιπλέον, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων συνεχίζει να αυξάνεται, με κίνδυνο – όπως είπε- «να απαξιωθεί ένα μεγάλο μέρος των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:27