search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:44
MENU CLOSE

Τα πρώτα νομοσχέδια, Εξεταστική και μέτωπο με τους ολιγάρχες το μενού Τσίπρα στο υπουργικό

27.02.2015 20:12
Τα πρώτα νομοσχέδια, Εξεταστική και μέτωπο με τους ολιγάρχες το μενού Τσίπρα στο υπουργικό - Media

Λίγες ώρες μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης στην γερμανική Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε τα δικά του μηνύματα τόσο για τη συμφωνία όσο και για την εκκίνηση του κυβερνητικού έργου και τα μέτωπα που θα ανοίξει η κυβέρνηση με τη διαφθορά και τους ολιγάρχες.

Λίγες ώρες μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης στην γερμανική Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε τα δικά του μηνύματα εντός κι εκτός Ελλάδας τόσο αναφορικά με τη συμφωνία όσο και για αναφορικά με την εκκίνηση του κυβερνητικού έργου και τα μέτωπα που θα ανοίξει η κυβέρνηση με τη διαφθορά και τους ολιγάρχες.
 
Παράλληλα ο πρωθυπουργός απέστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης – και κυρίως προς όσους προβαίνουν σε αλλεπάλληλες δηλώσεις στα ΜΜΕ, λέγοντας στους υπουργούς  και βουλευτές του «σας καλώ από αύριο να εργαστείτε σκληρά υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα. Σας καλώ για λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά. Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα».
 
Πιο αναλυτικά:
 
Τι πέτυχε η κυβέρνηση, που υποχώρησαν οι εταίροι
 
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας τα κυβερνητικά κέρδη και τις υποχωρήσεις των εταίρων, ενώ σημείωσε ότι «τα μνημόνια τελείωσαν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση

  • κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία γέφυρα τετράμηνης διάρκειας ώστε στη συνέχεια να επαναδιαπραγματευτεί για την απομείωση του ελληνικού χρέους
  • πέτυχε παράταση της δανειακής σύμβασης με διαχωρισμό της από τα Μνημόνια που τη συνόδευαν και τη λιτότητα.

Από την άλλοι οι ευρωπαίοι εταίροι:

  • «Αναγκάστηκαν να αποδεχτούν» ότι τα μνημόνια και η πενταετής λιτότητα ήταν εκτός από κοινωνικά καταστροφικά και οικονομικά ατελέσφορα
  • Ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έθεταν ήταν αδύνατοι να επιτευχθούν κι επομένως «δέχθηκαν να αποσύρουν την επιμονή για πρωτοφανή  και ανεδαφικά πλεονάσματα που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας».
  • «Επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

 
Συμφωνία χωρίς μέτρα λιτότητας
 
Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αντιπαραβολή ανάμεσα στους όρους που συνοδεύουν την παρούσα επέκταση της δανειακής σύμβασης, το «μίγμα πολιτικής» όπως είπε (μεταρρυθμίσεις σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την θεσμική, πολιτική και ποινική αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης) με τους  μνημονιακούς όρους λιτότητας τους οποίους είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις (οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, φορολογική εξόντωση μισθωτών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μαζζικές απολύσεις). 
 
«Δεν υπάρχει τρίτο μνημόνιο»

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τρίτο μνημόνιο τον Ιούνιο λέγοντας: «Γνωρίζω ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα τρίτο μνημόνιο τον Ιούνη» αλλά «λυπάμαι πολύ θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουμε το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη». Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει  στο τέλους του τετραμήνου, μια «αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική κι εξευτελιστική επιτροπεία», μια συμφωνία «που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις».
 
Όσον αφορά αντιδράσεις και κριτική από την πλευρά του «μνημονιακού κατεστημένου» τους κατηγόρησε ότι θα ήθελαν η κυβέρνηση ένα είχε αποτύχει και να ρίξει τη χώρα στα βράχια ή να έχει αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας αλλά τώρα δείχνουν την πολιτική τους απογοήτευση και οδηγούνται σε αποδιοργάνωση και σύγχυση.
 
Ακολούθως παρουσίασε τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης και συγκεκριμένα
Το νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση που περιλαμβάνει το πρόγραμμα για δωρεάν σίτιση και παροχή ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά, αλλά και στέγαση σε 30.000 δικαιούχους, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία – στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και η επιτάχυνση του έργου τους. Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ) και για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
 
Το πρώτο μέτωπο με τους ολιγάρχες – Ο Μπόμπολας στο στόχαστρο
 
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην απόφαση του υπουργού παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Με την κίνηση αυτή έστειλε το μήνυμα ότι η απόφαση αυτή έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού και αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη προειδοποιητική βολή προς συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς ουσιαστικά στρέφεται κατά της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» συμφερόντων Μπόμπολα. Αιτιολόγησε την κίνηση αυτή ως βούληση η κυβέρνησή του να παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της για την προάσπιση του περιβάλλοντος, της φυσικής κληρονομιάς και του δημοσίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων επιχειρώντας να καθησυχάσει την πλευρά των εργαζομένων της επιχείρησης που αντιδρούν.
 
 
Την ερχόμενη εβδομάδα το αίτημα για Εξεταστική
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο με την προαναγγελία της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής  για τα Μνημόνια – το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Σκοπός την πρωτοβουλίας αυτής σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι όχι ο ρεβανσισμός, αλλά «να διαλευκανθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε σε αναγκαστικό δανεισμό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:42